Gelurile de curățare spumante afectează pielea: mit sau realitate?

Nimic nu îți oferă o senzație de curățenie mai intensă decât gelurile de curățare a feței. Însă pielea aceea care scârțâie de curățenie este ceva sănătos, mai ales că pielea tenului este atât de sensibilă? Uite ce efecte au asupra pielii tale gelurile de curățare spumante!

Texturile gel sunt printre cele mai concentrate soluții de curățare a tenului. Ele sunt o combinație între apă și ulei și astfel îndepărtează absolut tot de pe ten: produsele de machiaj, impuritățile cauzate de poluare sau de praf, celulele moarte, dar și o cantitate însemnată de sebum. Astfel, dacă te confrunți cu un ten gras, cu siguranță gelurile de curățare a feței te încântă pentru că sunt singurele produse de curățare care pot îndepărta în profunzime sebumul și măcar o zi te poți bucura de un ten normal, fără acel luciu inestetic cu care te-ai obișnuit.

Poate pe moment te bucuri că ai scăpat temporar de tenul gras, însă cât de bine este asta pentru pielea ta? Sebumul reprezintă practic hidratarea naturală a pielii, iar curățând-o cu un produs atât de dur practic o privezi de asta. Odată cu sebumul îndepărtezi ceramide, amino-acizi și acizi grași, atât de necesare pielii si sigur nu vrei să dezechilibrezi bariera naturală a pielii. Pielea are nevoie de o anumită cantitate de ulei pentru a fi protejată; în caz contrar, ea poate deveni sensibilă și predispusă la dezechilibre.

Problema gelurilor de curățare spumante este că sunt prea dure cu pielea și că o privează și de acel sebum necesar. Ele conțin concentrații ridicate de agenți puternici de curățare, precum suflatul lauryl de sodiu (SLS) și suflatul laureth de sodiu (SLES). O regulă generală: cu cât un produs face mai multă spumă, cu atât este mai dur cu pielea. Aceste geluri de curățare modifică pH-ul pielii de la cel normal la unul alcalin, pH care provoacă uscarea și iritarea pielii.

De ce nu sunt o soluție nici măcar pentru tenul gras?

Atunci când ai tenul gras, ai încerca orice doar pentru a scăpa de sebumul în exces: tonere foarte astringente, loțiuni de curățare foarte dure, nu mai folosești cremă hidratantă. Însă toate astea sunt împotriva biologie naturale a pielii tale și nu faci decât să o dezechilibrezi. Pielea este compusă atât din apă, cât și din ulei, însă straturile superioare ale pielii sunt aproape exclusiv compuse din uleiuri. Acele uleiuri au rolul de a preveni bacteriile, praful, particulele de poluare și toate celelalte impurități de a fi absorbite de piele. Odată ce ai dat la o parte acel strat de uleiuri, pielea este vulnerabilă și va avea de suferit. În plus, s-a dovedit că atunci când sebumul lipsește de pe un ten gras, porii se activează pentru a produce chiar mai mult.

Foto: Shutterstock

 

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro