Janina Nectara: regulile ei de frumusețe

Licențiată în politici de marketing, Janina Nectara și-a lansat FashionAvecPassion în 2011, un blog de fashion și beauty. 

A intervievat în cariera ei unii dintre cei mai importanți oameni din industrie și nu numai. De la Pierre Cardin, Claudia Schiffer, Giambattista Valli la Pharell Williams, Natalia Vodianova și Boy George.

Acum ne-a revenit nouă plăcerea de a o lua la întrebări. Am aflat care sunt regulile de frumusețe după care se ghidează Janina în fiecare zi.

Din ce se compune rutina ta de frumusețe? în industria modei, marile personalități își schimbă deseori hainele, însă părul și make-up-ul îmbraca întotdeauna aceeași uniformă. Fiecare își găsește o formulă câștigătoare pentru tipologia feței sale și nu mai renunță la ea. Nu o să o vedeți niciodată pe Anna Wintour altcumva decât cu celebra coafură bob și un machiaj discret. Același lucru l-aș spune și despre Carla Sozzani, Diana Vreeland, Coco Chanel, Diane Von Furstenberg, Sonia Rykiel și chiar despre excentrică Anna Dello Russo, oricum lista este infinită… Toate și-au creat un look inconfundabil de care nu s-au abătut.

Cred că rutină mea se concentrează în jurul următoarei rețete: ochi ușor nuanțați, buze puternic accentuate, ten translucid, păr cu volum. Există, desigur, mici variații, însă nu semnificative.

Ce sport faci ca să te menții în formă? deseori prietenii îmi spun că aș fi putut fi olimpică la atletism dacă m-aș fi ținut de treabă la timp. De ce îmi tot repetă asta? Pentru că abia pot ține pasul cu mine. Merg extrem de repede chiar și la o simplă plimbare în parc. N-am fost niciodată o fire sportivă, iar planetă Pluto pare mai aproape decât orice idee de Olimpiadă. Dar asta nu înseamnă că mișcarea lipsește din viață mea! Suplinesc cu un ritm de viață extrem de alert, care, cu siguranță, echivalează beneficiile sportului.

Grație jobului meu, trebuie să fiu prezentă cam la 8 sezoane pe an de prezentări de modă. Un astfel de sezon poate ține între 2 și 4 săptămâni, iar o zi arată cam așa: de dimineață de la 8 până seară la 8, în fiecare oră, se ține o defilare de modă într-o locație diferită, fiecare într-o altă parte a orașului. Prin urmare, merg mult pe jos. Deseori, când lipsă timpului impune – și impune cam des- chiar alerg, că să nu pierd prezentările de modă. Și să știți că alergatul pe tocuri este mult mai solicitant decât alergatul cu pantofi sport. E tot un fel de cardio! Doar că unul neomologat.

Cu tot antrenamentul acesta neoficial, mi s-a întâmplat, totuși, să rătez defilări importante. Spre exemplu, la prima mea prezentare Channel, plouă afară, traficul era infernal, dar chiar și așa nu am întârziat mai mult de 5 minute. Fix când am ajuns, ușile s-au închis chiar în față mea. Deși franțuzesc, bradul Channel este cunoscut pentru punctualitatea demnă de ceas elvețian a evenimentelor organizate. În același timp cu mine, numeroase alte doamne ajunseseră în față acelorași uși ferecate. Soții de șeici, editori ai revistelor de modă, o zărisem și pe soția primului-ministru al Rusiei…toate indignate că nu pot intră.

Una dintre acestea chiar a avut o reacție demnă de statul totalitar din care provenea. I-a spus bodyguardului, fluturând nervos invitația în față ochilor impasibili ai acestuia: “Cum? Nu pot să întru? Tu știi cine sunt eu? Mâine dimineață nu o să am ai acest job!” Așa că mi-am dat seamă că nici alergatul acesta clasic nu-ți deschide prea multe uși. Mi se pare mult mai eficient alergatul după reduceri, că tot a fost sezonul lor… Tot pe tocuri! 🙂

janina-nectara-fashion-avec-passion-1

3 reguli de beauty de la care nu te abați: nu cred că există vreo regulă care să mă fi convins până acum să nu mă abat de la ea. Dat fiind faptul că merg la multe prezentări de modă, ajung și în backstage, acolo unde se fac pregătirile cu hair & make-up. Prin urmare, întru permanent în contact cu cei mai reputați specialiști, care îmi tot destăinuiesc diverse trucuri cu efecte de transformare cu totul și cu totul spectaculoase.

Astfel, mi-am dat seamă că frumusețea nu este doar un bilet la o loterie a geneticii. Frumusețea a ajuns astăzi o construcție a makeup artiști lor a hairstilistilor, a stilistilor, a fotografilor, a editorilor foto, nu doar a moștenirii genetice sau a esteticienilor.

Doar că este un concept volatil, fiindcă ideea de frumusețea se metamorfozează constant în funcție de propunerile tendințelor. Cum acestea au termen de valabilitate mai scurt decât un produs alimentar, este greu să nu te abați, să rămâi într-un punct fix. Mai ales că oamenii își educa constant percepțiile asupra a ceea ce e frumos sau nu. Este o chestiune de modă și în acest caz.

Trucul infailibil de machiaj pentru o petrecere sau un eveniment: vă voi dezvălui o informație extrem de prețioasă, un truc pe care l-am învățat de la Pat McGrath, cel mai influent make-up artist din lume, conform Vogue. Eram în culisele defilării Dolce & Gabbana și în timp ce această realiză machiajul modelelor ce se pregăteau să iasă pe podium, mi-a livrat un detaliu care multora scăpa.

Indiferent de tipul de make-up pe care îl alegeți, nu aplicați produsele cu 10 minute înainte de o filmare, ședința foto sau înainte de a ieși pe ușă la un eveniment important. Față va arăta mult mai bine dacă nu este proaspăt machiata. Produsele de make-up au nevoie de timp să între ușor în suprafața superficială a pielii și să interacționeze cu secrețiile acesteia. Altfel pudra riscă să se cunoască pe față (indiferent de produsele folosite), iar culorile se vor “blendui” mai bine după o oră. Așadar, începeți să vă machiați cu cel puțin o oră, poate chiar două, înainte. Ulterior, puteți apela, desigur, la retușuri, în caz că lucește față, însă un make-up realizat pe loc nu vă va avantaja atât de mult precum unul realizat din timp.

O terapie de relaxare dumnezeiască: mângâierea unui animăluț.

Un produs mulți-task: Mascara! Dacă este în nuanțe de brun, o putem folosi atât pentru a accentuă genele, însă chiar și pentru a fixă și definitiva formă sprâncenelor dacă nu avem la îndemână produsul special creat pentru acest aspect. Peria va contura linia sprâncenelor, nivelând firele rebele, iar produsul aplicat va oferi culoare, acoperind eventualele spații goale.

Iar în stuatii de urgență, atunci când mai apare un fir alb, putem rezolvă și această problemă pe loc, împrumutând un pic de culoare din tubul de mascara. Desigur, brunetele pot folosi negrul pentru toate aceste artificii, însă șatenele, blondele și chiar roșcatele au nevoie de maro. De aceea, o mascara într-o nuanță potrivită de brun este întotdeauna bună la casă (și în geantă) omului. 🙂

Manichiura favorită: nimic nu se compară cu eleganța unei manichiuri clasice și monocolore. Prefer, de regulă, negrul, caramelul și roșul foarte închis, fiindcă indiferent de contextul vestimentar, unghiile astfel lăcuite nu vor arăta nepotrivit.

Trăsătura fizică preferată: îmi iubesc și îngrijesc foarte mult părul. Pot să nu am pic de make-up și să mă simt foarte mulțumită atunci când mă uit în oglindă, însă dacă într-o zi părul nu îmi stă bine, ziua aceea este compromisă. Lucrând în industria modei, înțeleg poate mai bine decât oricine cât de important este părul în conturarea unei identități vizuale. Însă trebuie să încurajăm oamenii să privească mult mai adânc decât ne lasă părul, pielea sau hainele să vedem…

De aceea, anul trecut am ales să îmi tund podoabă capilară și să o ofer campaniei Brave Cut, spre a fi transformată într-o perucă și dăruită unei femei diagnosticate cu cancer. Invit cititoarele publicației GLAMOUR să facă același lucru. Detaliile pot fi găsite pe site-ul meu Fashion Avec Passion sau pe site-ul Fundației Renașterea.

Produsul care te binedispune instant: parfumul

Un beauty icon pe care îl admiri: Charlotte Casiraghi, Printesa de Monaco (nepoata legendarei Grace Kelly) și imaginea liniei exclusiviste de produse cosmetice Gucci, pe care am avut onoarea să o intervievez în Milano pentru Fashion Avec Passion, alături de câteva publicații internaționale precum Vanity Fair sau Vogue.

