Cum poți reduce porii dilatați conform sfaturilor dermatologilor

Avem o veste proastă (de care cel mai probabil ți-ai dat și tu seama până acum): nu poți schimba dimensiunea porilor tăi. Însă există câteva lucruri care te pot ajuta să îi diminuezi măcar temporar și să îi ții sub control. Uite ce spun dermatologii!

Un corector și un concealer bun pot masca cu succes acneea sau alte pete de pe ten, însă porii dilatați cu greu pot fi ascunși. Primerele siliconate sunt de mare ajutor, însă nici măcar ele nu reușesc să îi mascheze perfect. Așa că îndreaptă-ți atenția spre îngrijirea pielii!

Joshua Zeichner, director de cercetare în dermatologie din New York, spune că „dimensiunea porilor este determinată genetic, dar le poți reduce aspectul cu o abordare orientată în mai multe direcții. În primul rând, trebuie să reduci excesul de sebum care se adăpostește în pori. În al doilea rând, ar trebui să exfoliezi celulele moarte de pe suprafața pielii care se găsesc în jurul porilor. În al treilea rând, ar trebui să stimulezi producția de colagen pentru a susține structura porului.”

Așadar, cum ar trebui să arate concret planul tău de acțiune pentru a micșora porii dilatați și cu ce produse ar trebui să te înarmezi? Citește în continuare sfaturile dermatologilor pentru a ști cum să acționezi pentru ca porii să nu mai fie atât de evidenți pe tenul tău.

1. Ai grijă ca pielea să fie curată mereu. „Secretul pentru a face porii să arate mai mici este să îi menții curați. În timpul zilei, apelează la creme hidratante și de machiaj non-comedogenice (care nu blochează porii) și evită produsele care conțin ingrediente greoi precum vaselina sau uleiurile minerale, și care pot irita porii și să îi facă să pară chiar mai mari. Spală-ți mereu fața cu o loțiune de curățare blândă înainte să mergi la culcare pentru a preveni ca reziduurile acumulate pe parcursul zilei să blocheze porii. Spală-te pe față înainte și după ce ai făcut sport pentru că transpirația poate transporta murdăria de pe față în pori, care se vor înfunda.” Karen Hammerman, dermatolog din New York.

2. Include cafeina în rutina ta de îngrijire. „Cremele pe bază de cafeină ajută la îngustarea porilor.” Kavita Mariwella, dermatolog din New York.

3. Exfoliază pielea de cel puțin două ori pe săptămână. „Recomand să îți exfoliezi pielea de două-trei ori pe săptămână pentru a îndepărta celulele moarte, care altfel ar înfunda porii. O mască exfoliantă care conține acid glicolic și salicilic este foarte eficientă pentru a curăța porii și pentru a-i strâmta.” Whitney Bowe, dermatolog din New York.

4. Folosește o perie de curățare. „Peria Clarisonic te va ajuta să cureți acumulările de celule moarte și de sebum.” Vivian Bucay, dermatolog din San Antonio.

5. Folosește tonerul potrivit. „Loțiunile tonice cu pH-ul neutru sunt cele care pot oferi pielii un aspect mai ferm fără să irite pielea.” Lenora Felderman, dermatolog din New York.

6. Alege produse cu retinoizi. „Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru porii dilatați este să folosești retinoizi topici. Cremele prescrise de medic funcționează cel mai bine, dar adesea ai nevoie să începi cu o concentrație mai mică de pentru a ajuta pielea să se obișnuiască cu ei. Retinoizii acționează accelerând exfolierea pielii și împiedicând celulele moarte să blocheze porii, dar crește și producția de colagen pentru a menține pereții porilor fermi.” Karyn Grossman, dermatolog din Santa Monica.

7. Nu uita de protecția solară. „Odată cu înaintarea în vârstă și cu expunerea cumulată la soare, razele ultraviolete pot degrada elastina și colagenul din piele, împiedicând astfel abilitatea porului de a rămâne închis ferm și provocând lăsarea și lărgirea lui. Folosirea zilnică de produse cu protecție solară ridicată cu minimum SPF 30 poate ajuta la prevenirea lărgirii porului.” Rachel Nazarian, dermatolog din New York.

8. Ia în considerare un tratament cu laserul. „Unele persoane apelează la tratamentele cu laser pentru a îmbunătăți structura de suport din jurul porului, însă este necesară întreținerea constantă, mai ales dacă ai un ten gras.” Sandra Kopp, dermatolog din New York.

Intră și în galeria foto pentru a vedea ce produse te pot ajuta să reduci porii dilatați!

Foto: Shutterstock
Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro