Totul despre păr: cele mai importante probleme ale părului tău

Totul despre păr: ştiai că, de cele mai mult ori, problemele părului şi scalpului ne oferă de fiecare dată indicii importante cu privire la starea noastră de sănătate? Unele medicamente sau produse pot fi dăunătoare atât pentru corp, cât şi pentru scalpul nostru. În acest caz, trebuie doar să fim mai atente şi să descoperim acele produse care ni se potrivesc. Pe de altă parte, se întâmplă adesea ca problemele părului şi ale scalpului să fie semnele unor afecţiuni serioase. Descoperă care sunt acestea şi cum le poţi trata.

Descoperă mai jos care sunt momentele în care trebuie să apelezi la un ajutorul unui specialist şi când nu este cazul să te îngrijorezi.

Totul despre păr – care sunt primele motive de îngrijorare

  • De ce apare mătreaţa?

Da, mătreaţa poate fi destul de inestetică şi supărătoare, însă nu este contagioasă. Aceasta apare atunci când pielea capului este foarte uscată sau din cauza unor factori precum: stres, obezitate, expunere la ger, scalp „uleios“. De asemenea, în unele cazuri, mătreaţa este rezultatul dezvoltării excesive a unei ciuperci care există la nivelul scalpului. Pentru a scăpa de această problemă, este important să folosiţi zilnic un şampon anti-mătreaţă. În mod sigur, trebuie să încercaţi mai multe tipuri până veţi descoperi produsul potrivit, care să înlăture eficient mătreaţa. Însă dacă niciunul nu funcţionează, este posibil să aveţi şi alte probleme, motiv pentru care trebuie să consultaţi un dermatolog.

  • Mătreaţa galbenă este un semn al dermatitei seboreice

Dacă observaţi particule de mătreaţă galbenă în păr, există riscul să aveţi dermatită seboreică. Aceasta este o afecţiune a pielii care apare în zonele cu multe glande uleioase (scalpul, faţa). Deşi este o problemă hormonală, care apare din cauze neurologice sau ca urmare a dezvoltării unei ciuperci, dermatita seboreică se tratează la fel ca mătreaţa: cu un şampon anti-mătreaţă.

  • Căderea părului nu este un motiv de îngrijorare

Potrivit specialiştilor, în fiecare zi pierdem peste 100 de fire de păr, însă asta nu înseamnă că există pericolul să chelim. 90% dintre foliculii de păr se află în permanenţă în plin proces de producere a părului, în timp ce 10% se află în stare de repaus şi începe să cadă treptat. Dar nu trebuie să ne îngrijorăm: este înlocuit de păr nou şi ciclu de creştere reîncepe.

  • Ce provoacă „efluviul telogen“?

Fenomenul de „efluviu telogen“, care provoacă o cădere bruscă şi masivă a părului, se manifestă prin intrarea foliculilor de păr într-o stare de repaus şi incapacitatea acestora de a mai produce păr. Acesta apare din cauza stresului sau ca urmare a unui şoc pe care îl resimte corpul nostru din cauza unei operaţii, diete sau afecţiuni ale tiroidei.

  •  Foloseşte produse cu protecţie solară

Expunerea îndelungată la soare poate dăuna părului tău, care devine uscat, subţire şi fragil.  Iar dacă deja ai un păr subţire, razele solare îţi pot provoca arsuri la nivelul scalpului. Pentru a preveni acest lucru, este necesar să foloseşti acele produse de păr cu protecţie solară sau chiar să porţi o pălărie (în special vara, pălăriile pot fi nişte accesorii foarte chic).

  • Coafatul excesiv poate afecta în timp sănătatea părului tău

Uscarea părului cu foehnul, îndreptarea sa cu placa, vopsirea şi decolorarea sunt acţiuni care pot deteriora stratul exterior al acestuia. În timp, părul îşi va pierde treptat strălucirea şi poate deveni atât de uscat încât nu vei mai reuşi să îl coafezi în niciun fel. Iar dacă trebuie neapărat să îl supui unor operaţiuni de styling, nu uita de produsele de protecţie a părului.

  • Un păr sănătos, o inimă sănătoasă

Menţine sănătatea părului şi a scalpului consumând nuci şi somon pentru acizii graşi Omega-3, spanac şi morcovi pentru vitamina A, stridii şi caju pentru zinc. Toate acestea contribuie atât la păstrarea unui păr frumos şi a unei inimi sănătoase.

  •  În 90% dintre cazuri, genele generează căderea părului la bărbaţi

Chelia în cazul bărbaţilor poate fi o problemă ereditară, influenţată în special de genele rudelor din partea mamei. Aşadar, dacă eşti curioasă cum va arăta podoaba capilară a iubitului tău în viitor, nu ar strica să tragi cu ochiul la membrii familiei sale. Însă nu trebuie să te îngrijorezi: în zilele noastre sunt numeroase tratamente care încetinesc căderea părului.

Foto: Yannis Vlamos.

Bogdan Galca
bogdan.galca@ringier.ro