pielea sensibila mit sau realitate

Pielea sensibilă: mit sau realitate?

Aproximativ jumătate dintre noi credem că avem pielea sensibilă, însă experții nu sunt la fel de convinși. Iată de la ce s-ar putea trage, de fapt, problemele tenului tău.

Când ieși afară, tenul tău se înroșește. Când îți aplici produse de machiaj, îți apar coșuri. Dacă încerci să îți faci un gomaj facial… pielea ta se va exfolia pe pernă a doua zi dimineață. Nicicum nu-i bine, iar tu crezi că ai explicația pentru toate aceste probleme: ai tenul sensibil. Ce-i drept, asta este ceea ce îți spun de ani de zile dermatologii și reclamele la cosmetice.
Iată ceva la care să te gândești de-acum înainte: cercetătorii au descoperit că aproximativ 45% dintre femei cred că au pielea sensibilă, însă nu există nicio dovadă care să susțină acest procent, de vreme ce nu a existat niciodată un termen științific pentru această „afecțiune“ ori un diagnostic obiectiv care să o identifice.
Așa că ce poți face să te apropii mai mult de rezolvarea problemelor care îți fac tenul să pară sensibil? Totul se rezumă la inflamație, care este numitorul comun atunci când vorbim despre probleme ale pielii. Însă lucrurile care cauzează înflamațiile diferă de la persoană la persoană, explică dermatologul Leslie Baumann, din Miami. Sunt două tipuri principale: inflamații pe care le moștenești – ca o predispoziție la iritațiile cauzate de alergii sau roșeața asociată cu rozaceea – și inflamații temporare, cauzate de stilul de viață ori de tratamentele prea agresive. Ultimul factor este unul important: avem mai multe probleme la nivelul tenului decât mamele sau bunicile noastre, iar asta derivă din faptul că folosim mai multe produse și mai sofisticate decât obișnuiau ele să folosească. Ne aducem tenul, încet încet, într-o stare numită de dermatologul newyorkez Macrene Aliades drept status cosmeticus. Este vorba de un cerc vicios în cadrul căruia încercăm constant produse noi care să combată inflamațiile, însă acestea ajung să le cauzeze.
Ceea ce este important să știi este faptul că inflamația poate degrada bariera de apărare a pielii (care păstrează bacteriile și virușii în afara corpului), lăsând-o expusă și incapabilă să se echilibreze. Cele mai bune rezultate le vei obține numai tratând simptomele specifice. Citește aici cum trebuie să procedezi și intră în galeria foto pentru a descoperi produsele potrivite pentru tine.

Dacă resimți constant o senzație de usturime sau arsură pe față…
Doctorul Baumann sugerează să eviți orice produs cu acizi pe etichetă. Fii atentă mai ales la „acidul benzoic, un conservant care se găsește în multe produse, și evită cremele de protecție solară cu avobenzone”, spune ea. „Chiar și vitamina C (acidul ascorbic) poate fi iritant pentru unele persoane.” Noi îți sugerăm să încerci crema pentru ten sensibil La Solution 10 de Chanel, 367 lei.

Dacă suferi de roșeață cronică…
Este foarte posibil să ai rozacee (cuperoză). Încearcă să îți ajustezi dieta și să eviți orice produse exfoliante, indiferent că este vorba despre agenți chimici (cu retinol ori acizi alfa sau betahidroxilici precum acidul glicolic) sau fizici (perii sau produse de gomaj cu particule exfoliante). „Vei vrea să previi orice tip de fricțiune”, spune dr. Baumann. În America, dermatologii laudă un nou unguent numit Rhofade, care tratează roșeața persistentă. „Îl aplici dimineața, iar vasele de sânge sunt micșorate și roșeața dispare timp de 12 ore”, explică doctorul. Un produs accesibil la noi este Crema anticuperozică hidratantă SPF 10, Gerovital, 44,18 lei.

Dacă suferi de acnee cronică…
Folosește produse cu acid salicilic și varianta sa naturală, scoarța de salcie, pentru tratarea pustulelor și a rozaceei cauzate de acnee. „Acidul salicilic face parte din familia aspirinei, astfel că blochează acțiunea inflamatorie a acidului arahidonic”, spune Baumann. (Iar asta este un lucru bun.) Stickul corector cu extract din arbore de ceai Love Natura, Oriflame, 19,90 lei, are acțiune dublă: partea verde tratează coșurile, iar cea nude le maschează. În plus, este potrivit pentru pielea sensibilă.

Dacă crezi că ai o reacție alergică…
Trebuie să mergi la dermatolog pentru a face o serie de analize care să dezvăluie cauza iritației. Totuși, dr. Baumann sugerează ca mai întâi să păstrezi un jurnal al tenului tău. „Dacă urmărești fiecare iritație, vei descoperi că toate au în comun un produs pe care l-ai folosit sau ceva ce ai făcut cu șase ore înainte, și astfel îți poți da seama care a fost cauza.” Ca să fii sigură, evită orice produs care conține parfum – „[parfumul] poate ascunde zeci de ingrediente, iar asta va îngreuna procesul de identificare a cauzei sensibilităților tale”, spune Sarah Brown, fondatoarea liniei de cosmetice Pai Skincare, inspirată din problemele pe care le-a avut ea în trecut cu îngriirea tenului. Și deși par a fi inofensive, uleiurile esențiale (chiar și cele organice) pot cauza reacții alergice. „Uleiurile esențiale precum cel de citrice pot fi la fel de agresive precum parfumul într-un produs“, spune Georgia Louise, specialistă în tratamente de față în New York. „Și doar pentru că este organic, nu înseamnă că nu este iritant sau capabil să îți compromită pielea.”

Dacă ai exagerat cu produsele…
Încearcă să îți schimbi rutina în așa fel încât să folosești mai puține tratamente și creme (cere ajutorul unui dermatolog dacă te simți depășită de situație). „Dacă îți aplici un exfoliant intens cu acid glicolic, iar apoi un serum cu uleiuri esențiale puternice, îți poți sensibiliza foarte tare tenul”, spune Kristina Holey, cosmeticiană în San Francisco. Dacă mai reduci din tratamentele agresive, s-ar putea să descoperi că pielea ta nu e atât de sensibilă precum credeai.

Iar dacă aceste sfaturi nu funcționează…
Brown te sfătuiește să renunți și la produsele cu sulfați sau alcool: „Sulfații sunt un detergent care dezbracă pielea de bariera ei protectoare, lăsând-o expusă și în dezechilibru, iar alcoolul, deși uneori este un derivat natural, poate usca tenul.” Doctorul Alexiades sugerează să cauți produse care repară această barieră, precum tratamentul pentru piele sensibilă Centella Recovery Skin-Salve, Kiehl’s, 214 lei. Și mereu – dar mereu – aplică produse cu protecție solară (cele care nu irită pielea și care nu conțin avobenzone), pentru că tenul care se inflamează ușor este și mai sensibil atunci când este expus la soare sau condiții de umiditate.

Ce să mânânci (și să faci) ca să combați roșeața
Produsele topice sunt o modalitate bună de a ameliora iritațiile tenului, mai ales dacă ai pielea sensibilă. Oamenii de știință sunt de părere că și bacteriile din intestinele noastre ar putea avea legătură cu inflamațiile. Asta înseamnă că felul în care corpul nostru digeră mâncarea, și ceea ce mâncăm, sunt factori care pot afecta sensibilitatea pielii. Dr. Baumann ne sfătuiește să consumăm mai puțin zahăr și alcool, și să integrăm în dieta noastră alimente anti-inflamatorii, care conțin acizi grași omega-3 (somon, semințe de chia, nuci). Iar dacă suferi de rozacee ține minte că anumite alimente îți pot înrăutăți roșeața: „Bananele, avocado și vinetele conțin precursori ai histaminelor”, spune doctorul Alexiades. Dacă le mănânci zilnic, vei fi mai predispusă la roșeață. În afară de schimbarea dietei, echilibrarea nivelului de stres poate preveni inflamațiile la nivelul pielii. Yoga, meditațiile, exercițiile fizice, orice te destresează te poate ajuta să scapi de senzația de piele sensibilă.

De Fiorella Valdesolo; Traducere și adaptare de Cezara Palade

Foto: Getty Images

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com