Tenul tău suferă de cald, chiar și iarna! Cum îl protejezi de îmbătrânirea prematură

Tenul suferă de cald, chiar și iarna! Cum îl protejezi de îmbătrânirea prematură

Poți ghici ce accelerează îmbătrânirea prematură a tenului, fără să îți dai seama? Când spun „fierbinte”, înseamnă că te apropii de răspuns…

Ceva foarte bizar li se întâmpla femeilor din Arabia Saudită. Le apăreau pete întunecate pe pomeți, pete care sunt în mod normal cauzate de expunerea la soare – însă această explicație ar fi fost imposibilă. „Ele purtau Niqab, acele acoperământe musulmane pentru față, astfel că tenul lor era foarte rar expus“, spune Zoe Diana Draelos, profesor de dermatologie la Duke University, acolo unde cercetează fenomenul hiperpigmentării. „Decolorarea nu ar fi trebuit să se numere printre problemele pielii cu care ele se confruntă.”
La o lume distanță, în zona Upper East Side a Manhattanului, un alt fenomen ciudat se petrece: „Instructorii de spinning și femeile care mergeau de mai mult de cinci ori pe săptămână la hot yoga aveau mai multe probleme de decolorare și roșeață decât alți pacienți“, spune Doris Day, profesor de dermatologie asociat al Centrul Medical NYU Langone din New York. Se „îmbăiau” cu religiozitate în cremă cu protecție solară, dar asta nu părea să le ajute cu nimic, așa cum sperau.

„Obișnuiam să credem că razele UV sunt singura cauză externă a deteriorării aspectului pielii și a apariției petelor pigmentare, însă o nouă pistă de cercetare ne spune că acest lucru nu este adevărat”, spune Day. „Unele forme de căldură se dovedesc a fi la fel de nocive precum razele UV.”

Un curs de hot yoga pe lună sau ocazionala ghemuire lângă șemineu nu îți vor distruge pielea, dar s-ar putea să nu fie nevoie de mult mai mult pentru a simți efecte nedorite la nivelul tenului. „Bucătarii și patiserii, care sunt expuși la căldură zilnic, prezintă semnificativ mai multe semne de hiperpigmentare decât alți pacienți”, spune Whitney Bow, profesor asistent de dermatologie la Mount Sinai Hospital în New York. Și potrivit unui studiu de la Seoul National University College of Medicine, numai 30 de minute de expunere la căldură, de trei ori pe săptămână, pot fi suficiente pentru a-ți afecta tenul după șase săptămâni. Căldura cauzează scăderea nivelului de antioxidanți protectori din piele și crearea proteinelor MMP care distrug colagenul și duc la îmbătrânirea prematură și apariția ridurilor. Și precum razele UV ale soarelui, căldura poate penetra pielea până în cele mai adânci straturi. „Acum știm, căldura declanșează melanocitele (celule din piele care produc pigmenți) care creează, sub forma unui sistem de apărare, un pigment ce cauzează petele de îmbătrânire“, spune Draelos, care studiază – și predă altor dermatologi despre – efectele căldurii asupra pielii. „Melanocitele reacționează când sunt rănite, iar căldura le rănește.” Ai mai multe șanse să ajungi să ai pete de culoare provocate de căldură dacă ești asiatică, afro-americană sau latină, din moment ce predispunerea la hiperpigmentare este genetică.

Acestea nu sunt vești bune deloc, însă există și un avantaj. Acum că știm că pielea îmbătrânește de la căldură, putem preveni acest efect. Una dintre cele mai bune modalități de apărare pe care le avem este – ghiciți! – fondul de ten. Caută-le pe cele care conțin minerale precum titanium dioxide, zinc oxide, iron oxide sau kaolin. „Aceste ingrediente blochează fizic căldura infraroșie”, spune Draelos. (Căldura infraroșie este responsabilă pentru 50% din radiațiile emise de soare, deci este importantă.)

Cu cât mai multe minerale aplici pe ten, cu atât mai bine, spune Draelos, așa că fondul de ten cu acoperire mare este cel mai bun. Dar să fim sincere: ce ar putea fi mai incomod decât să ieși dimineața la jogging cu fața acoperită de machiaj? Așa că încearcă să combini un fond de ten cu formulă ușoară, cu o cremă cu antioxidanți și factor de protecție solară, și cu un serum protector. Mai există și un extract marin numit Venuceane „care este unul dintre puținele ingrediente ce păstrează tenul răcorit pe o perioadă extinsă de timp”, spune Jordana Herschthal, dermatolog din Bocca Raton, Florida. Dacă ești mai de modă veche, reglează-ți temperatura pielii cu un duș rece (brrr) sau cu o mască ținută la frigider (mult mai suportabilă) care te va răcori. Dacă faci asta imediat ce simți că tenul tău s-a înfierbântat, va fi suficient pentru a ameliora efectele negative, spune Day. Așa că următoarea dată când deschizi frigiderul ca să scoți o limonadă răcoritoare nu uita să pui la rece și o mască sau un gel hidratant. Descoperă în galeria foto produsele care te vor ajuta să previi îmbătrânirea prematură a tenului.

De Katie Becker; Traducere și adaptare de Cezara Palade

Foto: Cornett Grant

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com