Interviu cu David Benedek, creatorul casei de parfumuri artizanale BDK

Interviu cu David Benedek, creatorul casei de parfumuri artizanale BDK

O nouă casă de parfumuri artizanale, BDK Parfums, s-a lansat în România la Beautik Haute Parfumerie. Am avut ocazia de a sta de vorbă cu creatorul ei, David Benedek, despre tot ce înseamnă pasiunea sa pentru această industrie, dar și despre procesul de creație. David are o istorie personală interesantă, cu origini românești: bunicii săi au fost exilați din Transilvania și au ajuns să deschidă un magazin de parfumuri în Paris.

David Benedek este creatorul casei de parfumuri BDK Parfums

David Benedek este creatorul casei de parfumuri BDK Parfums

De unde vine pasiunea ta pentru parfum?

Pasiunea mea vine din familie, pentru că am crescut înconjurat de parfumuri. Bunicii mei erau din România, din Satu Mare, și au ajuns în Paris la finalul anilor ’50. Bunicul meu era avocat, iar când nu a putut să mai lucreze în acest domeniu, a început să își caute un nou loc de muncă. Bunica mea a fost mereu interesată de industria frumuseții, așa că a început să ofere lecții de estetică femeilor de origine ungară și română. Într-o zi, bunica mea l-a rugat pe bunicul meu să îi cumpere un parfum: așa le-a venit ideea să deschidă un magazin de parfumuri în Paris în 1959. Am crescut în acest magazin din Paris, care încă există, părinții mei sunt acum proprietarii lui. Mi-am dorit să îmi îndeplinesc prorpria mea viziune în ceea ce privește arta parfumului. Când mi-am finalizat studiile la French Institute of Fashion, am luat lecții de parfumerie și am decis să îmi creez propriul laborator numit BDK Parfums.

Știu că ai studiat și științe economice, deci cum ai trecut de la asta la parfumuri?

Nu m-am regăsit în economie. Da, era interesant, dar latura mea creativă îmi cerea să fac ceva diferit. Așa că, la master, am decis să renunț la economie și să merg la French Institute of Fashion. Nu a fost deloc ușor să intru acolo, pentru că sunt foarte selectivi. Nu eram interesat de modă, ci de parfumuri, așa că acolo am ales să iau lecții de parfumerie.

Ce este atât de special la creațiile tale?

Am creat  aceste prime cinci parfumuri BDK Parfums inspirat de parfumeria clasică franceză a anilor 1920. Principala mea grijă a fost să confer acestui curent o viziune contemporană, iar din acel punct am creat primele patru parfumuri. În acest proces, am vrut să integrez adevăratele mele origini, moștenirea mea marocană, fiindcă mama este din Maroc, tata este din România, așa că am creat două colecții: una orientală și una pariziană. Cea pariziană este inspirată din personalitatea oamenilor pe care îi întâlnești de obicei pe străzile Parisului, m-a inspirat comportamentul lor, felul în care merg, hainele pe care le poartă. Parfumurile din colecția orientală sunt întotdeauna create în jurul unui ingredient pur căruia vreau să îi ofer note neașteptate.

Atunci când ai creat aceste parfumuri, aveai în minte imaginea unei persoane anume care avea să le poarte?

Chiar deloc. BDK vine de la numele meu de familie. Am luat cele trei litere puternice, B, D și K din numele Benedek și am vrut să creez o frumoasă enciclopedie a parfumeriei pariziene. Pornind de aici, am vrut să creez un parfum disponibil pentru toată lumea. Acest lucru a fost foarte important pentru mine. Am vrut ca parfumurile mele să poată fi cumpărate atât de cei tineri, cât și de cei mai în vârstă. Acesta este motivul pentru care am ales această categorie de prețuri. Mai mult decât atât, nu aș spune niciodată că parfumurile mele sunt doar pentru femei sau doar pentru bărbați, în opinia mea, clientul trebuie să își găsească parfumul potrivit. În plus, chiar dacă sunt de părere că brandul meu este unul de lux, iar felul în care creez parfumurile este specific unei parfumerii de lux, am vrut să ating mulți oameni cu creațiile mele. Sunt tânăr, sunt creativ și îmi doresc să împart această creativitate cu toată lumea.

Îmi poți descrie ce făceai în momentul în care te-ai simțit inspirat să creezi primul tău parfum?

Primul parfum pe care l-am creat se numește Bouquet de Hongrie. Se putea numi Bouquet de Romanie, dar este un omagiu adus bunicii mele. Deși este originară din Satu Mare, bunica mea vorbea maghiară, așa că am decis să îi dau acest nume. Acum patru ani, am mers la Satu Mare să vizitez casa bunicii mele. Am văzut atunci o grădină mare, plină de flori și verdeață. Nu era, totuși, o grădină foarte organizată, era o grădină sălbăticită și mi-a plăcut acest lucru. Am fost foarte inspirat de verdeața din grădina ei. În același timp, parfumul a fost creat pentru a aduce un omagiu atât bunicii mele, cât și femeii pariziene. Vorbesc despre acea femeie care dimineața petrece mult timp îngrijindu-se și îi place să poarte pe piele note cosmetice. Vei observa că acest parfum este puțin pudrat, însă conține o mulțime de extracte florale precum iasomie, ylang ylang, dar și extractele componentei verzi a florilor. Am inclus note de lemn de cedru, lucru care îi dă un aer senzual. Acesta a fost sursa mea de inspirație.

Care sunt ingredientele tale preferate, cele cu care îți place cel mai mult să lucrezi?

În Pas ce Soir, bestseller-ul meu în România, vei întâlni foarte multe ingrediente pure care îmi plac și pe care le folosesc adesea. Îmi plac florile, parfumurile BDK au o amprentă florală, iar din acest punct de vedere îmi plac trandafirii, iasomia, iar în Pas ce Soir există multă iasomie. Îmi plac și notele lemnoase, de lemn de cedru, paciuli, îmi face plăcere să experimentez cu genul acesta de ingrediente pure. De asemenea, trebuie să știi că lucrez mult cu extracte sintetice foarte costisitoare. Însă doar pentru că sunt sintetice nu înseamnă că nu sunt de calitate. Extractele sintetice sunt niște mici comori și mi-au permis să fac combinații armonioase cu ingredientele pure. Ele sunt foarte importante pentru industria parfumurilor.

Spune-mi mai multe despre cum lucrezi alături de echipa ta pentru crearea parfumurilor.

Atunci când creez un parfum, lucrez foarte mult singur: încep cu o coală albă de hârtie și încerc să îmi scriu propria formulă, așa cum îmi pot imagina eu parfumul. Nu sunt parfumier, însă lucrez alături de parfumieri, intru în laborator și contribui la procesul de creație pentru a obține parfumurile pe care mi le imaginez. Trebuie să ai cunoștințe despre ingredientele pure și să ai o idee despre personalitatea și sentimentele pe care vrei să le exprimi prin parfum.

Care sunt obstacolele peste care a trebuit să treci atunci când ai creat BDK Parfums?

Lumea parfumeriei, în special în Paris, este încă puțin conservatoare. Când am lansat brandul aveam 26 de ani. Când am spus pentru prima oară că vreau să creez BDK, aveam 24 de ani. Dar eram extrem de pasionat de asta. Pentru mine, a fost foarte greu să îi conving pe ceilalți să se implice în procesul de creație, de exemplu, persoana care creează capacele, persoana care creează sticla, cei de la laboratorul cu care lucrez pentru a crea parfumurile. Când a venit la ei un tip de 24 de ani s-au gândit „Este drăguț, dar ce vrea de la mine?” Așa că trebuie să lupți pentru proiectul tău, să lupți pentru ideea ta, iar deși unii oameni vor spune nu, alții vor spune da, ceea ce este minunat. Este minunat când cineva te susține de la început până la final, pentru că poți face lucruri mărețe. Așa că dacă ești cu adevărat pasionat de ceva și o faci cu sufletul, o poți duce la capăt.

Care este parfumul tău preferat din propria ta colecție?

Este o întrebare foarte dificilă. Din punct de vedere sentimental, aș spune Bouquet de Hongrie. Din punct de vedere al inspirației, Pas ce Soir, iar din punct de vedere olfactiv, Tubereuse Imperial și Oud Abramad. Pentru mine, un parfum de calitate nu va trece niciodată peste tine, trebuie să rămâi stăpânul propriei tale personalități, iar parfumul trebuie să îți urmeze mișcările și mersul.

În prezent lucrezi la ceva nou?

În septembrie vor fi lansate două noi parfumuri, unul parizian și unul oriental. Cel nou parizian va fi numit Oud Smoking. Acesta va fi un omagiu adus femeii pariziene care are acest stil natural, această frumusețe nestudiată, genul de femeie care nu petrece ore întregi în fața oglinzii pentru a arăta bine, ci pur și simplu îmbracă o rochie și pleacă la pas pe străzile Parisului, având această senzualitate naturală. Și nu vei găsi acest tip de femeie doar în Paris, ci peste tot în jurul lumii. Cât despre noul parfum oriental, va conține note de piele albă. Am încercat să scot din ecuație partea întunecată a pielii și să o transform în ceva luminos, dar puternic, cu note senzuale și verzi. Vei resimți arome de ananas, mult mosc, vanilie, va fi foarte interesant și sper că va fi un succes.

Foto: PR

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com