Cum îți afectează poluarea pielea și ce poți face pentru a te proteja

Cum îți afectează poluarea pielea și ce poți face pentru a te proteja

Atunci când își pune amprenta asupra sănătății și aspectului nostru, încălzirea globală devine un afront personal. Dar ce putem face să ne protejăm?

Deși problema schimbărilor climatice ar putea să ne panicheze de-a dreptul, cumva continuăm să ne gândim la ea ca la ceva abstract – blocuri de gheață topite și modificări meteorologice ciudate sunt fenomene globale importante și așa ar trebui să fie. Dar ceea ce mulți dintre noi nu realizează este faptul că această creștere a temperaturilor ne afectează pe fiecare dintre noi, aici și acum. Cu fiecare tură de alergare pe care o facem în parc și cu fiecare cafea pe care o consumăm la o terasă, ne expunem la mici particule atmosferice care ar putea să aibă un efect radical asupra corpului și tenului nostru.

Kim Larsen, o scriitoare din Brooklyn, suferă în ultimii ani de o alergie sezonieră. Anul trecut, când numărul alergenilor a crescut cauzând ceea ce unii au numit „un tsunami de polen“, sistemul ei imunitar a slăbit iar zona din jurul ochilor a devenit iritată, ceea ce îi îngreuna deschiderea pleoapelor dimineața. Larsen a așteptat șase săptămâni pentru ca o ploaie zdravănă să „curețe“ aerul de polen, moment în care a început să-și revină, iar coșmarul fizic prin care trecea să dispară treptat. „Asta până primăvara trecută“, își amintește ea, cu un aer de om înfrânt. „Apoi am luat-o de la capăt.“ Oare apocalipsa polenului va deveni o tradiție anuală?

Adevărul e că da. Temperaturile calde acționează ca un stimulent pentru producerea de polen și alți alergeni. De asemenea, temperaturile măresc cantitatea de ozon de la nivelul solului, ingredientul de bază al smogului (n. red.: smogul este un tip de poluare a aerului, un cuvant format în limba engleză din smoke=fum și fog=ceață). Adaugă asta emisiilor periculoase pe care continuăm să le emanăm în atmosferă, iar expunerea la mediu va avea efecte dezastruoase asupra bunăstării noastre, începând cu plâmânii, ochii și pielea noastră.

„Pielea este cel mai mare organ al corpului nostru și este prima barieră în fața alergenilor din mediu și a poluării din aer“, avertizează medicul Aisha Sethi, profesor asociat, specializat în dermatologie și boli infecțioase la Universitatea de Medicină din Chicago. Arash Mostaghimi, medic dermatolog la Brigham și în Boston, adaugă: „Există cercetări clare care demonstrează că particulele poluante din aer – care se găsesc acolo unde aerul cald intră în contact cu emisiile de la centralele electrice și de la mașini – sunt responsabile pentru creșterea numărului de puncte negre de pe piele și înmulțirea ridurilor“.

Un studiu din 2010, condus de cercetătorii de la Institutul de Cercetare Leibniz pentru Medicina de Mediu din Düsseldorf, a analizat două grupuri de femei în vârstă: un grup care trăia în zona rurală a Germaniei și un grup care trăia în oraș. Astfel s-a observat o creștere a hiperpigmentării și a ridurilor de până la 22 de procente printre rezidentele din zonele contaminate. Un alt studiu recent despre cât de mult a fost compromisă calitatea aerului, realizat de Universitatea Umeå din Suedia, a prezentat o serie de rezultate și mai alarmante: creșterile mici ale poluanților atmosferici au fost asociate cu o creștere semnificativă a problemelor psihiatrice prezente în rândul copiilor.

Poluarea este de acum o problemă la fel de stringentă ca și razele UV, iar companiile cosmetice încearcă să riposteze creând produse pentru îngrijirea pielii ce protejează împotriva poluanților din aer, deveniți din ce în ce mai răspândiți. Așa au luat naștere produse pentru curățarea pielii care au la bază extract de semințe de moringa, parte din planta care se folosește în mod obișnuit pentru purificare apei în acele zone ale Africii și Asiei unde crește. Există, de asemenea, creme și seruri care funcționează ca un scut care previne ca particulele din aer să se infiltreze în straturile adânci ale pielii, în timp ce antioxidanții anulează efectul radicalilor liberi asociați cu poluanții din aer.

Bineînțeles, nicio cremă nu va putea curăța aerul din jurul tău. Așa că, ce mai putem face ca să ne protejăm? Să închidem ferestrele și să pornim aparatele de aer condiționat în perioadele călduroase. Programează-ți dimineața toate activitățile intense pe care trebuie să le faci în aer liber: atunci sunt cele mai mici niveluri de ozon și polen în aer. Și ia în serios atenționările meteo cu privire la alertele de caniculă sau ger.

Spală-ți bine fața ca să elimini reziduurile depuse pe piele după ce ai petrecut timp în aer liber și poartă întotdeauna o cremă cu factor de protecție solară de cel puțin 30, cu spectru larg, mai recomandă Sethi, care își sfătuiește pacienții să reaplice crema la fiecare două ore sau chiar mai des. „Te mai poți proteja și prin purtarea unor haine cu mâneci lungi și a unei pălării cu boruri largi“ recomandă ea. Dacă vrei, poți să interpretezi asta și ca o rețetă medicală pentru a cumpăra o nouă pălărie fedora foarte cool. Intră în galeria foto pentru a vedea produsele care îți protejează pielea împotriva poluării.

 

De Lauren Mechling, traducere și adaptare de Nicoleta Bujor

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com