La doar 17 ani, Lily-Rose Depp este imaginea Chanel N°5

Îl știi de atâta vreme. Este un reper, este un răsfăț și o stare. Cu numele său iconic, codat, celebra aromă conduce parfumeria într-o nouă eră cu fiecare apariție. De nedefinit și etern enigmatic, N°5 nu este un parfum.

Este o moștenire olfactivă: o anumită idee despre feminitate, o capodoperă chic, transmisă de la o generație la alta. Este în acord cu timpul său, însă reușește să țină și un pas în viitor. N°5 și întregul său proces de creație nu au încetat niciodată să inspire parfumierii celebrei case.

De-a lungul anilor, fiecare dintre ei a dorit să protejeze formula, să perfecționeze mecanismele sale, să garanteze procurarea ingredienteleor rare și să-i înțeleagă caracterul revoluționar. Rămânând fideli naturii interioare extrem de puternice, fiecare a încercat să creeze propria interpretare. În 1924, la doar trei ani de la crearea parfumului, Ernest Beaux l-a interpretat ca Eau de Toilette. În 1986, Jacques Polge a creat Eau de Parfum. Același 5 și totuși nou. Douăzeci și doi de ani mai târziu, a îndrăznit să aducă un suflu nou formulei cu Eau Première. Acum, în 2016, a venit rândul parfumierului Olivier Polge să surprindă esența timpului său prin N°5 L’Eau.

lily-rose

Odată cu lansarea noii arome, Chanel a lansat și un film de promovare, în care, odată cu  interpretarea lui Lily-Rose Depp, mesajul No5 L’Eau se joacă cu paradoxurile. Eroina este simultan umbră și lumină, întrebare și răspuns, eleganță și extravaganță, artist și muză, vulnerabilă și invincibilă, scindare și creație: „Mă știi și nu mă știi.“ Este eclectică așa cum este și parfumul ei, No5 L’Eau. Însăși alegerea lui Lily-Rose Depp ca personificare a acestor paradoxuri este o declarație în sine – în fiecare femeie este totdeauna o tânără curajoasă. Dar iată ce spune Lily-Rose despre rolul său în filmul Chanel regizat de celebrul Johan Renck și despre aspirațiile sale în carieră:

Lily-Rose, ești protagonista și imaginea noului No5, No5 L’Eau. Este prima dată când o actriță își face un nume prin intermediul unei campanii publicitare și al unui film, simultan. Cum este să ai acest rol dual?

Atunci când spui „își face un nume“, ceea ce îmi vine în minte este faptul că nu sunt aici ca să fiu cunoscută sau nu. Încerc doar să-mi trăiesc la maximum visul de a fi actriță. Iar lucrurile pur și simplu s-au legat. Nu știu dacă este un lucru obișnuit sau nu, eu nu cred că e. Pur și simplu fac lucrurile să se întâmple.

Mulți oameni ar fi încremeniți de frică. Tu pari aproape neînfricată…

Poate că mă tem ceva mai puțin decât alții…Dar dacă te uiți mai bine, evident că am îndoielile mele, ca toată lumea…Însă chiar dacă mă tem, pentru că îți imaginezi că vorbim despre o presiune teribilă, nu văd altă soluție decât să merg înainte.

Două filme de-ale tale ies în toamnă, La danseuse (Dansatoarea), de Stéphanie di Giusto, și Planetarium, by Rebecca Zlotowski. Sunt alegeri foarte subtile și discrete. Ca și cum ai păși încet și cu băgare de seamă…

În orice caz, mi-a plăcut scenariul de cum l-am citit și mi-a plăcut conexiunea pe care am simțit-o cu rolul. Poate că ai dreptate, subconștient iau lucrurile încet, pas cu pas. Am pus atât de multă presiune pe mine însămi… indiferent de ce crede lumea, nimic nu pică din cer. Așa că mi se pare mai sigur să încep în acest fel.

La ce visai când erai „mică“, dacă pot spune așa?

Când eram mică? Oh, voiam să fiu puțin din toate: prințesă, balerină, spion, cântăreață, actriță. Din nou însă, este un lucru obișnuit. Am fost norocoasă că am avut șansa să joc o scenă în Tusk (filmul lui Kevin Smith). A fost o scenă amuzantă cu un prieten. Era în același timp un joc de copii și unul pentru adulți, cu o echipă de filmare adevărată. Mi-a plăcut mediul. După asta nu am mai vrut să fac altceva.

În filmul No5 interpretezi mai multe roluri. Care dintre acestea îți seamănă cel mai mult?

Cel în care mă distrez cu microfoanele, în care am părul creț și interpretez rolul unei cântărețe. Nu-mi mai doresc să fiu cântăreață în viața reală, tocmai de aceea a fost atât de distractiv să fiu o cântăreață „imaginară“.

lily

Este și scena în care semeni cel mai mult mamei tale…

Probabil. Da, mama este cântăreață, dar nu trebuie să îți vină nicio idee doar pentru că mă vezi cu un microfon preț de cinci secunde…

Filmul se joacă cu paradoxurile. Care îți este cel mai „aproape de suflet“?

Cel de la finalul filmului: „Mă știi și nu mă știi“. Pot spune acest lucru despre mine, ba chiar pot spune că mă caracterizează. De foarte devreme a fost nevoie să învăț să trăiesc în ochii publicului. Am fost în social media de la o vârstă foarte fragedă, așa că oamenii au impresia că știu cine sunt. Dar nu. Sunt foarte secretoasă, foarte discretă.

Deci ceea ce văd pe social media nu îmi arată cine ești?

Să spunem că în viața reală sunt o altă persoană. Așa se întâmplă în cazul tuturor, nu-i așa? La început am fost foarte prezentă în social media, însă acum postările mele sunt mai mult despre muncă. Vreau tot mai mult să îmi țin viața pentru mine însămi. Și nu ies foarte mult din casă… ăsta-i adevărul.

Ce a schimbat independența ta financiară?

Ah, independența este minunată! Este o bucurie să iei propriile decizii în viață. Să știu că sunt banii mei cei pe care-i cheltuiesc, să pot călători pe cont propriu, să pot cumpăra lucruri pentru familia mea care a făcut atât de multe pentru mine..

chanel

Ești încă la o vârstă la care ai nevoie de oameni mai mari care să îți fie model. Cum este să întâlnești adulți care îți spun că îi inspiri?

Sunt incredibil de flatată, desigur. Însă spunând acest lucru, nu prea vreau să mă gândesc la ce cred alții despre mine, și nici să mă întreb dacă sunt sau nu un bun exemplu. Privesc lucrurile invers: eu sunt cea care cunoaște adulți excepționali.

Când vezi produsul finit al filmului Chanel, la ce te gândești?

Niciodată în viață nu m-am gândit că voi avea o legătură cu N°5. Am crescut cu ideea că Chanel este vârful vârfurilor. Ca să fiu sinceră, totul mi se pare incredibil.

Cum ți se schimbă lumea atunci când porți parfum?

Este un mod de a te simți feminină, dar și acela de a avea propriul tău parfum: o aromă pe care ai ales-o. N°5 mi se potrivește pentru că este cald și primitor… este reconfortant.

Este și Karl Lagerfeld cald și primitor?

Oh, da, este… îl admir tare mult. Este foarte generos și primitor. Însă întâi de toate trebuie spus că este un geniu.

erika
erika.chivu@ringier.ro