Sfaturi pentru a scăpa de obiceiul de a-ți roade unghiile

Sfaturi pentru a scăpa de obiceiul de a-ți roade unghiile

Rosul unghiilor (sau onicofagia) este un viciu extrem de enervant, mai ales pentru noi, femeile, care ne dorim o manichiură frumoasă. Însă pe cât de puternică este dorința de a avea unghii frumoase, pe atât de dificilă este renunțarea la obiceiul de a ne roade. Descoperă trucurile care te por ajuta să renunți la acest viciu!

Nu este o noutate că rosul unghiilor este un obicei comun pentru foarte multe persoane. Acesta poartă numele de onicofagie, însă nu este cazul să te sperii de acest nume: nu este o boală, ci mai degrabă un instinct căruia îi cedează foarte mulți oameni.

Care sunt cauzele roaderii unghiilor

În cazul copiilor, cauzele apariției onicofagiei pot fi plictiseala, foamea sau poate pleca de la ținutul degetului în gură la vârste fragede. La vârsta adultă însă, cauzele țin de natura psishologică: cele mai frecvente sunt stresul, anxietatea și diferite probleme apărute. Viciul roaderii unghiilor se instalează în mod inconștient și este foarte dificil de combătut.

Motive pentru a renunța la rosul unghiilor

Rosul unghiilor este un obicei întâlnit la orice categorie de vârstă sau sex. Însă dacă atunci când ești copil aspectul neplăcut al unghiilor nu te deranjează atât de tare, odată ajunsă la o anumită vârstă, deja nu mai tolerezi aspectul deplorabil al unghiilor. Însă pe lângă problemele estetice evidente (leziuni la nivelul degetelor, unghii cu aspect neregulat, cuticule neîngrijite), există motive mai grave care ar trebui să te convingă să renunți la acest obicei.

Mâinile sunt prima noastră carte de vizită în cazul contactului cu o persoană, iar unghiile influențează puternic aspectul general al mâinilor. Niște mâini îngrijite pot transmite o impresie plăcută interlocutorului nostru, însă unghiile roase nu vor transmite decât o stare de instabilitate și un interes scăzut pentru îngrijirea și igiena personală. De multe ori, acest viciu poate degenera într-o stare de izolare socială: știi bine că nu este politicos să îți rozi unghiile în public, însă știi că este un gest care îți vine inconștient, așa că alegi să stai retrasă decât să lași o impresie proastă.

Probabil bănuiai că sănătatea este și ea pusă în pericol atunci când îți rozi unghiile. Leziunile pe care ți le cauzezi la nivelul unghiilor și cuticulelor sunt o poartă deschisă pentru bacterii spre organismul tău. Unghiile sunt un rezervor de microbi și murdărie, astfel persoanele care au acest obicei pot suferi adesea infecții la rădăcina unghiilor sau la nivelul gurii, probleme dentare, infecţii ale gingiilor şi carii.

Sfaturi pentru a renunța la rosul unghiilor

  • Pentru că de cele mai multe ori cauzele sunt de natură psihologică, este foarte important să analizezi momentele în care apare această nevoie pentru a o înțelege mai bine. Astfel vei înțelege lucrurile care declanșează acest viciu și vei putea găsi alternative pentru a evita să îți mai rozi unghiile. Când apare nevoie de a roade unghiile, mestecă o gumă, joacă-te pe telefon sau pe tabletă sau găsește orice activitate plăcută, care să te relaxeze. Desigur, nu vei putea evita situațiile de stres precum examenele sau anumite întâlniri, însă poți găsi un alt mod prin care să te eliberezi de tensiune: ține tot timpul lângă tine o minge sau orice obiect antistres.
  • Taie-ți unghiile cât mai scurt, astfel nu vei mai avea ce roade. De asemenea, pictează-ți mereu unghiile cu o ojă care îți place sau mergi și răsfață-te la o manichiură: dacă vei fi încântată de unghiile tale (și vei și plăti pentru asta), cel mai probabil vei avea o reținere să le strici atunci când simți nevoia să le rozi. În ultimă instanță, poți apela chiar la manichiura cu gel: îți va fi imposibil să o rozi.
  • Dacă nimic nu dă roade, apelează la calea cea grea: aplică un lac special menit pentru stoparea acestui obicei. Acestea au de obicei un gust amar sau iute, foarte greu de suportat, astfel nu vei avea cum să îți rozi unghiile.Dacă îl vei aplica constant, pe o perioadă mai lungă de timp, te vei dezobișnui să îți mai rozi unghiile și în cele din urmă nu vei mai simți nevoia.

Foto: Shutterstock

 

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro