Rozaceea: ce este și cum o ținem sub control

Ai un ten sensibil, reactiv, care se înroșește rapid? Atunci trebuie să te informezi despre rozacee pentru a ști cum o poți preveni sau ține sub control!

Nu degeaba nuanța verde nu lipsește din nicio paletă cu corectoare colorate: roșeața este una dintre cele mai frecvente probleme cu care ne confruntăm la nivelul feței și pe care toate vrem să o ascundem cât mai bine. Poate că ai găsit acel corector care o acoperă perfect, dar îți dorești ca tenul tău să arate bine și atunci când nu porți machiaj. În acest caz, problema tenului trebuie identificată și tratată.

Cea mai frecventă afecțiune a pielii care se manifestă prin roșeață este rozaceea. Aceasta afectează aproximativ un million de români, iar la nivel mondial se înregistrează aproximativ 45 milioane de oameni care suferă de rozacee. I-am cerut Nicoletei Ion, trainer Repechage Romania, mai multe informații despre această afecțiune a pielii și ți le expunem mai jos pentru a depista dacă asta este cauza roșeții și la tine.

Ce este rozaceea?

Se manifestă printr-o piele hipersensibilă, roşie, care poate prezenta arsuri, edeme sau umflături. În cazurile grave pot apărea papule dureroase în piele sau chiar ţesut îngroşat în zona nasului. Poate apărea pe frunte, nas, bărbie sau pe pomeţi în formă de fluture.

Care sunt cauzele apariției sale?

Rozaceea poate fi moştenită genetic, se poate declanşa în urma unei naşteri sau din cauza stresului, iar persoanele predispuse sunt acelea cu pielea deschisă la culoare. Cauzele care pot agrava rozaceea sunt alcoolul, temperaturile extreme, stresul, alimentele picante, expunerea excesivă la soare, produsele agresive pentru piele (exfoliante), consumul de alcool, sensibilitatea capilară, expunerea la abur în timpul tratamentelor cosmetice și chiar lactatele.

Cum poate fi prevenită rozaceea?

„Cel mai important aspect pentru prevenirea rozaceei este protecţia. Pielea are nevoie de protecţie UV. Razele soarelui pot dilata vasele capilare şi acestea se pot sparge. De asemenea o piele arsă de soare este mult mai predispusă la sensibilitate şi rozacee. De protecţie avem nevoie şi împotriva factorilor de mediu. Poluarea şi radicalii liberi sensibilizează pielea în timp ce anumiţi paraziţi pot provoca acneea rozacee”, spune Nicoleta Ion, trainer Repechage.

Cum poate fi ținută sub control?

„Cuperoza NU se tratează, doar se poate ține sub control prin înlăturarea cauzelor menționate mai sus. Ingredientele care ne ajută să ținem sub control rozaceea sunt cele care protejează și întăresc capilarele (nu le vindecă pe cele sparte deja, doar protejează pentru viitor): castan salbatic, ginkgo biloba, alge marine”, spune Nicoleta Ion. De asemenea, de mare ajutor este tehnologia cu laser sau cu lumină intens pulsată.

Răsfoiește și galeria foto pentru a descoperi câteva produse care te vor ajuta să ții sub control rozaceea!

Foto: Shutterstock

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro