De ce nasul tău arată diferit în selfie-uri (nu e doar în imaginația ta!): Barbara Palvin

De ce nasul tău arată diferit în selfie-uri (nu e doar în imaginația ta!)

Ai observat vreodată că arăți diferit în selfie-uri și trebuie să îți faci zeci de poze până poți alege una bună? Nasul pare să fie cel care își schimbă aspectul și te încurcă în pozele făcute de tine. Nu, nu e doar în imaginația ta, există o explicație pentru care nasul tău arată diferit în selfie-uri. 

Un nou studiu arată că selfie-urile distorsionează complet percepția pe care o avem asupra propriului nostru nas. Nu crezi? Scoate telefonul și fă-ți un selfie, apoi citește aceste rânduri, și te vei convinge! Iată de ce nasul tău arată diferit în selfie-uri, față de cum arată în fotografii făcute de la o distanță mai mare.

Cercetătorii confirmă: nasul arată diferit în selfie-uri

O echipă de oameni de știință de la Departamentul ORL al Rutgers Medical School și de la Departamentul de Computer Science de la Stanford University au realizat o scrisoare de cercetare prin care susțin că selfie-urile ar putea deforma modul în care ne vedem propriul nas, potrivit Allure. „În ciuda ușurinței cu care selfie-urile sunt făcute, distanța scurtă de la cameră cauzează o distorsionare a feței, datorată proiecției, și în special o creștere a dimensiunilor nazale”, au scris cercetătorii.

Ceea ce i-a motivat pe oamenii de știință au fost rezultatele unui chestionar al Academiei Americane de Chirurgie Plastică Facială și Reconstructivă. Acestea au arătat că 42% dintre chirurgi au raportat că pacienții lor le cer proceduri cosmetice pentru a arăta mai bine în selfie-uri. În urma studiului, echipa de la Rutgers Medical School a prezentat un model matematic pentru a explica efectele de distorsionare ale selfie-urilor.

„Am modelat fața drept o colecție de planuri paralele care sunt perpendiculare pe axa princpială a camerei”, au explicat cercetătorii. De aici, au descoperit că lățimea percepută a nasului variază în funcție de distanța de la aparatul foto la planurile feței.

Care este distanța potrivită de la care se fac fotografiile portret?

Dacă vrei ca nasul tău să nu mai pară atât de mare în fotografii, este recomandat să renunți la selfie-uri și să folosești un trepied pentru a poziționa aparatul la o distanță de aproximativ un metru și jumătate. Potrivit oamenilor de știință, de la această distanță, trăsăturile tale faciale nu vor părea distorsionate în fotografie. Când poza este făcută prin tehnica selfie, de la o distanță de aproximativ 30 de centimetri de chip, nasul va părea cu 30% mai mare decât este în realitate, la bărbați, și cu 29% mai mare, la femei.

Acestea fiind zise, nu este nimic în neregulă dacă ai un nas ceva mai mare. Însă asigură-te că nu este vorba doar de o percepție distorsionată pe care ți-ai creat-o din cauza selfie-urilor. În plus, iată 4 motive pentru care nu îți place cum ieși în poze.

Foto: Hepta

Tags:
Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com