Cum facem diferența între pielea uscată și pielea deshidratată

Când pielea parcă „ne strânge”, are un aspect tern și se descuamează, spunem mereu că avem pielea uscată. Dar cum știm dacă este într-adevăr uscată sau deshidratată? Am apelat la specialiștii Kiehl’s pentru a ne ajuta să lămurim această dilemă și să înțelegem cum să tratăm fiecare problemă în parte!

Este imperios necesar să facem deosebirea între pielea uscată și cea deshidratată pentru că fiecare necesită un tratament diferit. Credem că nu mai este nevoie să spunem că un diagnostic greșit duce la un tratament greșit care inevitabil va înrăutăți starea pielii noastre. Nu te speria de termenul „diagnostic”, poți identifica chiar tu ce tip de piele ai dacă știi câteva caracteristici simple despre fiecare dintre cele două tipuri de piele.

Adriana Talapu, specialist Kiehl’s (brandul de skincare pe care îl iubim pentru diversitatea produselor și pentru eficiența lor), ne-a oferit toate informațiile de care aveam nevoie pentru a diferenția pielea uscată de cea deshidratată, precum și un plan de acțiune pentru a o ține sub control pe fiecare dintre ele.

„Pielea noastră este protejată de bariera hidrolipidică. Aceasta face legătura cu mediul extern și reglează funcțiile pielii. Când vorbim despre tipul de ten, vorbim despre ten uscat, normal uscat, normal, normal spre gras sau gras. Când vorbim de ten deshidratat, vorbim de condiția tenului, care poate fi hidratat, semideshidratat sau deshidratat.” Așadar, tenul uscat este un tip de ten, iar tenul deshidratat este o condiție a pielii. Orice tip de ten poate suferi de deshidratare, nu doar cel uscat, însă confuzia apare frecvent cu acesta, așa că necesită unele clarificări.

Caracteristicile pielii uscate

Tenul uscat are o producție scăzută de sebum, ceea ce duce la o piele ternă, lipsită de vitalitate și uneori de luminozitate, are linii fine premature și riduri.

Caracteristicile pielii deshidratate

Tenul deshidratat se caracterizează prin scăderea elasticității și fermității pielii, deoarece celulele pierd volum. De cele mai multe ori se asociază cu riduri de expresie accentuate. Din încercarea de a suplini această lipsă de hidratare, tenul secretă excesiv sebum, însă senzația că pielea „te strânge” persistă chiar și așa.

Cum tratăm pielea uscată

„Pentru tenul uscat avem nevoie de produse bogate nutritiv care conțin fie ulei de avocado, ulei din sâmburi de caise, vitamina E etc., nu neapărat grase ca textură”, recomandă Adriana Talapu. Descoperă în galeria foto o selecție de produse potrivită pentru tenul uscat.

Cum tratăm pielea deshidratată

„În cazul tenului deshidratat putem opta pentru produse bogate în Glicerină (acționează ca o barieră de protecție ce nu mai permite pierderea de apă la nivelul celulelor)”, recomandă expertul Kiehl’s. Intră în galeria foto pentru a vedea ce produse te ajută să tratezi pielea deshidratată.

Unul dintre produsele care nu ar trebui să lipsească este Midnight Recovery Concentrate, un serum de noapte care ajută la regenerarea celulelor pe timpul nopții și stabilizează bariera de protecție a tenului, un blend din 8 uleiuri esențiale fără parabeni, fără parfum, 98,9% ingrediente naturale, non-comedogenic și non-acneic.
Dacă încă nu îți este clar cu ce tip de piele te confrunți și cum să o tratezi, avem o recomandare: apelează la o consultație în magazinele Kiehl’s. Conceptul Kiehl’s se bazează pe consultația oferită gratuit în magazin de către consultanții Kiehl’s, prin care se determină exact tipul de ten și condiția acestuia. În urma rezultatelor, dar și a informațiilor primite de la consumator în ceea ce privește îmbunătățirile pe care dorește să le aducă tenului sau ale așteptărilor pe care le are în ceea ce privește rezultatul final, se creează un regim de îngrijire personalizat și adecvat tipului tău de ten.
Foto: Shutterstock
Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro