Află adevărul despre cancerul de piele

Până aici! Este incredibil cât de multe greşeli facem în privinţa cancerului de piele din cauza miturilor vehiculate şi a scuzelor de tot felul. Să lămurim cum stau de fapt lucrurile.

Tu ai fost vreodată la un medic dermatolog să îţi controlezi aluniţele de pe corp? Dacă da, acum cât timp? Este un consult simplu, care îţi fură aproximativ 30 de minute, dar care îţi poate salva viaţa în schimb. La propriu. În urmă cu doi ani, Organizaţia Mondială a Sănătăţii spunea într-un studiu că în România au fost 1 121 de persoane diagnosticate cu melanom malign, cea mai agresivă formă de cancer de piele. Acest număr creşte îngrijorător cu fiecare an care trece, iar vestea cu adevărat tristă abia urmează: aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual. În întreaga lume, sunt descoperite anual 132 000 de cazuri de melanom malign şi alte două milioane de alte tipuri de cancer de piele. Întrebarea firească este: de ce?! Să desfiinţăm odată pentru totdeauna miturile vehiculate, iar dacă la finalul articolului vei hotărî să faci o vizită dermatologului, misiunea noastră şi-a atins scopul.   

„Dacă nu am cazuri de melanom în familie, nu am de ce să îmi fac griji“
„Suntem cu toţii expuşi unui risc de a dezvolta o tumoră cutanată de tip melanom“, spune Oana Spânu, medic dermatolog. „Niciodată nu poţi fi în siguranţă atunci când e vorba despre melanom; este o boală imprevizibilă, care poate apărea la oricine şi la orice vârstă“, spune  Roxana Dumitrescu, medic primar dermato-venerolog. Însă, desigur, trebuie să ai de două ori mai multă atenţie dacă ai cazuri de melanom în familie. „Factorul ereditar joacă un rol foarte important. Orice persoană cu o rudă de gradul unu cu melanom (fraţi, părinţi, copii) este supus unui unui risc de două ori mai mare faţă de cei fără acest istoric familial“, avertizează doctorul Oana Spânu completând: „Persoanele cu multe aluniţe, cele cu pielea deschisă la culoare, cele cu ochii albaştri sau verzi şi părul blond sau roşcat şi copiii trebuie să se protejeze în mod special de arsurile solare.“

„Nu cred că am stat atât de mult la soare încât să mă pun în pericol“   
Aceasta este o scuză frecventă pentru ignorarea vizitelor dermatologice, însă „cantitatea“ de ultraviolete asimilată de piele are nişte limite foarte fine la graniţa cu pericolul. „Expunerile repetate la soare, soldate cu arsuri, determină, pe lângă fotoîmbătrânire cutanată, apariţia cancerului de piele, inclusiv a melanomului. Arsurile solare cu vezicule (băşici), arsurile intense din copilărie, orele petrecute la soare în mijlocul zilei, chiar dacă nu sunt în număr mare (chiar şi câteva episoade de-a  lungul vieţii) cresc semnificativ riscul de a dezvolta melanom“, spune Oana Spânu. Dar sunt şi cifre care vorbesc foarte limpede despre timpul de expunere care poate deveni periculos. „MED este doza minimă eritematoasă de inducere a unei arsuri solare, care pentru UVA este de 120 de minute de expunerea  la ora prânzului, şi de doar 20 de minute pentru UVB. Peste acest interval de timp, fără protecţie solară, eşti expus pericolului“, spune Roxana Dumitrescu.

„Nu ştiu cât de des trebuie controlate aluniţele şi ce detalii să urmăresc.“
Corpul dă semnale evidente atunci când ceva nu este în regulă – trebuie doar să îl cunoşti şi să fii atentă la orice modificare apărută. „Atunci când o leziune a sângerat, a fost traumatizată, şi-a schimbat culoarea, forma sau dimensiunea, trebuie să mergem la o consultaţie dermatologică“, recomandă Roxana Dumitrescu. Consecvenţa autoexaminării este şi ea importantă. „Autoexaminarea presupune să ne evaluăm o dată pe lună toate aluniţele de pe corp, în faţa unei oglinzi mari, într-o lumina bună, urmărind detaliile de culoare, dacă şi-au mărit suprafaţa sau înălţimea, dacă au apărut aluniţe noi“, spune Oana Spânu.

Ştii să depistezi cancerul de piele?
Dacă poţi să faci diferenţa între ce este normal şi ce nu în privinţa aluniţelor, îţi poţi salva viaţa.  
Autoxeaminarea este esenţială pentru a identifica la timp eventualele probleme. Aşa că fotografiază imaginea de mai jos şi ţine-o la îndemână ori de cîte ori vrei să verifici aspectul aluniţelor tale. Dacă regăseşti oricare dintre modificările de mai jos, mergi la dermatolog, URGENT. Imaginea de mai jos aparţine brandului La Roche-Posay, care desfăşoară o amplă campanie împotriva cancerului de piele. Intră pe www.protectiasolara.ro şi află mai multe.

„70 % dintre cazurile de cancer de piele ar putea fi eliminate prin măsuri foarte simple şi deloc costisitoare: folosirea produselor cu protecţie solară, îmbrăcămintea adecvată, purtarea unei pălării  şi a ochelarilor de soare la orele de maximă activitate solară.“ Organizaţia Mondială a Sănătăţii (www.who.int)   

„1 din 3 tipuri de cancer diagnosticate la nivel mondial, este cancer de piele. Majoritatea dintre acestea sunt atribuite expunerii excesive la razele ultraviolete“, semnalează  Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Nu vreau să mă privez de vitamina D.“
Am tot auzit persoane care spun că protecţia solară poate conduce la carenţe de vitamina D. Ei bine, adevărul este departe, tare departe de această informaţie. „Ca să ne asigurăm necesarul de vitamina D este suficient să ne expunem la soare doar 15 minute, de trei ori pe săptămână, doar cu faţa şi braţele. Protecţia solară nu interferează cu sinteza vitaminei D“, ne explică Roxana Dumitrescu. „Câteva minute zilnice de expunere la soare sunt suficiente atât copilului, cât şi adultului pentru a sintetiza necesarul de vitamina D, chiar dacă aplicăm un produs de fotoprotecţie. Acesta nu impiedică în totalitatate pătrunderea ultravioletelor în piele“, spune Oana Spânu.

„Bronzul este sănătos – mi se pare că arăt mai bine.“
În primul rând, „bronzul reprezintă o reacţie de apărare a pielii la radiaţiile UV, prin siteza de melanină. Culoarea arămie a pielii ne subţiază şi creează un aspect plăcut, însă realitatea este că pielea noastră suferă. ADN-ul celulelor pielii este modifcat de aceste arsuri solare, fibrele de colagen şi elastină sunt distruse, pielea îşi pierde capacitatea de a păstra apa, iar în timp ajungem să avem un aspect mult îmbătrânit comparativ cu vârsta reală“, ne lămureşte Oana Spânu. Apoi, te poţi bronza şi dacă foloseşti produse fotoprotectoare. „O cremă cu protecţie avansată UVA şi UVB, cum este, de exemplu, Vichy Capital Soleil SPF 50+, te va proteja de pericolul ultravioletelor, dar nu te va împiedica să te bronzezi“, spune Roxana Dumitrescu.

„Ştiu o mulţime de persoane care merg la solar – nu e  periculos.“
Din păcate, o mulţime de saloane cosmetice din ţara noastră încă recomandă acest tip de aparate, care în multe ţări a fost interzis. „Lămpile de bronzare artificială din saloane reprezintă un risc major. Aceste sisteme produc ultraviolete de tip A şi B într-o cantitate foarte mare, într-un timp foarte scurt, conducând negreşit la cancer de piele“, ne pune în gardă Oana Spânu. „Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului a încadrat ultravioletele artificiale în grupul cel mai înalt de risc cancerigen, alături de fumat, iar numeroase state din lume au interzis prin lege folosirea acestor sisteme“, completează ea.

„Am aplicat deja protecţie solară dimineaţa; sunt protejată.“
Din păcate, timpul de acţiune al produselor cu SPF este limitat şi, tocmai de accea trebuie reaplicate conştiincios. „Vara, produsele de fotoprotecţie trebuie aplicate de câteva ori pe zi – de obicei la interval de 2 ore şi după fiecare ieşire din apa mării sau a piscinei – pentru o protecţie eficientă. Cele mai potrivite produse sunt cele cu indice înalt, SPF 50 pentru UVB şi protecţie UVA, iar acum există şi produse cu texturi inovatoare şi intens nutritive, cum este cea a uleiului La Roche-Posay Anthelios SPF 50+“, explică medicul dermatolog Oana Spânu. Aşa că porneşte în căutarea produsului potrivit ţie şi foloseşte-l cu simţ de răspundere ori de câte ori te expui la soare.

Foto: Arthur Belebeau, Montrose CNP, Riccardo Tinelli, La Roche-Posay.