Semnale că trebuie să schimbi rutina de îngrijire a tenului

Îngrijirea pielii este un pas important pentru obținerea unui ten frumos, ca un canvas perfect pentru machiaj. Însă, de multe ori, putem alege greșit produsele de îngrijire sau să nu ținem cont de schimbările din viața noastră, care ne influențează necesitățile tenului.

Pielea semnalizează când un produs nu îi este potrivit. Cum? Am discutat cu Dr Viviana Iordache, medic specialist dermatolog, pentru a afla cum ne ”comunică” pielea că trebuie să schimbăm produsele de îngrijire.

Pielea reacționează!

”Poți să strici un ten în două săptămâni, dacă folosești un produs greșit de îngrijire” – Dr Viviana Iordache.

Calitatea pielii poate fi afectată de produsele de îngrijire, dacă nu sunt potrivite, de aceea trebuie să elimini rapid produsul/produsele care o fac să reacționeze negativ.

”Produsele de îngrijire trebuie schimbate atunci când se schimbă reactia pielii la aplicarea lor. Putem folosi aceleași produse atâta timp cât nu simțim nimic special la aplicarea lor și cât au aceeași eficiență,” explică Dr Viviana Iordache

Pielea fiecăreia dintre noi are particularități diferite influențate de tipologie, de schimbările de mediu, de temperatură sau de stil de viață, de aceea trebuie analizată cu atenție reacția la aplicarea produselor de îngrijire.

De exemplu: Dacă produsele sunt prea grase, se încarcă tenul, apar puncte albe și puncte negre sau dacă alegem produse prea aderente sau rezistente, există riscul ca porii să se mărească. Mai mult, pot exista reacții și mai violente, cum ar fi în cazul tenului mai cuperozic, unde produsele nepotrivite pot înroși foarte tare pielea, pot apărea mâncărimi și iritații.

”Dacă nu suntem atenți, putem face iritații, alergii, putem produce sau agrava acneea și rozaceea. Dacă avem melasmă sau tendința la pătare, majoritatea cremelor depigmentante vara ne cresc intensitatea pigmentarii,” adaugă medicul dermatolog.

Mai exact, chiar dacă intenția noastră este una bună și ne respectăm cu rigurozitate pașii de îngrijire a tenului, prin neadaptarea rutinei de îngrijire putem afecta pielea.

De ce trebuie să ții cont când îți alegi produsele de îngrijire

Dacă folosești aceeași rutină de îngrijire a pielii pe tot anul, atunci e primul semn că nu e corectă.

În rutina de îngrijire nu se neglijează numărul de pași, dar produsele trebuie să fie adaptate la modul de viață, la activitățile zilnice, la temperatură și la sezon,” recomandă Dr Viviana Iordache.

Dacă mergi în vacanță într-un loc exotic, atunci când îți selectezi produsele de îngrijire gândește-te la clima și temperatura de acolo. Sau poate ai schimbat locul de muncă și mergi mai mult prin soare sau poate ai început să iei contraceptive sau ești însărcinată – trebuie să readaptezi produsele de îngrijire la aceste modificări, care se reflectă și pe pielea ta.

Mai concret, trebuie să iei în considerare toate schimbările care au loc în viața ta, pentru a adapta o îngrijire corectă, care să îndeplinească necesitățile actuale ale pielii tale.

”Un produs potrivit pentru îngrijirea pielii nu se simte pe față. Dacă îl simți, înseamnă că nu se integrează bine pe pielea ta, chiar dacă, probabil, folosești același produs de mult timp.”

Cum alegi corect produsele de îngrijire:
• Le testezi și îți vei da seama dacă sunt potrivite pentru tenul tău;
• Iei în considerare activitatea ta, efectul medicamentelor pe care le iei, vârsta și sezonul;
• Consulți un dermatolog, în cazul în care ai probleme cu tenul, cum ar fi tulburări de pigmentare, dermatită seboreică, acnee etc. În acest caz, doar un specialist îți poate indica un tratament adecvat.

Greșeli frecvente în alegerea produselor de îngrijire:
Pe lângă neadaptarea rutinei de îngrijire la ce se întâmplă în prezent în viața persoanei, se mai pot face următoarele greșeli:
• Folosirea unor produse neadaptate vârstei, cum ar fi produsele cu acid hialuronic sau alte ingrediente similare la o vârstă fragedă. Conform medicului dermatolog, Viviana Iordache, acest obicei poate afecta vizibil pielea și nu va da rezultate;
• Utilizarea unor produse depigmentare atunci când apar pete de la expunerea exagerată la soare sau de la alimentație, fără a consulta un dermatolog. Utilizarea acestor produse se face diferit de produsele obișnuite de îngrijire;
• Achiziționarea produselor de îngrijire pe criteriul ”ce e scump e bun și pentru mine”:
”Ce e ieftin nu e neapărat prost și ce e scump nu e neaparat bun pentru toată lumea,” concluzionează Dr. Viviana Iordache;
• În pașii de îngrijire se omite folosirea unui produs special pentru gât și pentru decolteu sau se folosește crema pentru ten și pentru aceste zone. ”Pielea din aceste zone are particularități diferite și sunt necesare produse care să se adapteze la aceste cerințe speciale,” explică Dr. Vivina Iordache;
• Achiziționarea gamelor și seturilor pentru obține o ofertă mai bună nu este cea mai bună soluție, după cum susține medicul dermatolog: „Dacă produsele fac parte din aceeași gamă nu înseamnă că toate sunt potrivite pentru pielea ta. Trebuie să ai produse adaptate pentru fiecare zonă, chiar dacă nu sunt din aceeași gamă.”

În concluzie, adaptează rutina de îngrijire la tine și ”ascultă-ți” pielea, pentru că îți va comunica rapid dacă produsele pe care le folosești sunt potrivite.

Foto: 123rf

Nicoleta Bujor
nicoletabujor3@gmail.com