Cum îți dai seama dacă ai tenul uscat sau doar deshidratat

Cum îți dai seama dacă ai tenul uscat sau doar deshidratat

Există o diferență mare între un ten uscat și unul deshidratat, iar prezența sebumului în exces nu te exclude din cele două categorii. Dacă aveai impresia până acum că un ten uleios nu poate fi deshidratat, ei bine, trebuie să citești asta. Îți spunem cum să îți dai seama dacă ai tenul uscat sau deshidratat.

O piele uscată se caracterizează printr-un număr scăzut de glande producătoare de ulei, pe când tenului deshidratat îi lipsește, de fapt, apa, și nu uleiul. Iată care sunt semnele la care să fii atentă pentru a înțelege dacă ai tenul uscat sau deshidratat.

Cum faci diferența între tenul uscat și cel deshidratat

În primul rând, este important să menționăm că atributul „uscat” se referă la un tip de ten, iar deshidratarea se referă la o condiție temporară a pielii. „Tenului uscat îi lipsește uleiul, pentru că produce mai puțin sebum decât tenul normal, iar lipsa sebumului înseamnă că pielii îi lipsește lipidele de care are nevoie pentru a reține hidratarea și pentru a construi o barieră puternică de protecție împotriva factorilor externi de agresiune”, explică Tata Harper, organic skincare mogul, pentru Allure.

Pe de altă parte, „pielea deshidratată nu are suficientă apă. Deshidratarea este cauzată de mulți factori externi, însă cei mai comuni sunt vremea, mediul, dieta și consumul de cafeină, dintre care toți pot rezulta într-un conținut scăzut de apă la nivelul pielii”. Prezența sebumului în exces la nivelul tenului nu este un indice că pielea nu este deshidratată. Dimpotrivă, tenul care are nevoie disperată de apă poate secreta mai mult ulei.

Cum testezi pielea?

Un truc care îți arată dacă ai pielea uscată sau deshidratată este să îți piști obrazul. Dacă se ridează la o presiune blândă, în loc să își mențină forma, înseamnă că celulele tale au o nevoie disperată de apă. Pielea deshidratată, de obicei, te strânge, arată ternă în oglindă, iar ridurile și cearcănele par a fi exagerate. „Semnele comune ale deshidratării includ roșeața, pori astupați și inflamație”, explică paramedicul estetician Kate Somerville.

Simptomele tenului uscat sunt disconfortul, descuamarea și mâncărimea. De obicei, zonele cele mai grave se află în jurul sprâncenelor și în colțurile nasului sau ale gurii.

Este foarte important să știi cum să tratezi pielea deshidratată și cum să tratezi tenul uscat. De exemplu, deshidratarea poate cauza chiar și erupții acneice. Citește aici un mic ghid de tratare a tenului deshidratat și a tenului uscat.

Foto: Hepta

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com