Cum îți dai seama că produsele tale de beauty au expirat

Cum îți dai seama că produsele tale de beauty au expirat

Suntem tentate să folosim produsele noastre favorite până la ultima picătură, și nu ne gândim nicio clipă că ele ar putea expira înainte să le terminăm. Iată cum îți dai seama că produsele tale de beauty au expirat, pentru a evita situațiile neplăcute cum ar fi apariția inexplicabilă a coșurilor sau a iritațiilor.

Și ce moment mai bun să facem curățenie în raftul de produse, decât la început de an? În fond, cu toatele ne-am propus să facem anumite schimbări anul acesta, așa că hai să începem să aruncăm la coș cremele și produsele de machiaj care nu mai sunt bune pentru tenul nostru. Iată cum îți dai seama dacă produsele tale de beauty au expirat.

Cum îți dai seama că produsele tale de skincare au expirat

Fiecare cremă, loțiune sau serum vine cu o inscripție pe ambalaj care îți spune cât timp va fi valabil produsul. Este vorba de acea ilustrație a unui recipient rotund cu capac, înăuntrul căruia scrie 6M sau 12M. Acea ilustrație îți spune că poți folosi produsul respectiv timp de 6 sau 12 luni de la deschidere. Totuși, asta nu înseamnă că îl poți păstra sigilat pentru totdeauna, pentru a fi la îndemâna ta atunci când te decizi să îl folosești. Majoritatea produselor de skincare au un termen de valabilitate de maximum 30 de luni atât timp cât sunt sigilate.

O altă modalitate prin care îți dai seama că produsele tale de beauty au expirat este să fii atentă la miros și culoare. În special serumurile sau produsele ce conțin Vitamina C își schimbă culoarea atunci când nu mai sunt valabile. În plus, există mulți factori care interferează cu valabilitatea inscripționată pe ambalaj, așa că iată câteva trucuri pentru a păstra cât mai mult timp produsele preferate:

  • Nu le păstra în baie sau pe pervaz, în lumina soarelui, pentru că temperaturile ridicate pot cauza oxidarea produselor de skincare.
  • Imediat ce ai desigilat un produs, pune-i o mică etichetă cu data la care l-ai deschis, pentru a ști exact când nu mai este valabil.
  • Folosește o spatulă sau o cottonetă pentru a lua cantitatea dorită de produs din recipientele tip borcan, în loc să pui direct degetele în ele.
  • Dacă ai aplicat produsul și are o reacție pe care nu o are de obicei (usturime, senzație înțepătoare), aruncă-l imediat!

Cum îți dai seama că produsele tale de machiaj au expirat

La fel ca în cazul produselor de skincare, și cele de machiaj au acele inscripții pe ambalaj. Însă cum îți dai seama că produsele tale de machiaj au expirat, în cazul în care ai pierdut ambalajul original și nu găsești această informație direct pe recipient? Textura este prima care dă de gol un produs de machiaj. De exemplu, o mascara veche devine lipicioasă și îți încarcă excesiv genele de la prima aplicare. Iată câteva trucuri pentru a afla dacă este timpul să arunci produsele de machiaj, sau nu, și pentru a le păstra cât mai mult:

  • Fondul de ten lichid are, de obicei, un termen de valabilitate de maximum 12 luni. Totuși, prima oară când îl folosești, verifică ambalajul și notează-ți, preferabil în telefon, data la care l-ai deschis și data la care ar trebui să-l arunci la coș. Dacă nu ai făcut deja asta, vei observa schimbări de textură și culoare, iar atunci vei ști că este momentul să îl arunci.
  • Pudrele compacte sunt chiar mai rezistente decât fondul de ten, însă este esențial să cureți periodic pensulele pe care le folosești, pentru a nu le umple de bacterii.
  • De obicei, creioanele de ochi se usucă atunci când nu mai sunt valabile.
  • Pentru a păstra cât mai mult timp rujurile, ștergele cu un șervețel după fiecare folosire, pentru a preveni contaminarea cu bacterii. Dacă rujul își schimbă textura și nu mai alunecă la fel pe buze, înseamnă că este momentul să îl dai la coș.

Acum că ai aflat cum să îți dai seama că produsele tale de beauty au expirat, poți începe să faci schimbări și în rutina zilnică de machiaj sau îngrijire a tenului.

Foto: 123RF

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com