Serumuri pentru creșterea genelor: mit sau realitate?

În căutarea de soluții pentru gene mai lungi și mai bogate, încercăm orice produs care promite rezultate miraculoase și rapide. Însă cât de eficiente sunt serumurile pentru creșterea genelor în realitate? 

Serumurile pentru creșterea genelor sunt acele produse care par prea bune pentru a fi adevărate. Desigur, există o mulțime de soluții temporare pentru gene mai lungi, precum mascara sau genele false, însă creșterea naturală a unor gene lungi și bogate este soluția ideală. Industria de beauty este de acord cu noi și vine tot timpul cu noi produse care ne promit asta. Dar cum acționează aceste serumuri și cât de sigure sunt pentru a fi folosite în apropierea ochilor?

Ce spun specialiștii despre serumurile pentru creșterea genelor

Cel mai comun ingredient activ din serumurile pentru creșterea genelor este biotina. Biotina este o vitamină B care îmbunătățește sănătatea părului întărind keratina. Din păcate, influența biotinei asupra genelor este mai degrabă un mit urban. Nu există nicio dovadă evidentă care să arate că biotina va stimula creșterea genelor. În plus, biotina este absorbită în corp doar atunci când există deficiențe grave în acest sens, deci nu te aștepta să vezi vreun efect.

Un alt remediu pentru creșterea genelor este și uleiul de ricin. Însă folosirea uleiurilor pentru gene este mai degrabă o iluzie vizuală: uleiul oferă un strat de protecție genelor și strălucire, ceea ce ar putea duce la iluzia unor gene mai mari. Singurul bine pe care aceste uleiuri îl pot face este că previn ruperea genelor.

Alte serumuri au ca ingrediente active de bază peptidele, panthenolul și hialuronatul de sodiu, însă și rezultatele acestora sunt foarte subtile. Ele au un efect hidratant, ceea ce ar putea duce la o mai bună flexibilitate a firelor de păr sau pot „îmbrăca” genele cu un strat protector care să le dea un aspect mai bogat.

serumurile pentru creșterea genelor

Cum ar trebui să acționeze corect un serum

Pentru ca un serum pentru creșterea genelor să dea rezultate vizibile, el trebuie să afecteze ciclul de creștere al genelor. La fel ca părul din cap, și genele au 3 etape de creștere: anagenă (activă), catagenă (de tranziție) și telogenă (pasivă). În starea anagenă, genele cresc, iar această stare poate dura între 4 și 6 săptămâni. În această stare, genele sunt la lungimea lor maximă. În schimb, starea telogenă, în care genele încep să cadă pentru a se reface, durează aproximativ 14 săptămâni.

Așadar, un serum care chiar funcționează ar trebui să prelungească perioada anagenă. Ingredientul care poate face asta este bimatoprost, un medicament folosit pentru tratarea glaucomului și care are ca efect secundar creșterea genelor, fapt atestat de FDA (Food and Drug Administration).

Așadar, înainte de a da banii pe un serum pentru creșterea genelor, ia în considerare aceste aspecte!

Foto: Shutterstock, Hepta

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro