Lacul de unghii te poate face să iei în greutate?

De cele mai multe ori, studiile ne lasă mute de uimire cu rezultatele lor. La fel este și cazul unui studiu care arată că un anumit ingredient din lacul de unghii poate avea un efect negativ asupra greutății noastre. Pare amuzant, dar este adevărat.

De-abia ne-am bucurat că acum există lacuri de unghii cu mai puține ingrediente toxice, care ne lasă unghiile să respire, că o nouă veste vine să ne șocheze și să ne dea „lumea roz” peste cap. Studiile au descoperit un alt ingredient nociv și efectele sale de-a dreptul neașteptate.

Cercetătorii de la Universitatea Duke au descoperit că o substanță din lacul de unghii te poate face să iei în greutate. Da, ai citit bine! Este vorba despre un ingredient numit fosfat de trifenil (TPHP), prezent în majoritatea lacurilor de unghii și care până acum nu a fost identificat precum problematic.

Ce face acest ingredient?

Totuși, prezența lui este importantă în lacul de unghii: înlocuiește acele substanțe toxice care prelungesc durata ojei, o fac mai flexibilă. Ce este ciudat este că în general acest fosfat este folosit în fabricarea obiectelor din plastic și în securizarea bureților pentru a nu fi ușor inflamabili.

Cum acționează asupra organismului?

Studiul arată că substanța penetrează organismul fiind absorbită chiar prin suprafața unghiei. Astfel, el poate afecta sistemul endocrin, interferând cu funcționarea hormonală. TPHD interacționează cu proteina care reglează metabolismul corpului și producția celulelor de grăsime. Studiile realizate pe animale arată că cele expuse la TPHP au avut probleme de reproducere și de dezvoltare.

Cum te protejezi?

Studiul a arătat că prezența TPHP în organismul voluntarilor a fost mai redusă în cazul celor care au avut oja aplicată peste o bază de gel și mai mare pentru cei care au aplicat oja direct pe unghii.

Așadar, ce poți face pentru a te proteja de efectele nocive ale acestei substanțe este să folosești întotdeauna o bază înaintea ojei. De asemenea, evită ca oja să atingă cuticulele, o poartă vulnerabilă spre intrarea în organism.

Nu toate lacurile de unghii au aceeași concentrație de fosfat de trifenil. S-a arătat că ojele mai deschise la culoare au o concentrație mai mare, așa că orientează-te spre cele mai închise la culoare dacă ai de gând să le aplici direct pe unghie.

Foto: Hepta, 123RF

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro