Patru uleiuri esențiale care îți pot irita pielea

Patru uleiuri esențiale care îți pot irita pielea

Uleiurile esențiale sunt ingrediente de bază în multe produse naturale de skincare, dar și în cele mass market. Ele îți pot fi prieteni sau dușmani, în funcție de ce, cât și cum folosești. Îți enumerăm patru uleiuri esențiale care îți pot irita pielea.

Pentru că nu vrem ca etichetele produselor tale de îngrijire să rămână un mister, te ajutăm să intri informată în această lume a cosmeticelor. Patru uleiuri esențiale îți pot irita pielea, te învățăm cum să le identifici.

Patru uleiuri esențiale care îți pot irita pielea

„Odată cu apariția mișcării produselor naturale de îngrijire a pielii, din ce în ce mai multe produse sunt formulate cu uleiuri esențiale, despre care se știe că pot irita”, avertizează dermatologul Joshua Zeichner, director de studii cosmetice și clinice la Mount Sinai Hospital în New York. „Există această idee că natural înseamnă automat blând, dar iedera otrăvitoare este tot naturală, și nu o pui pe piele”, explică doctorul, conform Marie Claire. Iată ce altceva trebuie să eviți să aplici pe ten.

Uleiul de arbore de ceai

Nu vom nega calitățile uleiului esențial de arbore de ceai. Acesta reduce inflamația pielii și poate lupta împotriva bacteriei cauzatoare de acnee. Doctorul Zeichner confirmă, însă avertizează că o cantitate prea mare a acestui ulei poate irita pielea. „Nu știi niciodată cât ulei de arbore de ceai este într-un produs, până când nu este prea târziu, iar pielea devine uscată, iritată și te strânge”, spune el. „În plus, oamenii au tendința să aplice în exces produsele naturale – în special produsele naturale pentru acnee – lucru care practic garantează iriația”, explică dermatologul.

Ce este de făcut? Nu trebuie să te ferești de uleiul de arbore de ceai, însă asigură-te că el nu este primul pe lista (scurtă) de ingrediente a unui produs, altfel înseamnă că formula conține o cantitate prea mare. În plus, nu îl aplica excesiv în speranța că vei ajuta coșul să dispară, și testează produsul pe o zonă restrânsă de piele înainte, pentru a te asigura că nu îți va produce iritații.

Uleiul de mentă

Un alt presupus aliat în tratarea acneei, uleiul de mentă este un ingredient extrem de dur. „Uleiul de mentă este foarte parfumat și potent, și poate declanșa dermatita alergică de contact”, explică dr. Zeichner. Ceea ce este și mai grav este că reacția alergică ar putea interveni abia la a doua sau a treia aplicare a produsului, când răul va fi fost făcut deja.

Ce este de făcut? Cel mai indicat este să eviți uleiul de mentă de tot, ori chiar produsele care conțin cuvinte precum „răcoritor”, „fresh” sau „tingly” în descriere.

Uleiurile de citrice

„Vedem o mulțime de uleiuri de citrice, precum cele de lămâie sau portocală, în rețetele de produse de skincare de făcut în casă, pentru că mulți cred că luminează pielea și ajută la dispariția petelor închise la culoare”, spune dr. Zeichner. „Însă, în realitate, sunt atât de acide încât adesea cauzează iritații intense, în loc să ajute”, explică el.

Ce este de făcut? Dacă pielea ta este predispusă la hiperpigmentare, evită aceste uleiuri. Nu doar că pot cauza iritații, însă pot cauza și reacții fotoalergice. Acest lucru înseamnă că interacționează cu expunerea la soare și pot duce la arsuri fototoxice. Totuși, în cazul în care produsul tău preferat conține ulei de lămâie sau grepfrut la capătul listei de ingrediente, nu trebuie să îți faci griji. Evită-le pe cele cu o concentrație mare de astfel de uleiuri.

Uleiul de lavandă

Te-am avertizat, deja, în legătură cu lavanda, însă nu strică să îți reamintim că acest ulei esențial poate irita pielea. Are un miros foarte puternic și abilități terapeutice, însă este indicat să îl folosești pentru aromaterapie, și nu pentru îngrijirea pielii. Aplicat pe ten într-o concentrație prea mare, poate cauza reacții neplăcute, mai ales persoanelor cu pielea sensibilă.

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com