Sfaturi de îngrijire a părului de la experți: cum scapi de mătreață

Sfaturi de îngrijire a părului de la experți: cum scapi de mătreață

Am hotărât ca lună de lună să lăsăm câteva dintre întrebările tale de beauty pe mâna unui specialist. Tu ne scrii pe office@glamour.ro și un expert îți va răspunde chiar în paginile revistei.

Luna aceasta, răspunsurile vin de la Victor Gabriel Clatici, dermatolog, și Adrian Perjovschi, hairstylist și fondator al lanțului de saloane premium Jovsky Studio. Află cum scapi de mătreață, dar și ce coafură să alegi dacă vrei o schimbare radicală de look sezonul acesta. În plus, intră în galeria foto și vei regăsi câteva produse de îngrijire a părului esențiale pentru un scalp sănătos.

De câteva luni, am mătreață și mâncărimi la nivelul scalpului. De ce apar acestea și înspre ce produse să mă îndrept?

Victor Clatici: În societate, există o serie de mituri referitoare la îngrijirea părului (frecvență de spălare, mod de spălare, produse folosite), întreținerea părului și a scalpului, căderea părului și tratamentele destinate căderii părului, precum și la mătreață și dermatită seboreică. Cele două din urmă sunt afecțiuni cronice ale scalpului, cu o frecvență extrem de mare; cel puțin 50% din populația globului suferă de ele cel puțin o dată în viață. Pielea de la nivelul scalpului are câteva caracteristici particulare, respectiv un număr foarte mare de fire de păr de tip terminal (100 000-150 000), iar densitatea firelor de păr și prezența de sebum asigură un mediu unic pentru anumite microorganisme (în special de natură fungică) să prolifereze și să declanșeze variate modificări (mătreață sau dermatită seboreică). Comparația firelor de păr de la pacienții cu dermatită seboreică sau mătreață cu populația normală a evidențiat faptul că firele de păr de la persoanele cu mătreață sau dermatită seboreică sunt mai subțiri, mai fragile și mai lipsite de strălucire. De asemenea, aceste afecțiuni contribuie la accentuarea ratei de cădere a firelor de păr, aspect care poate fi atribuit în mod direct prezenței ciupercii Malassezia, răspunzătoare de apariția mătreței. Strategia cea mai eficientă de tratament este folosirea regulată a șampoanelor antifungice.

Sfaturi de la experți: cum scapi de mătreață

Mi s-a spus că am dermatită seboreică. Ce tip de produse ar trebui să folosesc pentru îngrijirea părului?

Victor Clatici: Tratamentul eficient în mătreață și dermatită seboreică reduce încărcătura de Malassezia, însă recolonizarea cu această ciupercă după tratament determină recăderea și reapariția semnelor și simptomelor – descuamare, prurit, iritație. De aceea, este foarte importantă utilizarea pe termen lung a șampoanelor antimătreață! Zinc pyrithione (ZPT), agent antifungic bazat pe acidul aspergillic, este ingredientul esențial din gama Head and Shoulders, și îndeplinește concomitent mai multe criterii, respectiv este important, eficient, sigur și acceptabil cosmetic pentru sănătatea scalpului și a părului.

Am părul lung și vreau să fac o schimbare de look. Ce tunsoare aș putea adopta, care să fie în trend în sezonul acesta, dar și ușor de întreținut?

Adrian Perjovschi: În funcție de lungimea părului și de cât ești dispusă să tai din el, poți adopta mai multe tunsori în trend. Poți adopta o tunsoare medie pe drept sau texturizată, accesorizată cu breton sau nu, cu ușoare scări, care este în trend, dar care se alege în funcție de trăsăturile feței. Dacă ești curajoasă, poți alege una dintre tunsorile scurte – un bob scurt texturizat sau sau un pixie foarte scurt. Pentru a scoate cât mai bine în evidență tunsoarea, aceasta poate fi făcută în formă geometrică sau cât mai texturizată. Tunsorile se aleg și în funcție de textura și tipul părului, tocmai pentru ca părul să se așeze cât mai ușor odată tuns.

Sfaturi de la experți: cum scapi de mătreață

Mi-au tot apărut fire albe, însă vreau să amân momentul vopsirii, pentru că îmi crește foarte repede părul. Există alte modalități prin care le-aș putea acoperi, fără să-mi colorez tot părul?

Adrian Perjovschi: Nu sunt foarte multe variante pentru rezolvarea acestei probleme și nici foarte rezistente în timp. Doar o vopsea cu amoniac poate să spargă cuticula firului de păr alb pentru a depune pigmenți și a da culoare. Există câteva tipuri de șampoane colorante care depun pigment pe firele de păr alb, dar acestea nu țin foarte mult pe păr, și spray-uri colorante pentru păr, care pot acoperi din firele de păr alb, dar care curg la spălat. Este și o variantă minuțioasă care se poate realiza doar în salon – vopsirea parțială în șuvițe cu vopsea fără amoniac: se aleg șuvițe cât mai dese care să curprindă cât mai multe din firele de păr alb și se vopsesc în nuanța naturală.

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com