Este de o frumusețe rară, extrem de sofisticată, rafinată, asemenea brandului Gucci.

janina-nectara-fashion-avec-passion-4

Câte minute acorzi zi de zi îngrijirii: fiind înconjurată de designeri, make-up artiști, hair-stiliști, am avut oportunitatea de a învăța cum să mă aranjez în timp record și în condiții nu tocmai favorabile. Spre exemplu, am atins nivelul profesioniștilor de a fi gata în doar 5-10 minute oriunde aș plecă, în orice condiții. Cartea Recordurilor ar trebui să îmi ofere un loc în paginile sale.

Mai mult decât atât, am dezvoltat abilități speciale pentru a mă machia, fără probleme, în mașină, chiar și în timp ce mașină este în mișcare. Cred că sunt pregătită și să scriu o carte despre asta. Știu multe femei care ar cumpără-o!

Produsele pe care le-ai lua pe o insulă pustie: dar ce nu aș lua?! Mai ales că m-aș afla într-un loc fără posibilități de aprovizionare! Doar că nu știu la ce mi-ar mai folosi produsele acestea dacă tot sunt pe o insulă PUSTIE… 🙂

Alimentele care te mențin în formă: fructele

Trei produse de beauty de care nu te desparți: în privința produselor cosmetice sunt foarte norocoasă, pentru că multe branduri îmi trimit în avans produsele pe care urmează să le lanseze. Așadar, am oportunitatea de a testa nenumărate produse, însă am rămas profund impresionată doar de câteva.

Recomand orice fond de ten Armani – credeți-mă, tenul dumneavoastră îmi va mulțumi dacă îi veți oferi aceste produse -, pudrele autobronzante sau iluminatoare Guerlain – dau o notă sofisticată, acel efect final de perfecțiune după care tânjește orice makeup -, și mascara Gucci pentru alungire și volum de senzație.

Rujul semnătură: îmi plac enorm culorile și texturile rujurilor Dolce&Gabbana. De altfel, cu rujurile Dolce Gabbana am o relație specială.

La Săptămâna Modei de la Milano, brandul a lansat o nouă linie de make-up, vedetă colecției fiind un ruj semnat de Sofia Loren, pe care Dolce & Gabbana Beauty a ales să-l promoveze într-un mod insolit, creând un eveniment exclusivist pentru doar 4 bloggeri internaționali: Zanita Whittington (Australia), Negin Mirsalehi (Olanda), Sandra Violante (Italia), iar eu am avut onoarea să mă număr printre aceștia. Pentru fiecare dintre cei 4 bloggeri, Dolce & Gabbana a creat o sesiune privată de make-up și trucuri de frumusețe cu însuși make-up artistul oficial al brandului, Massimiliano Della Maggesa.

Rujul celebrei actrițe italiene a devenit cel mai râvnit produs cosmetic al anului, iar lansarea oficială a avut un asemenea succes, încât întregul stoc s-a epuizat încă din prima zi. Va invit să îl încercați! Sunt sigură că vi-l veți dori în toate culorile!

Parfumul favorit: sunt pur și simplu îndrăgostită de parfumuri. Dar cine nu e?!… Am și o rețetă proprie de a le mixa. În celebrul department store Harrods Londra, parfumierul casei mi-a indicat câteva strategii în privință modului în care să îmi creez singură propria identitate olfactivă.

De atunci, nu port niciodată un singur parfum, astfel încât mă asigur că nu voi lasă nicicând aceeași impresie olfactivă pe care o lasă altă persoană. Până la urmă, parfumul este semnătura unei femei… În prezent, poțiunea mea magică include în diverse proporții (în funcție de momentul zilei): Tom Ford Rose&Coffee, Marc Jacobs Decadence, Gucci Bamboo, Dolce Gabbana Rosa Excelsa, Chloe Eau de Parfum, Guerlain La Pețite Robe Noire și încă un ingredient secret pe care îl păstrez deocamdată doar pentru mine.

Urmărește-o pe Janina aici:

Website: http://www.fashionavecpassion.ro/janina-nectara/

Facebook: http://goo.gl/voFmy9

Instagram: http://goo.gl/Lm4gN3

erika
erika.chivu@ringier.ro