Cum să scapi de buzele crăpate (în sfârșit!)

Cum să scapi de buzele crăpate (în sfârșit!)

Probabil te-ai întrebat cum să scapi de buzele crăpate atunci când ai început să aplici balsam pe ele și parcă nu a avut niciun efect. E drept, pe o vreme cu frig sau căldură extremă, doar un simplu balsam nu poate repara pielea crăpată de pe buze. Este nevoie de o rutină mult mai complexă, cel puțin așa spun specialiștii.

Deci, cum scapi de buzele crăpate? În special iarna, din cauza frigului și a vântului, buzele devin foarte sensibile și tind să se usuce chiar mai rapid decât vara. Iar dacă te-a prins și o răceală de sezon, situația devine chiar dureroasă. Nu poți respira decât pe gură, iar asta înseamnă reală tortură pentru buzele tale. Iată câțiva pași pe care să îi respecți pentru a nu suferi de buze crăpate.

„În timpul sezonului rece, buzele noastre au nevoie de chiar mai multă hidratare decât în mo normal, din cauza epidermei lor subțire”, spune doctorul Sara Sibilla, director de cercetare și dezvoltare la Gold Collagen, potrivit GLAMOUR UK. „Pe lângă faptul că nu au glande sebacee (care produc sebum, hidratantul natural al pielii) precum restul pielii noastre, buzele au o barieră slabă împotriva aerului rece și elementelor care deshidratează, precum încălzirea artificială”, mai explică Sibilla.

Mai mult decât atât, buzele sunt slab vascularizate. „Buzele au un număr mic de vase de sânge, iar în timp ce sângele ajunge la zonele vitale în timpul expunerii la frig, extremitățile noastre sunt mai puțin vascularizate”, spune Camille Poggi, specialist în produse la Bioderma. „Acesta este motivul pentru care nasul și urechile suferă adesea la temperaturi scăzute. Asta face pielea de pe buze să se îngroașe, și în final să crape. Aceste crăpături ale epidermei se pot adânci și pot deveni dureroase”, mai explică Poggi. Iată deci, cum să scapi de buzele crăpate.

Cum să scapi de buzele crăpate

1. Ai grijă la ingrediente

Unul dintre cele mai importante produse pe care trebuie să le folosești pentru a trata buzele crăpate este un balsam sau ulei hidratant. „Pentru ca un produs să fie eficient în protejarea și hidratarea buzelor, trebuie să aibă ingrediente vindecătoare și hidratante precum migdala, untul fe shea și uleiul de cocos, precum și vitamina E (esențială pentru protecția zilnică) și ceara de albine, un anti-inflamator care creează o barieră pentru păstrarea îndelungată acelei necesare hidratări”, spune dr. Sibilla.

De asemenea, există și ingrediente pe care trebuie să le eviți. „Chimicalele folosite în produsele de beauty precum cleanserele pentru ten, cremele și rujurile, pot duce la uscarea și crăparea buzelor”, spune Pamela Kennedy, de la Seduire London Beauty Clinic. „Ai grijă la acidul salicilic și benzoyl peroxide”.

2. Aplică o mască

Măștile au fost marea senzație a anului 2017, și pe bună dreptate. Cele hidratante pe care le poți lăsa zeci de minute pe față (sau pe buze în cazul acesta) sunt cele mai utile, pentru că ele asigură o hidratare intensă și de durată. Găsești aici măști perfecte pentru toate nevoile tale.

3. Exfoliază-te

Așa cum folosești produse exfoliante pentru a îndepărta celulele moarte de pe față sau de pe corp, trebuie să folosești un exfoliant și pentru buze. „Exfoliază buzele cu blândețe folosind mișcări ușoare, circulare, pentru a îndepărta pielea moartă, iar apoi aplică un balsam – dar ai grijă să nu freci prea apăsat buzele”, spune Kennedy. „Îți poți face în casă un exfoliant pentru buze cu produse naturale din bucătărie, cum ar fi zahărul, sarea, mierea și uleiul de cocos, cu apă caldă, însă există și o grămadă de produse gata făcute”.

4. Nu uita de protecția solară

Insistăm întotdeauna pe ideea că trebuie să purtăm protecție solară în fiecare zi, indiferent de vreme și anotimp, iar acest lucru este valabil inclusiv pentru buze. Caută să folosești un balsam de buze care are inclus protecție solară, și vei observa că buzele tale se vor usca mult mai rar și mai greu.

5. Nu exagera cu rujul

Știu cât este de greu să te abții de la a folosit rujul preferat în fiecare zi, însă uneori este nevoie de o pauză. Dacă ai buzele crăpate, nu este deloc indicat să le dai cu ruj, mai ales unul mat, pentru că ele se vor usca și crăpa și mai adânc. Încearcă să eviți rujul câteva zile, ori dacă chiar nu accepți această idee, alege un ruj cu proprietăți hidratante și încearcă să nu îl reaplici prea des pe parcursul zilei.

6. Tratează-te din interior

„Așa cum consumul ridicat de apă poate crește nivelul de hidratare a pielii, buzele noastre pot beneficia de la un surplus de H2O. Bea mai multă apă dacă simți că buzele tale încep să se crape”, spune Kennedy. Și dr. Sibilla susține că este important să ai o dietă echilibrată, fără fumat, să bei apă și să nu îți muști buzele, pentru a preveni crăparea lor.

Așadar este nevoie de un întreg ritual de îngrijire ca să scapi de buzele crăpate. Dacă nu ești fan al produselor din magazine, găsești aici cele mai bune remedii naturale pentru a trata buzele crăpate.

Foto: Pixelformula

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com