Ingredientele cosmetice pe care nu trebuie să le amesteci vreodată

Dacă iubeşti cosmeticele şi îţi doreşti tot ce-i mai bun pentru tenul tău, se poate să fii tentată  (din exces de zel) să asociezi ingrediente incompatibile. Pentru a evita surprizele neplăcute îţi spunem ce nu trebuie să amesteci niciodată la capitolul creme de faţă.

Atenţie, a nu se înţelege că nu este bine să amesteci mai multe produse în procesul de îngrijire. Ba din contră – dermatologii spun că aplicarea corectă, în mai multe straturi, a cosmeticelor poate ajuta pielea să înmagazineze mai multe ingrediente active. Însă, înainte să treci la practică, este bine să ştii că unele lucruri nu reacţionează OK în prezenţa altora. Notează lista de care trebuie să ţii cont şi citeşte cu atenţie etichetele produselor cosmetice:

Retinol şi hidroxiacizi alfa, cum sunt acidul lactic şi cel glicolic. Acest duo este practic o reţetă sigură pentru roşeaţă şi iritaţii. Dacă le asociezi din greşeală, cea mai rapidă modalitate de calmare a pielii este să iei un antiinflamator (cum este aspirina) şi să aplici o cremă cu hidrocortizon.

Acid citric cu… orice. Dacă tocmai te întrebi ce este acidul citric, află că este un ingredient aflat într-o mulţime de creme, iar când îl foloseşti concomitent cu alte produse cosmetice produce iritaţii. Îl găseşti listat la ingrediente chiar aşa: acid citric.

Retinol şi tratamente anti-acneice. Folosirea acidului salicilic împreună cu retinolul poate provoca roşeaţă şi deshidratare accentuată. Amestecarea retinolului cu benzoylperoxid cu retinolul are efectul opus. Cele două ingrediente se dezactivează reciproc.

Vitamina C şi hidroxiacizi alfa. Aceştia din urmă schimbă pH-ul vitaminei C atât de mult încât o destabilizează, iar puterea sa antioxidantă devine ineficientă. Dacă foloseşti un serum cu acid glicolic, este bine să alegi antioxidanţi ca ceaiul verde şi resveratrolul.

Foto: Hepta

Adriana Matei
contact@misshypewit.com