Pete pigmentare: cauze și soluții

Pete cauzate de soare. Pete cauzate de vârstă. Pete pigmentare. Nu contează cum le numeşti – important este să ştii că există soluţii care le pot transforma într-o amintire.

Pentru a se camufla, cameleonii au pigmenţi speciali care le transformă culoarea pielii. Şi noi avem un sistem similar de protecţie pigmentară, care poate fi activat de schimbările luminii – ce-i drept, cu efecte nu atât de spectaculoase. Dar melanina are un rol important. Este ecranul nostru solar natural şi un important antioxidant. Capcana? Odată cu trecerea anilor de expunere la soare, chiar dacă este vorba doar despre expunere moderată, „celulele pielii se supraîncarcă de pigment şi apar petele“, spune Zoe Draelos, profesor de dermatologie la Dike Univerity. Pentru a înrăutăţi lucrurile, orice irită pielea (exfolierea excesivă, încercările de îndepărtare a coşurilor) poate determina pigmentarea. Dar, odată ce ştii ce determină apariţia petelor, acestea vor fi mult mai uşor de tratat. Îţi vin în ajutor o mulţime de produse care le pot face să dispară definitiv.

30 este vârsta la care ar trebui să începi să foloseşti un produs pentru iluminarea pielii – chiar dacă nu ai pete vizibile.

La 30 de ani, multe persoane au zone de pigmentaţie vizibile în fotografiile UV, dacă nu chiar şi cu ochiul liber“, spune Draelos. „Tratarea petelor înainte ca acestea să fie vizibile poate împiedica migrarea acestora către suprafaţa pielii.“ Foloseşte o formulă cu ingrediente decolorante o dată pe zi, iar săptămânal curăţă tenul cu un produs exfoliant pe bază de acid glicolic sau salicilic, care va încuraja regenerarea celulelor.

200465388-002

 

6 luni poţi aştepta tratarea unei pete. „Dacă începi să foloseşti un produs depigmentant de la trei la şase luni de la apariţia petei, este posibil ca în două luni să o elimini“, spune Jessica Wu, dermatolog din Los Angeles. „Melanina se instalează mai în profunzimea ţesuturilor odată cu trecerea timpului şi devine mai greu accesibilă tratamentului.“ Pentru a „şterge“ o pată trebuie să mergi la dermatolog să îţi prescrie hidrochinonă. Dacă nu funcţionează în şase luni, specialistul poate grăbi procesul cu ajutorul laserului sau al peelingurilor.

Ai pistrui?

Pot arăta super simpatic sau chiar sexy – până când fondul de ten îi transformă într-o ciudată nuanţă de gri.

Dacă vrei să acoperi imperfecţiunile (linii fine, pori, coşuri… e nevoie să mai continuăm?) fără să-ţi acoperi pistruii:

Mai că putem paria că nu ai încercat asta până acum: „Baza de machiaj poate înlocui fondul de ten“, spune makeup artistul Joanna Schlip. Da, ştim că baza de machiaj nu are culoare, dar majoritatea formulelor fac roşeaţa şi imperfecţiunile mai puţin vizibile, iar siliconul din compoziţie umplu liniile fine. Dacă totuşi mai ai nevoie de ajutor, tapotează punctual un corector şi masează pe suprafaţa tenului o BB Cream.

2 Tipuri de pigment aflate în piele

Ambele sunt melanină, însă unul cauzează pete brune, celălalt îţi face buzele rozalii.

Eumelanina

Aceasta este melanina responsabilă de petele solare; este şi un antioxidant natural, dar şi un ecran solar. „Datorită ei pielea de culoare închisă este mai puţin predispusă arsurilor, cancerului şi îmbătrânirii premature, spre deosebire de cea deschisă la culoare“, spune Susan Taylor, director fondator al Skin of Color Center, Spitalul St. Luke-Roosevelt, New York.

Feomelanina

Acest pigment roşiatic, prezent în toate tipurile de piele (dar care abundă la persoanele roşcate şi blonde), dă pistruilor nuanţa roşcată, iar buzelor tonul trandafiriu. Studiile arată că poate creşte sensibilitatea pielii la razele UV, cauzând arsuri şi degradare în timp pentru tenul mai alb.

Pixelformula winter 2014 - 2015 ready to wear Womenswear Beaute Beauty

3 cauze ale pătării tenului (pe lângă soare)

  • Scruburile puternice: Pot fi prea dure cu pielea“, spune Joshua Zeichner, asistent universitar de dermatologie din New York. „Dacă le foloseşti prea des, acestea pot inflama ţesuturile, iar acest lucru va conduce la sporirea producţiei de melanină.“
  • Coşurile: Imediat după ce a dispărut o pustulă supărătoare, în locul ei poate apărea o pată maronie. (Acest lucru se întâmplă pentru că pielea este agresată, stimulând producţia de melanină.) „Tratează coşul cu o cremă care conţine 1% hidrocortizon până când dispare, dar şi o zi sau două după aceea“, spune Zeichner. „Calmează inflamaţia.“
  • Hormonii: O creştere a estrogenului – cum se întâmplă în sarcină sau sub tratament cu anticoncepţionale – poate cauza apariţia unor pete denumite melasmă. Dar este şi o veste bună: „hormonii te predispun melasmei, dar îşi va face văzută prezenţa doar după expunerea la soare“, spune Patricia Farris, profesor de dermatologie la Tulane University, din New Orleans. Acesta este un motiv în plus să porţi un SPF de minimum 30 în fiecare zi a anului.

Sfat: hidrochinona şi retinoizii estompează petele şi mai bine dacă le foloseşti împreună în fiecare seară. 

Intră în galeria foto pentru a vedea cele șase produse pe care poți conta în tratarea petelor pigmentare.

Zero – Sunt şansele pe care le ai să tratezi o pată dacă nu foloseşti protecţie solară în fiecare zi.

Pacienţii cu melasmă pot arăta fabulos vineri“, spune Grimes. „Dar dacă stai la soare fără SPF peste weekend, luni te vei confrunta cu aceleaşi probleme.“

Pixelformula winter 2014 - 2015 ready to wear Womenswear Beaute Beauty

Sub acoperire

Majoritatea produselor au nevoie de multe săptămâni sau chiar de luni pentru a estompa pete brune. Între timp, învaţă să le acoperi cu produsele potrivite. Intră în galeria foto pentru a vedea ce produsele de care ai nevoie într-un kit eficient.

Aplicare practică

Întrebarea pe care dermatologii o primesc cel mai des în legătură cu petele: să aplic produsul cu efect depigmentant pe întreaga faţă sau doar pe zona afectată? Singurul răspuns care contează: fă-le pe amândouă! Aplică pe întreaga faţă produsul cu retinoizi, apoi punctual, acolo unde este nevoie, pe cel cu hidrochinonă.

De Jolene Edgar. Traducere şi adaptare Daniela Niţulescu.

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro