Este uleiul de lavandă bun pentru piele?

Este uleiul de lavandă bun pentru piele?

Nu se poate să nu fi cumpărat măcar o dată un produs care conținea ulei de lavandă. Acest ingredient se găsește într-o varietate de creme de față, cleansere, aromaterapie, în uleiurile de masaj, în săculeți parfumați buni de pus între umerașele cu haine, în săpunuri și geluri de duș, în șampoane și multe altele. Totuși, o nouă întrebare ne frământă: este uleiul de lavandă bun pentru piele?

Uleiul de lavandă este preferatul industriei de skincare. Se crede despre el că este un panaceu miraculos cu proprietăți antiseptice, antibacteriene, se spune că luptă cu acneea și calmează pielea. Totuși, este uleiul lavandă bun pentru piele, așa cum crede toată lumea? Potrivit dermatologilor citați de Refinery29, avem motive să credem că nu este chiar atât de miraculos.

Cât de bun este pentru piele uleiul de lavandă?

Majoritatea doctorilor susțin că uleiul de lavandă este „în general” bun pentru „majoritatea” oamenilor ca ingredient în produsele de skincare, atât timp cât este suficient de diluat și se împacă cu restul ingredientelor din formulă.

Totuși, chiar și în cea mai diluată variantă, uleiul de lavandă poate fi un alergen periculos. „Lavanda conține geraniol, linalool și linalyl acetate”, explică Purvi Parikh, doctor specializat în alergii și imunologie la Allergy & Asthma Network. „Toate cele trei sunt alergeni de contact cunoscuți, ceea ce înseamnă că pot cauza iritații care arată ca o eczemă”, explică el. Pentru majoritatea, câțiva alergeni într-un produs de skincare nu sunt o amenințare, însă Dr. Parikh spune că persoanele care sunt alergice și la alți alergeni de contact au un risc mai mare de a manifesta reacții adverse la uleiul de lavandă.

Heidi Waldorf, dermatolog la Waldorf Dermatology Aesthetics, este de aceeași părere. „Uleiul de lavandă este folosit în skincare datorită proprietăților antiinflamatoare sau de calmare a pielii. Însă contactul fizic cu această substanță poate cauza o reacție alergică la persoanele susceptibile”, explică Waldorf. Așa că, dacă ai pielea sensibilă, uleiul de lavandă nu este potrivit pentru tine.

Noile studii vin cu vești mai proaste. Uleiul esențial de lavandă și cel de arbore de ceai ar putea tulbura sistemul endocrin. Cercetările au relevat că expunerea regulată la aceste două ingrediente – în igiena personală, dar și în produsele de curățare a casei – este strâns legată de creterea anormală a sânilor la băieții tineri. Potrivit cercetătorilor de la National Institute of Environmental Health Sciences, din ce în ce mai multe cazuri de ginecomastie prepubertală coincid cu expunerea la aceste ingrediente, iar această condiție dispare atunci când pacienții încetează să mai folosească produse care conțin cele două uleiuri.

Așadar, deși lavanda are un miros extrem de plăcut, nu este neapărat benefică în formulele de skincare.

Foto: Shutterstock

 

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com