Cum atenuezi vergeturile?

Ai slăbit sau te-ai îngrăşat într-o perioadă extrem de scurtă? Atunci este foarte probabil să ai de-a face cu necruţătoarele vergeturi. Îţi spunem ce poţi face pentru a le ţine în frâu.

Cum se formează? Asemenea unui elastic care cedează sub o presiune prea mare, vergeturile apar atunci când pielea este suprasolicitată şi întinsă până la punctul de rupere. De cele mai multe ori, acestea sunt cauzate de sarcină sau de o creştere semnificativă în greutate, dar nici perioada de creştere nu este totdeauna iertătoare la acest capitol. Liniile inestetice apar în momentul în care colagenul (care susţine pielea) şi fibrele de elastină (care conferă elasticitate) se destramă. Considerate cicatrici, vergeturile – ce se fac vizibile în mod special pe abdomen, coapse sau bust – au iniţial o culoare rozalie şi sunt uşor proeminente. Cu timpul, culoarea acestora se deschide şi textura pielii se subţiază pe zonele-problemă.

Ce poţi face acasă?  Dacă foloseşti deja o cremă de faţă pe bază de retinoizi pentru reducerea liniilor fine şi a ridurilor, atunci ai la îndemână o variantă ajutătoare. Aplică formula antirid pe zona vizată, mai ales dacă vergeturile sunt recente. Retinoizii ajută la refacerea colagenului şi a fibrelor de elastină, pielea este mai rezistentă, iar refacerea ţesutului mai atenuează aspectul neplăcut. Studiile spun că 80% dintre persoanele care au tratat vergeturile cu serumuri şi creme pe bază de retinoizi timp de şase luni au constatat reducerea lungimii acestora cu 14% şi a lăţimii cu 8%. Poţi încerca şi retinolul, un alt derivat al vitaminei A, care are putere de acţiune ceva mai lentă, dar la fel de eficientă. Cauţi produse special concepute pentru această misiune? Perfect – dar citeşte cu atenţie eticheta în căutarea ingredientelor active şi emoliente, apoi asigură-te că le aplici consecvent. Desigur, este important să nu uiţi că rezultatele foarte bune sunt posibile doar în cazul vergeturile apărute mai recent de şase luni. După această perioadă, trebuie să apelezi la metode care ţin de cabinetul medicului estetician.

Adriana Matei
contact@misshypewit.com