Cum folosești corect șamponul uscat, pentru un scalp sănătos

Cum folosești corect șamponul uscat, pentru un scalp sănătos

Este un produs-minune, care ne salvează mereu în situații de criză. Totuși, cum ne dăm seama când am exagerat? Iată cum folosești corect șamponul uscat, pentru un scalp sănătos. 

Ne aducem cu greu aminte cum era viața înainte de șamponul uscat. La o simplă căutare pe Amazon dai peste mai bine de 2 000 de rezultate, și putem spune fără remușcări că, pentru multe dintre noi, acest produs ne-a schimbat radical rutina de îngrijire și coafare a părului. Însă produsul a iscat controverse după ce o britanică a observat că îi cade foarte tare părul și a dat vina tocmai pe salvatorul nostru. Specialiștii susțin că folosirea excesivă a șamponului uscat poate duce la iritații și poate produce chiar și daune permanente la nivelul scalpului. Sfaturile lor îți arată cum folosești corect șamponul uscat:

Nu înlocui șamponul obișnuit cu cel uscat

Fie că îl folosești pentru a prelungi răstimpul între spălări, fie pentru a scăpa de sebumul de la rădăcini și pentru a da volum părului, „șamponul uscat nu curăță – este pur și simplu o pudră care absoarbe uleiul în exces”, spune Lars Skjoth, fondatorul clinicilor Harklinikken, unde se tratează problemele de cădere a părului. „Însă [șamponul uscat] poate, de asemenea, să usuce scalpul, cauzând reacții precum dermatita, mătreața, și foliculita, o infecție care poate afecta permanent foliculii de păr.” Singurul mod în care poți înlătura celulele moarte, transpirația și excesul de sebum este să folosești șampon obișnuit, spune Anabel Kingsley, tricolog.

Găsește ritualul de îngrijire potrivit pentru tine

Așadar, cât de des trebuie să folosim șamponul obișnuit? Pentru sănătatea scalpului, Kingsley spune că cele mai multe dintre noi ar trebui să ne spălăm părul o dată la două zile; dacă ai probleme la nivelul scalpului (mătreață, de exemplu), este recomandat să te speli zilnic pe cap și să folosești șamponul uscat doar pe lungimea părului, nu și la rădăcini. Dacă ai părul creț, aspru sau vopsit, te poți spăla fără grijă doar de două ori pe săptămână, iar între spălări poți folosi șamponul uscat. Ce produs să alegi? Variantele cu aerosoli sunt minunate pentru că dau volum (încearcă șamponul uscat Morning After Dust, L’Oréal Professionnel, 75 lei), iar cele care vin sub formă de pulbere sunt mai potrivite pentru scalpul iritat. Dacă pudra este vizibilă la rădăcini, coafează-te cu o perie sau pur și simplu trece-ți degetele prin păr, în timp ce te folosești de aerul cald emanat de föhnul tău.

Cum folosești corect șamponul uscat: ia o pauză când părul devine… nisipos

Orice iubitoare de șampon uscat este familiară cu momentul acela în care scalpul începe să semene la atingere cu nisipul. Acela este un semnal de alarmă că trebuie să îi acorzi mai multă atenție. „Gândește-te la scalpul tău ca la o extensie a tenului”, spune Christyn Nawrot, director național al educației pentru Phyto Paris. „Este în regulă să folosești șampon uscat, dar trebuie să îți detoxifici și exfoliezi scalpul.”

Intră în galeria foto pentru a descoperi produsele potrivite pentru nevoile tale, pe care trebuie să le ai acum că ai aflat cum folosești corect șamponul uscat. 

Tu cum folosești șamponul uscat?

Cinci trucuri ingenioase pe care le-ai putea pune și tu în practică.

„Folosesc șampon uscat parfumat pentru a-mi împrospăta pantofii după o zi de muncă. Pulverizează o cantitate mică în interiorul lor, pentru a evita urmele albe!” – Tara Dean (29 de ani)

„Când copilul meu mi-a pus cremă în păr, arătam precum Cameron Diaz în There’s Something About Mary. Șamponul uscat m-a ajutat să scap de acest look.” – Heather Erickson (41 de ani)

„Soțul meu îmi folosește șamponul uscat drept deodorant, atunci când mergem în drumeții cu cortul.” – Tiffany Ball (31 de ani)

De Katheryn Erickson
Traducere și adaptare de Cezara Palade

Foto: Shutterstock

Citește și:

Cea mai mare greșeală pe care o faci atunci când ai părul nespălat

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com