Ridurile laba gâștii din jurul ochilor au un efect pozitiv surprinzător

Se strâng când ești nervoasă, se încrețesc când ești dezgustată, se adâncesc când râzi cu poftă – vorbim de laba gâștii, acele riduri din jurul ochilor care ne sperie atât de tare (declanșează în noi alarma că îmbătrânim). Dacă până acum ai fi fost dispusă să faci orice pentru a scăpa de ele, după ce vei afla despre efectul lor pozitiv, vei învăța să le accepți!

Ridurile din jurul ochilor sunt cunoscute sub multe nume, unele de-a dreptul ciudate (contracții orbicularis oculi sau markeri Duchenne), însă cea mai populară este laba gâștii. Ele apar ca rezultat al unei mișcări musculare incontrolabile (precum clipitul), care duce la pierderea colagenului din mușchiul care înconjoară ochiul. Facem tot ce putem pentru a preveni apariția acestor riduri și multe persoane apelează la intervenții estetice pentru a scăpa complet de ele.

Probabil crezi că singurul efect al acestor riduri este că ne fac să arătăm mai bătrâne, dar se pare că laba gâștii are și un efect pozitiv asupra aspectului nostru. Citește în continuare ce spun dermatologii și psihologii despre asta!

Efectul pozitiv al ridurilor laba gâștii asupra fizionomiei noastre

„Când oamenii vin în cabinetul nostru cu dorința de a scăpa de laba gâștii, chiar ne gândim serios dacă este cea mai bună alegere”, spune Ranella Hirsch, un medic dermatolog din Boston. „Spre deosebire de oricare alte riduri, laba gâștii oferă expresivitate. Mereu spun «Să încerci să arăți o emoție fără expresii faciale este ca și cum ai scrie un mesaj fără emoji-uri»”.

Susan Taylor, profesor dermatolog la Universitatea din Pennsylvania, susține și ea importanța ridurilor din jurul ochilor pentru expresivitatea chipului: „Laba gâștii sunt acele linii de expresie asociate cu bucuria, în timp ce alte riduri, precum cel dintre sprâncene, sunt asociate cu încruntarea.”

Așadar, medicii care obișnuiau să folosească injecții pentru a „șterge” complet laba gâștii își regândesc abordarea. „Mă uit la fotografii vechi, eu zâmbeam, dar ochii mei nu. Era înfricoșător. Dar când eram medic rezident, acum 20 de ani, am fost învățați să folosim Botox pentru a injecta uniform zona până când nu se mai mișca nimic. Și asta făceam tuturor, inclusiv mie”, spune Jessica Wu, dermatolog din Los Angeles.

„Am renunțat pentru un un look mai natural. Acum actrițele vin la mine și sunt foarte clare: vor linii de zâmbet în jurul ochilor.” Spre exemplu psihologii care vin la Jessica Wu îi spun că au nevoie de laba gâștii pentru a-și arăta empatia față de pacienții lor, la fel și profesorii preferă să păstreze ridurile pentru a comunica mai expresiv cu copiii.

În psihologie, este de mult timp cunoscută utilitatea acestor riduri: sunt atât de importante încât au un nume pe măsură – markeri Duchenne. „Când vezi pe cineva zâmbind, tinzi să faci o distincție între zâmbetele naturale – pe care le numim Duchenne – și zâmbetele forțate și tindem să credem că zâmbetele naturale sunt însoțite și de laba gâștii”, spune Alexander Todorov, profesor de psihologie la Univeritatea Princeton.

Riduri mai accentuate, șanse mai mari de succes

Incredibil sau nu, studii făcute pe poze din albume școlare, portrete ale politicienilor sau fotografii de pe site-uri de dating arată că prezența ridurilor talpa gâștii mai pronunțate indică rate mai mici de divorț, șanse mai mari de câștig la alegeri și faptul că oamenii te percep mai bogat. Explicația vine de la unul dintre autorii studiului, Nicholas Rule: „Expresiile faciale pe care le-ai făcut toată viața ajung să se reflecte pe fața ta, iar laba gâștii este foarte importantă pentru expresivitate.

Așa că următoarea dată când te privești în oglindă, nu mai fi supărată că laba gâștii s-a instalat deja pe fața ta, ci învață să o accepți pentru că te face mai expresivă.

 

Foto: Shutterstock

 

 

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro