Tu știi să te speli corect pe față?

Știi cum să te speli corect pe față?

De când ești mic, părinții te învață că primul lucru care trebuie făcut dimineața este să te speli pe față. Însă cum de multe ori lucrurile simple și de bază sunt cele mai complicate, la fel se întâmplă și cu acesta. Tu știi să te speli corect pe față?

Cred că multe ne regăsim în situația de a fi fost învățate de părinți să ne spălăm pe față cu apă și săpun. Însă între timp, domeniul de beauty a evoluat, iar cu puțină documentare am aflat că învățămintele lor nu sunt tocmai corecte. Dimpotrivă: spălarea feței cu un săpun oarecare (neadaptat pentru nevoile feței) poate face mai mult rău decât bine.

Curățarea feței este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci pentru tenul tău, așa că acordă-i toată atenția și tenul tău îți va mulțumi (iar tu vei fi cu atât mai mulțumită – cine nu își dorește un ten perfect chiar și fără machiaj sau o piele pe care orice machiaj se aplică perfect). Un ten curățat corect are toate șansele să fie ferit de imperfecțiuni sau alte probleme. Dacă tenul nu este curățat corespunzător, orice faci după acest pas nu va avea rezultatele scontate (da, nici cele mai bune produse de machiaj nu vor arăta bine pe un ten încărcat).

Acum că știi că apa și săpunul nu sunt o opțiune, spălarea corectă a feței ridică multe semne de întrebare. Ce tip de produs să aleg, cum ar trebui să arate o rutină corectă, care este ordinea corectă de aplicare a produselor, merită să investesc într-o perie ultrasonică? Răspundem la toate întrebările și îți oferim un ghid esențial de spălare corectă a feței!

Tu știi să te speli corect pe față?

Ce produs este cel mai bun pentru pielea ta?

Ca și în alegerea cremelor pentru față, trebuie să ții cont de tipul tău de ten, dar și de stilul tău de viață. Dacă ești pasionată de beauty și timpul îți permite, cu siguranță transformi curățarea feței într-un adevărat ritual de răsfăț. Însă dacă ai un stil de viață alert, cu siguranță îți dorești o soluție rapidă și eficientă.

  • Uleiurile de curățare

Uleiurile curăță cel mai ușor machiajul și impuritățile de la nivelul pielii, fără să dezechilibreze tenul întrucât nu afectează bariera naturală a tenului, sebumul. Femeile japoneze își curăță fața de sute de ani cu uleiuri, iar asta aproape că ne convinge, având în vedere cât de bine arată tenul lor.

Pentru ce tip de piele: uleiurile de curățare sunt potrivite pentru toate tipurile de ten, mai ales pentru cele acneice, care au de suferit în urma tratamentelor care usucă excesiv pielea. Nu te feri de ele nici dacă ai tenul gras: textura grasă a acestor produse va regla producția de sebum.

Cum se folosesc: masează fața cu uleiul până la dizolvarea machiajului, apoi clătește cu apă călduță.

 

  •  Laptele de curățare

Aceste produse sunt foarte populare pentru că sunt ușor de folosit și foarte versatile. Textura este puțin mai lichidă decât cea a unei creme și te va ajuta să îndepărtezi impuritățile, însă nu și un machiaj foarte rezistent (dacă preferi machiajul waterproof, mai bine rămâi la uleiul de curățare).

Pentru ce tip de piele: laptele este recomandat pentru tenurile normale, fără probleme specifice.

Cum se folosește: poți masa fața cu el și apoi să îl îndepărtezi cu ajutorul dischetelor demachiante sau îl poți aplica direct pe dischete. Clătește fața cu apă călduță pentru a îndepărta orice urmă.

 

  • Gelurile de curățare

Gelurile oferă cea mai profundă curățare a tenului, de aceea pot fi destul de dure pentru anumite tipuri de ten.

Pentru ce tip de piele: există geluri de curățare adaptate pentru orice tip de ten, însă cel mai mult se vor bucura de senzația de prospețime tenurile grase sau mixte. Așa cum spuneam, gelurile (adesea spumante) tind să îndepărteze excesiv sebumul, așa că asigură-te că hidratezi bine pielea atunci când vrei să te bucuri de eficiența de curățare a unui gel.

