De ce suntem mai predispuse la acnee iarna?

De ce suntem mai predispuse la acnee iarna?

Ai observat deja că vremea rece îți influențează negativ tenul? Iată de ce suntem mai predispuse la acnee iarna, și cum să îți schimbi rutina de îngrijire pentru a preveni erupțiile.

La orice schimbare de anotimp este nevoie de o adaptare a rutinei de skincare. Iarna, însă, situația este una mai specială. Chiar dacă în restul timpului nu ai cine știe ce probleme cu acneea, în acest anotimp este posibil să îți dea bătăi de cap.

De ce suntem mai predispuse la acnee iarna

De ce suntem mai predispuse la acnee iarna? Răspunsul este unul logic. Pielea are nevoie de un plus de hidratare, pentru că vremea rece și uscată, dar și vântul, o usucă excesiv. Atunci când tenul se simte uscat și deshidratat, secretă mai mult sebum, conform InStyle. Deși acest ulei are rolul de a proteja pielea de factorii de stres din mediul înconjurător, vine și cu un mare dezavantaj: poate astupa porii.

Așa cum am învățat deja, porii astupați duc la inflamație și erupții acneice. Cel mai adesea putem observa acest fenomen în zona T – pe frunte, nas și bărbie. Aici găsim cele mai multe glande sebacee de pe ten. Cu cât mediul înconjurător este mai uscat, cu atât mai mult sebum vor secreta aceste glande, și cu atât mai mult cresc șansele ca în această zonă să apară acneea.

Mai mult decât atât, și temperaturile extrem de scăzute pot fi un factor de declanșare a erupțiilor. „Pentru oricine cu o afecțiune inflamatorie cronică a pielii (acnee, eczemă, rozacee etc.), stresul va declanșa această inflamație”, a explicat dr. Adam Friedman, profesor de dermatologie la George Washington University School of Medicine and Health Sciences. Expunerea la frig este o formă de stres, mai ales la începutul iernii, când organismul tău nu s-a obișnuit încă cu temperaturile scăzute.

Ce este de făcut?

Îți recomandăm să îți hidratezi riguros tenul, apelând la produse fără ulei în compoziție. Aplică-le pe pielea ușor umedă, de exemplu, chiar când ai ieșit de la duș, recomandă dr. Friedman. Tot el spune că poate fi utilă chiar și o eșarfă cu care să îți acoperi o mare parte din suprafața pielii atunci când ieși afară, în vremea rece și uscată de iarnă.

În plus, în această perioadă, este bine să renunți la exfoliantele de tip scrub, și să folosești un cleanser blând cu tenul tău. Produsele exfoliante ar putea agrava situația și ți-ar putea usca și mai tare pielea.

Foto: Pixelformula

Tags:
,
Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com