În ce ordine se aplică produsele de îngrijire a tenului

În ce ordine se aplică produsele de îngrijire a tenului

Un ten frumos și luminos nu se întreține singur, așa că ai nevoie de o rutină de skincare bine pusă la punct. Serum, cremă hidratantă, tratamente pentru diferite imperfecțiuni, uleiuri, le avem pe toate în neseser, însă când vine momentul să le folosim, nu știm pe care să îl apucăm primul. Iată în ce ordine se aplică produsele de îngrijire a tenului. Respectă acești pași, iar tenul tău va arăta mai bine ca niciodată.

Înainte să încerci să acoperi acele imperfecțiuni încăpățânate de sub machiaj, încearcă mai bine să le tratezi. În fond, altfel vor arăta produsele tale preferate de make-up pe un ten îngrijit, neted și bine hidratat. De aceea, este bine să știi în ce ordine se aplică produsele de îngrijire a tenului, și să îți adaptezi rutina de skincare.

Ordinea în care se aplică produsele de îngrijire a tenului

1. De la lichid, la vâscos

Una dintre regulile generale legate de ordinea aplicării produselor de îngrijire este foarte simplă de reținut: de la lichid, la vâscos. Serumul are cea mai subțire formulă dintre produsele de skincare, așa că se aplică primul (evident, după curățare cu cleanser și tonifiere). „Serumurile livrează ingredientele active în piele în cel mai eficient mod”, explică Ranella Hirsch, dermatolog, pentru Allure.

2. Adaugă un antioxidant

Vitamina C este un igredient care nu trebuie să lipsească din rutina nimănui, indiferent de tipul de piele. „Luminează, protejează împotriva efectelor negative ale soarelui, și promovează producția de colagen”, explică chimistul cosmetic Ni’Kita Wilsom.

3. Ia o pauză

Este indicat să acorzi măcar un minut produselor pe măsură ce le aplici, pentru a putea intra în piele. „Îmi fac rutina de skincare odată cu restul rutinei mele de dimineață. De exemplu, aplic un produs, îmi beau cafeaua, apoi aplic alt produs, apoi îmi spăl dinții”, spune dermatologul Fredric Brandt.

4. Sigilează ce ai până acum

A venit momentul cremei hidratante. Conform ordinii în care se aplică produsele de îngrijire, crema este printre ultimele, pentru că are o formulă mai densă și sigilează în piele tot ce ai aplicat până acum, „ceea ce face produsele (de dinainte,n.r.) mai eficiente”, potrivit lui Wilson.

5. Dacă ai pielea sensibilă…

…și se înroșește doar când te gândești să folosești un produs tratament, încearcă mai întâi să aplici o cremă hidratantă fără parfum, iar abia apoi un serum. „Crema va reduce potența serumului, iar astfel va fi mai puțin probabil să îți cauzeze iritații”, spune Hirsch.

6. Adaugă un ulei

În cantități mici și folosite cu măsură, uleiurile fac pielea radioasă. Le poți aplica după crema hidratantă, pe zonele uscate. Totuși, dacă ai aplicat mai mult de două serumuri înainte de cremă, poți sări liniștită peste acest pas. Nu uita să adaptezi rutina nevoilor tipului tău de ten.

7. Nu uita de protecție

Insistăm tot timpul pe ideea că trebuie să aplici o cremă cu factor de protecție solară indiferent de anotimp, așa că sub nicio formă nu este indicat să sari peste acest pas în ordinea în care aplici produsele de îngrijire a pielii.  Aceasta trebuie să fie ultimul produs din rutină, pentru a rămâne la suprafață și a fi eficientă în crearea acelei bariere care te apără de razele soarelui.

8. Opțional, adaugă un retinoid

Retinolul și retinoidele sunt la foarte mare căutare, după ce s-a descoperit că luptă foarte eficient împotriva ridurilor. Acesta se aplică noaptea, astfel. „Aplic retinolul peste un serum și o cremă – hidratarea ajută retinolul să penetreze mai bine pielea, cu mai puțină iritație”, spune Brandt.

Dacă respecți această ordine de aplicare a produselor de îngrijire, și folosești produsele potrivite pentru tipul tău de ten, ești pe cale să obții o piele impecabilă! Intră în galeria foto de mai sus pentru a descoperi produsele noastre preferate de skincare.

Foto: Shutterstock

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com