Cum se folosește: gelul este precum un săpun pentru față, așa că are nevoie să fie activat cu apă. Umezește fața, apoi aplică gelul și masează-l pe față până face spumă. Clătește-l apoi cu apă și șterge delicat pielea cu un prosop.

 

  • Apa micelară

Apa micelară a apărut în viața noastră acum câțiva ani și de atunci a devenit o constantă în trusa fiecărei pasionate de beauty. După cum îi spune și numele, apa micelară este alcătuită din niște molecule de mici dimensiuni, numite micele, care stau suspendate în apă pură. Micelele sunt mici bule de grăsime care atrag impuritățile și sebumul și le rețin, oferindu-ți astfel o curățare delicată a tenului.

Pentru ce tip de piele: apa micelară este potrivită pentru toate tipurile de ten, însă cele sensibile vor beneficia cel mai mult de pe urma ei, fiind o metodă de curățare delicată.

Cum se folosește: îmbibă o dischetă cu apă micelară și șterge machiajul delicat, fără să tragi de piele.

 

  • Demachiantul bifazic

Dacă folosești produse waterproof sau rujuri mate, acest produs nu trebuie să îți lipsească. Este un amestec special între o loțiune de curățare și un ulei, special pentru buze și ochi. Nu vei avea nevoie de el în zilele în care nu porți machiaj, însă atunci când îl folosești va trebui să cureți fața și cu o altă soluție de curățare, acesta fiind dedicat doar ochilor și buzelor.

Pentru ce tip de piele: nu este nevoie să ții cont de tipul de ten, ci doar de machiajul purtat și de sensibilitatea ochilor (există variante speciale pentru ochii sensibili).

Cum se folosește: îmbibă o dischetă cu demachiant bifaazci și șterge machiajul ochilor și al buzelor. Spală apoi toată fața cu o altă soluție demachiantă, cum ar fi uleiurile, cremele sau gelurile.

 

  • Șervețelele demachiante

Șervețelele par o minune atunci când te grăbești, însă nu sunt cea mai bună soluție pentru uz constant. Le poți păstra pentru situațiile de urgență: decât să adormi machiată, tot este mai bine să îți ștergi fața cu un șervețel decât cu nimic. Oricât de promițător sună eticheta, niciun șervețel nu îți poate oferi o curățare optimă (nu au cum să pătrundă și în pori, este logic).

 

  • Dispozitivele electronice

Cele mai renumite sunt periile cu ultrasunete sau dispozitivele din silicon. Dacă îți place să transformi curățarea feței într-un ritual, merită să investești într-un astfel de dispozitiv. Reușesc să curețe în profunzime tenul, mult mai bine decât mâinile tale, și au și alte efecte asupra tenului, precum îmbunătățirea circulației sângelui sau atenuarea ridurilor.

Pentru ce tip de piele: tenurile sensibile, cu rozacee sau cu acnee trebuie să fie atente la folosirea periilor: acestea pot irita și mai tare fața. Se pot orienta în schimb spre dispozitivele cu peri din silicon, care sunt special gândite pentru astfel de tenuri (cum sunt cele de la brandul Foreo).

Cum se folosesc: umezește fața, aplică un produs de curățare, apoi masează fața cu dispozitivul electronic până când produsul face spumă. Clătește apoi cu apă.

 

Care este ordinea corectă de aplicare a produselor

Nu te speria, nu trebuie să ai toate aceste produse în casă pentru a te bucura de o față curată. Există câteva produse esențiale, trebuie doar să afli care este cel potrivit pentru tine. După ce afli pașii corecți pentru curățarea feței, vei înțelege totul mai bine:

  1. Îndepărtează machiajul: începe cu cel al ochilor și al buzelor folosind un demachiant bifazic, apoi îndepărtează machiajul feței cu un ulei (dacă machiajul este foarte rezistent) sau un lapte de curățare (dacă machiajul este mai soft).
  2. Curăță în profunzime fața: acum că masca de la suprafață (machiajul) a fost îndepărtată, și porii trebuie să beneficieze de curățare. Pentru asta, cel mai de ajutor îți poate fi un gel de curățare pe care să îl aplici cu un dispozitiv electronic. Dacă nu vrei să investești atât de mult în rutina ta, te poți rezuma la a folosi doar gelul sau chiar laptele/uleiul folosit la pasul anterior.
  3. Continuă cu tonifierea pielii cu o loțiune tonică și apoi aplică produsele hidratante.

Foto: Shutterstock

 

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro