Cum ne afectează psihic obsesia pentru buze pline

Cum ne afectează psihic obsesia pentru buze pline

Obsesia noastră pentru buze pline a ajuns în punctul culminant. Tina Ferraro analizează cu atenție acest fenomen cultural.

Kylie Jenner avea numai 16 ani când și-a injectat pentru prima oară fillere în buze. După ce inițial a negat totul, Kylie a mărturisit pentru Complex că a mințit pentru că „nu voiam ca oamenii să creadă că trebuie să își injecteze buzele pentru a se simți bine în pielea lor.“ Totuși, în cazul lui Kylie, obsesia ei pentru buze i-a adus și mai multă faimă și bani grei (a câștigat 18 milioane de dolari în 2016, o parte din ei datorită liniei sale extrem de populare de cosmetice pentru buze). Buzele ireal de pline au devenit, oficial, o modă.
Astăzi, fete de numai 16 ani merg la medicul estetician să își injecteze acid hialuronic în buze (o substanță pe care organismul o produce în mod natural și care este considerată sigură). Potrivit Societății Americane pentru Chirurgie Plastică și Estetică, în 2016 s-a înregistrat o creștere de 16 procente în cazul injecțiilor cu acid hialuronic. Fillerele rezistă aproximativ șase luni, însă încercările constante de a atinge un standard de frumusețe nerealist pot avea consecințe pe termen lung asupra psihicului, spune medicul dermatolog newyorkez Patricia Wexler: „Aceste proceduri alimentează tulburarea dismorfică corporală”, o tulburare de anxietate care se manifestă printr-o imagine distorsionată asupra propriului trup.
Tomi Gbeleyi de la @makeupformelaningirls, un cont de Instagram care promovează diversitatea, evidențiază o altă problemă provocată de această dorință de a avea buze pline. „Mult timp, foarte multe femei de culoare au fost batjocorite pentru că aveau buze mari”, spune ea. Iată și dovada: când @maccosmetics a postat o imagine cu buzele modelului ugandez Aamito Lagum, anul trecut, rubrica de comentarii s-a umplut de mesaje rasiste.
Fiind mândra posesoare a unor buze cărnoase, este cel puțin satisfăcător să văd că fetele care își băteau joc de mine în liceu din cauza asta își doresc acum să aibă buze mai pline. Însă îmi fac griji pentru repercusiunile pe care le vor resimți fetele tinere care apelează la ace din dorința de a atinge acest ideal de frumusețe aflat în continuă schimbare. În special când ai putea trișa oricând conturându-ți exagerat buzele cu un creion – cele lansate de Kylie sunt minunate. Intră în galeria foto pentru a descoperi câteva produse cu ajutorul cărora vei obține acel aspect de buze pline.

Obsesia pentru buze pline, în istorie

Înainte ca Regina Elisabeta I să își revendice locul pe tron, rujul era considerat un produs folosit numai de femeile din clasele sociale inferioare. În timpul domniei, ea s-a răzvrătit și a pornit o adevărată campanie de reinventare a rujului, pudrându-și chipul în așa fel încât să se potrivească perfect cu buzele ei de un roșu intens.

Cum ne afectează psihic obsesia pentru buze pline

Foto: Hepta

Actriță de film în anii ’20, Clara Bow a fost una dintre primele adepte ale conturului exagerat al buzelor. Această accentuare a arcului lui Cupidon va deveni emblematică pentru lookul generației flapper (femeile anilor ’20 care purtau fuste scurte, părul tuns bob și ascultau jazz, respingând normele vremii).

Traducere și adaptare de Cezara Palade
Fotografii de Hanna Tyeite

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com