Lisa Eldridge: secretele unui make-up artist

Faceți cunoștință cu Lisa Eldridge: make-up artist adorat de vedetele de top din Londra și noua (și surprinzătoarea) regină a tutorialelor pe YouTube.

Tastatura laptopului meu MacBook Air, acum plină de cercuri colorate și de pudră, seamănă izbitor cu paleta corectoare Laura Mercier Secret Camouflage pe care o țin în mâna stângă. Lucrurile funcționează cam așa: o tapotare ușoară cu buricele degetelor în paletă, o aplicare pe față, tapotez, tapotez, amestec, amestec, o apăsare pe tastatură ca să apăs butoanele Pause și Play. Și de la capăt.

La fel ca celelalte 340 921 de persoane dinaintea mea, urmăresc tutorialul numit Concealer postat de Lisa Eldridge pe YouTube. Așa arată un masterclass în machiaj în secolul XXI. Și ca să fiu cinstită, o tastatură pudrată e un preț mic pentru a învăța în sfârșit – în sfârșit! – să aplic machiajul ca un profesionist. Și pare că milioane de alți oameni gândesc la fel; Eldridge are fani din Anglia până în Australia, Arabia Saudită și Tibet. Există probabil o mulțime de tastaturi pline de pudră în jurul lumii mai nou.

Credeam că știu să aplic un corector dar tampotarea lui este o mișcare nouă pentru mine. Atunci când trebuie să acoperi o pată, Eldridge recomandă tehnica lui Georges Seurat: mici tușe de corector aplicate cu o pensulă pentru eyeliner. Acum că am aflat asta putem să discutăm și despre efectul pe care îl produce aplicarea unei cantități minuscule de corector în colțurile externe ale ochilor sau toată lumea știa deja acest secret? Parcă prin minune, acest truc simplu luminează uluitor de tare privirea. Între timp, cine ar fi bănuit că ai nevoie de o pensulă groasă pentru o realiza un smoky eyes perfect? (Ei bine, se pare că 1,3 milioane dintre voi ați aflat deja asta, conform YouTube.) Instrumentul minune se numește pensula Perfect Sheer Crease Brush de la Paula Dorf. Îți salvează viața!

Prin intermediul YouTube, Eldridge schimbă felul în care femeile abordează machiajul: privești videoclipul, te inspiră, cumperi produsul. Ce o detașează pe Lisa de pluton este faptul că ea nu este o adolescentă care se filmează în dormitorul ei în timp ce se machiază; Eldridge (40 de ani) este un make-up artist care are la activ o mulțime de coperte Vogue, care lucrează cu Mario Testino, David Sims și Tim Walker și care machiază vedete precum Kate Winslet, Jessica Biel sau Emma Watson.

„Atunci când am început să fac tutorialele, Internetul era privit cu mult scepticism și chiar snobism, dar am știut că acesta este viitorul – am știut că acolo trebuia să fiu“, îmi spune Eldridge în vizita pe care i-am făcut-o în casa ei din nordul Londrei, într-o fostă fabrică construită în anii 1840 pe care o împarte cu soțul ei, director creativ, doi fii adolescenți și două pisici, care îi dau acum târcoale.

Lisa este minionă și frumușică, o britanică brunetă cu o slăbiciune pentru jachetele din tweed Chanel și pantofii cu toc Tabitha Simmons. Atunci când o întâlnești în persoană îți ia un pic de timp să te obișnuiești cu imaginea ei altfel decât văzând-o în fața unui perete alb, acel perete alb pe care îl folosește în tutorialele ei video (pe care acum le filmează într-un studio luminos, plin de produse make-up, aflat la doar cinci minute de casa ei). A fost dintotdeauna pasionată de mediul digital, lansându-și propriul site acum 15 ani, dar abia atunci când a dat peste un clip realizat de un amator despre cum să recreezi lookul purtat de Keira Knightley pe covorul roșu i-a încolțit ideea de a face propriile clipuri. „Eu o machiasem pe Keira pentru acel eveniment iar clipul respectiv nu avea nicio legătură cu machiajul ei“.

