Milia: punctele albe de pe față

Milia: ce sunt de fapt punctele albe de pe ten și cum poți scăpa de ele

Cu siguranță le-ai remarcat pe față, le-ai confundat cu coșuri, ai încercat să le storci, însă nu s-a întâmplat nimic (doar să te înroșești și să îl faci chiar mai evident). Ei bine, aceste puncte albe poartă numele de milia și nu sunt nicidecum coșuri. Uite tot ce trebuie să știi despre ele și cum poți scăpa de ele!

Deși seamănă destul de mult cu punctele albe (acumulări de sebum care blochează porii), milia, acele punctulețe care apar de obicei în jurul ochilor, sunt de fapt niște mici chisturi formate din cheratină, albe și tari. Diferența dintre punctele albe și milia este că aceasta din urmă apare fără vreo cauză anume și nu poate fi extrasă precum celelalte comedoane.

Milia: punctele albe de pe față

Milia: punctele albe de pe față

Pentru a învăța cum să deosebești milia de alte imperfecțiuni similare, dar și cum să tratezi această problemă a pieli, citește în continuare ghidul nostru.

Cine este afectat de milia?

Oricine este predispus la milia, indiferent de tipul de piele sau de vârstă, însă mai vulnerabile sunt persoanele cu care s-au confruntat în mod repetat cu arsuri solare. Apar în special pe față, mai ales în zona ochilor și pe pomeți.

Care sunt cauzele apariției?

Milia apare atunci când celulele moarte se unesc, rămânând blocate sub piele, formând chisturi mici şi tari. Cauzele sunt legate de anumite afecțiuni ale pielii precum rozacee sau mătreață. De asemenea, traume ale pielii care produc vezicule la suprafața acesteia (precum arsurile sau herpesul) pot provoca acumularea cheratinei sub piele și formarea acestor chisturi. Arsurile solare cresc și ele incidența miliei pentru că pielea este îngroşată şi dură şi celulele moarte pot fi eliminate, ducând la blocarea porilor.

Cum poți trata milia?

Milia dispare în general de la sine, fără tratament (deși nu există o perioadă de vindecare), însă dacă nu ai răbdare, ai câteva soluții la îndemână. Exfolierea cu peeling-uri chimice precum AHA este de ajutor: acestea vor ajuta la eliminarea celulelor moarte care blochează porii. Însă cel mai bun plan de acțiune este să faci o vizită la dermatolog care va extrage chisturile folosind ace sterile sau laser.

Foto: Shutterstock

 

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro