Sudiu: cremele hidratante cu SPF sunt mai puțin eficiente decât cele de protecție solară

Studiu: cremele hidratante cu SPF sunt mai puțin eficiente decât cele de protecție solară

Îți spunem cu fiecare ocazie că este indicat să aplici cremă cu protecție solară în fiecare zi. Poate că până acum credeam că suntem 100% protejate dacă aplicam, înainte de machiaj, o cremă hidratantă cu SPF. Conform unui nou studiu, cremele hidratante cu factor de protecție nu sunt la fel de eficiente precum cremele care au un singur scop: protecția solară.

Mai întâi, să vorbim despre diferența dintre o cremă hidratantă cu SPF și o cremă de protecție solară. Prima are scopul principal de a hidrata pielea, filtrele de protecție solară având un rol secundar. Cea de-a doua nu are acțiune hidratantă, axându-se pe protecția împotriva razelor UV. Dacă până acum aveam impresia că suntem la fel de protejate aplicând un produs hidratant cu SPF, ca atunci când aplicăm protecție solară singulară, un nou studiu ne contrazice.

Crema hidratantă cu SPF nu este la fel de eficientă precum un produs de protecție solară

În timpul studiului, cercetătorii de la Universitatea din Liverpool  au făcut un test cu o cameră specială, care „vede” razele UV diferit, potrivit Refinery 29. Scopul principal era acela de a observa aplicarea produselor de către participanți. Rezultatele? După ce au analizat imaginile surprinse, cercetătorii au descoperit că persoanele care aplicaseră produse hidratante cu SPF aveau tenul mult mai luminos, ceea ce sugerează faptul că absorbția filtrelor de protecție solară era mai puțin eficientă.

„Ne așteptam ca zona feței acoperită cu produs hidratant să fie mai mare decât în cazul unui produs de protecție solară, în special în zona pleoapelor, din cauza percepției conform căreia un produs hidratant înțeapă mai puțin ochii decât protecția solară”, a declarat Austin McCormick, consultant oftalmic și chirurg oculoplastic, dar și unul dintre cercetătorii implicați în studiu. „De fapt, am descoperit opusul: zona feței acoperită eficient a fost mai mare în cazul produsului de protecție solară, decât în cazul produsului hidratant. În plus, acolo unde a fost aplicat, produsul hidratant a oferit mai puțină protecție împotriva razelor UV decât protecția solară”, a explicat McCormick.

Totuși, asta nu înseamnă că produsele hidratante cu SPF sunt complet inutile. „Deși produsele hidratante cu SPF conferă protecție solară, studiul nostru sugerează că nu la același nivel la care se ridică produsele de protecție solară fără alt scop”, spune McCormick. „Recomandăm produsele hidratante și produsele de machiaj care conțin protecție UV, dat fiind că sunt mai bune decât să nu porți protecție deloc, însă pentru expunere prelungită la soare, recomandăm aplicarea unui produs cu factor mare de protecție solară”, a explicat el.

Foto: Hepta

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com