Ce înseamnă să îţi laşi pielea să respire

Unul dintre cele mai întâlnite sfaturi de îngrijire a pielii sună chiar aşa: lasă-ţi pielea să respire. Dar ce înseamnă asta? Îţi spunem chiar aici

Unul dintre cele mai întâlnite sfaturi de îngrijire a pielii sună chiar aşa: lasă-ţi pielea să respire. Dar ce înseamnă asta? Îţi spunem chiar aici – pentru că este esenţial să înţelegi. Tenul tău îţi va mulţumi şi nu va întârzia să îţi arate rezultatele.
7% din oxigenul inspirat este folosit direct de piele. Acesta este folosit de celule, iar în momentul expirării se elimină dioxid de carbon (dacă nu este eliminat în totalitate, acesta din urmă devine toxic). Odată cu înaintarea în vârstă, studiile spun că majoritatea oamenilor respiră incorect – mai exact, trag aer doar în partea suprerioară a cavităţii toracice şi nu expiră complet.

Un exerciţiu simplu: stai cu mâinile pe lângă corp şi cu picioarele uşor distanţate, apoi lasă-ţi umerii să coboare. Acum trage aer în piept (uşor, pe nas) şi numără până la 5. Ţine aerul, numără până la 2 şi expiră numărând iar până la 5.

Yoga, t’ai chi sau qigong sunt discipline care pot corecta respiraţia.

OK, majoritatea oxigenului ajunge în corp prin internediul circulaţiei sângelui, dar o mică parte este absorbită şi direct prin pori. Tocmai de aceea este important să laşi pielea să respire, asigurându-te că în fiecare zi îi oferi măcar câteva zeci de minute petrecute fără a o acoperi cu machiaj sau produse cosmetice.

Fă-ţi un obicei – de câteva ori pe lună aplică produsul hidratant de noapte cu jumătate de oră mai devreme, apoi oferă-i un răgaz de 30 minute pentru a penetra pielea, iar la final tapotază excesul cu un şerveţel.

De asemenea, nu uita să îţi cureţi faţa înaintea exerciţiilor fizice – în acest fel transpiraţia nu va obtura porii.

Pentru a îmbunătăţi calitatea aerului din încăperea în care îţi petreci cel mai mult timp, foloseşte ionizatori electrici sau chiar un simplu bol cu apă pentru umidificarea aerului.

Foto: Yannis Vlamos