De ce mai am acnee la 30 de ani?

Este întrebarea pe care şi-o pun mai multe femei decât crezi. Avem detalii!

Acneea şi-a depăşit de mult vârsta vizată – studiile spun că 35% dintre femeile de 30 de ani, 26% dintre cele de 40 şi 15% dintre cele peste 50 de ani au de-a face cu imperfecţiunile tenului. Iată patru dintre cele mai întâlnite cauze şi câteva soluţii care te pot ajuta:

1. Schimbările hormonale
De fiecare dată când nivelul testosteronului creşte, pielea produce mai mult sebum, iar porii se pot încărca. Sebumul este mediul propice pentru bacteria care determină apariţia inflamaţiilor şi a coşurilor. Şi ghici ce – studiile spun că femeile de peste 33 de ani au mai multe coşuri în perioada premenstruală.

 2. Dieta
Alimentele grase nu determină îngăşarea tenului, însă anumite grupe de alimente pot agrava problema acneei. Carbohidraţii şi zahărul sunt un astfel de exemplu. Ba mai mult, sunt studii care spun că şi produsele lactate trebuie consumate cu moderaţie dacă te confrunţi cu acneea (şi că este bine să le alegi pe cele din medii controlate şi sigure). Acum urmează o informaţie de-a dreptul dureroasă – ciocolata este şi ea pe lista neagră a posibililor vinovaţi.

3. Stresul
Dacă gândul renunţării la ciocolată te stresează, te rugăm să te linişteşti. Experţii spun că stresul poate determina apariţia acneei prin eliberarea cortizonului, un hormon care îi spune corpului tău să producă mai mult sebum.

 4. Problemele medicale
Starea precară de sănătate care implică şi dezechilibre hormonale (nivel crescut de testosteron sau sindromul ovarelor polichistice) poate fi direct responsabila pentru apariţia acneei. Fă o vizită medicului şi află cauza exactă a apariţiei coşurilor. Analizele medicale oferă întotdeauna cea mai bună şi mai rapidă soluţie.  

 Foto: Yannis Vlamos