PARIS, FRANCE - JULY 07: (L-R) Kate Winslet and Lisa Eldridge attend the photocall for the Lancome Celebrates 80 Years of Beauty With All Its Ambassadresses on July 7, 2015 in Paris, France.  (Photo by David M. Benett/Dave Benett/Getty Images for Lancome)

 

Lisa a postat primul ei tutorial în decembrie 2009. Nu a făcut mari pregătiri pentru asta – o cameră video, câteva lumini și Proba 1: fața ei („obosită, deshidratată“). Cu o seară înainte fusese la o petrecere la care stătuse până târziu. „Aveam coșuri. Arătam și mă simțeam groaznic. Am decis că va fi un tutorial despre machiajul de după o noapte lungă.“ Unele dintre tutorialele lui Eldridge sunt realizate pe modele – printre care prietenele ei, Alexa Chung sau actrița din Downtown Abbey, Laura Carmichael, care au curajul de a apărea în fața camerelor de luat vederi fără pic de machiaj pentru ca tot Internetul să le vadă. Însă multe dintre machiajele pe care ea le face în fața camerei sunt realizate chiar pe fața ei. „Atunci când aplic machiajul direct de fața mea“, îmi explică ea, „utilizatorii pot vedea exact cum țin pensula, care e poziția brațului, toată tehnica“.

E ceva incredibil de liniștitor în a urmări o altă femeie aplicându-și singură machiajul iar să o urmărești pe Lisa este o adevărată bucurie. Și fanii ei cred asta. Un comentariu postat îi descrie vocea ca fiind „foarte relaxantă, asemenea celei a lui PJ Harvey“. Altele îi flatează aspectul: „Arăți ca Natalie Portman“, spun unii. Sau îi semeni lui „Kristen Stewart“, spun alții. (Ambele tabere au dreptate; chipul ei are trăsături asemănătoare cu ale celor două vedete.) Și nu doar atât! Fanii ei adoră zgomotul hipnotic pe care îl provoacă inelul ei din aur cu safire atunci când tapotează fondul de ten sau blushul cremos pe față.

Însă Lisa nu a apărut așa dintr-o dată în cyberspațiu. Ca să trasăm un scurt istoric: ea și-a început cariera în anii 90, fiind asistenta legendarului make-up artist Mary Greenwald, a lansat o colecție de machiaj pentru Shiseido în 2001 și a petrecut un deceniu în poziția de director creativ pentru un brand adorat de britanice, Boots No7. În plus, are și experiență în televiziune (așa se explică faptul că este magnetică în fața camerei) din ipostaza de expert de beauty al emisiunii britanice Ten Years Younger. Acel show – mai precis nemulțumirile ei cu privire la procesul de editare (în opinia ei, cele mai importante informații erau scoase) și mulțimea de scrisori primite de la telespectatori care îi cereau sfaturi de make-up – a fost cel care a inspirat-o să creeze mai departe propriile ei videouri.

Fără îndoială cea mai importantă etapă din cariera ei abia acum începe, odată cu numirea lui Eldridge ca director creativ al liniei de machiaj Lancôme. Este un rol care o va purta din Londra până în Paris și New York, pentru a analiza îndeaproape totul, de la culori și nuanțe la întregul proces din spatele conceperii produselor de machiaj. Și desigur are o mulțime de planuri mari pentru Lancôme.com (care includ mai mult ca sigur și multe clipuri video). „Îmi doresc să schimbăm complet designul site-ului Lancôme. Sunt atât de entuziasmată – va fi diferit de orice alt brand existent“, spune ea. Munca ei a început deja: o călătorie în Coreea de Sud și Japonia, care o va ajuta să definească viitoarele trenduri în machiaj, iar de-a lungul voiajului va posta pe Instagram instantanee de acolo.

Prima colecție a lui Eldridge pentru Lancôme va fi lansată anul viitor; între timp, site-ul ei va rămâne independent iar selecția ei de produse, realizată fără compromis – un mix de produse ieftine și scumpe – nu se va schimba. Și Lisa nu se oprește aici: în prezent face cercetări serioase pentru viitoarea ei carte, despre istoria cosmeticelor, care va fi publicată în septembrie. „Toata viața mea, am fost interesată de un singur subiect“, spune ea. „Iar acela e machiajul“.

De Sarah Harris, traducere și adaptare de Mirela Ujică, foto Sarah Piantadosi, Guliver/Getty Images

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro