Cicatricile cauzate de acnee nu (mai) sunt permanente! Cum să scapi de ele

Cicatricile cauzate de acnee nu (mai) sunt permanente! Cum să scapi de ele

Chiar dacă adolescența a trecut și coșurile nu mai apar la fel de frecvent, au rămas urmele cauzate de ele pe vremea când singura soluție de a le îndepărta părea să fie mecanică. Petreceam minute întregi în oglindă chinuindu-le cu degetele, în speranța că asta le va face să dispară mai rapid, însă nu ne puteam înșela mai tare. Au rămas cicatricile cauzate de acnee, de care aveam impresia, până acum, că nu vom scăpa niciodată.

Din fericire, însă, industria de beauty a evoluat și la fel și produsele de îngrijire a pielii. Iată cum să scapi de cicatricile cauzate de acnee, fără să apelezi neapărat la bisturiu sau la vreo terapie cu laser, ci cu ajutorul unui ritual de skincare foarte bine pus la punct.

Cum să scapi de cicatricile cauzate de acnee

Nu îți mai agresa tenul

„Atunci când un coș se vindecă, lasă în urmă un semn roșu sau maroniu pe suprafața pielii. Dacă acest coș a fost stors sau zgândărit, semnul poate fi mult mai adânc”, explică Julie Morris, asistent estetician la Effortless Skin, potrivit GLAMOUR UK. Atât timp cât lași acneea să se vindece fără să o agresezi, semnul care va rămâne în urma ei este mult mai ușor de îndepărtat și poate chiar dispărea de la sine.

Respectă o rutină strictă de curățare

„O rutină corespunzătoare de curățare respectată de două ori pe zi este esențială în controlul acneei”, spune dr. Yannis Alecandrides. „Cantitatea de produs pe care o folosești este cheia – ar trebui să folosești o cantitate egală cu un capac de sticlă. Mai puțin de atât poate duce la o erupție, pentru că murdăria și machiajul vor rămâne încă la suprafața porilor, blocându-i”, mai explică doctorul. În plus, este indicat să cauți produse care conțin fie acid salicilic, ori acid glicolic. Iată ce produse poți folosi pentru a trata acneea la maturitate.

Nu evita retinolul

Retinolul (sau vitamina A) este un ingredient activ care luptă împotriva îmbătrânirii pielii, iar proprietățile sale ajută la regenerare și la vindecarea cicatricilor. „Vitamina A în doze potrivite limitează producția de sebum”, spune Shabir Daya, co-fondator al Victoria Health. „Având mai puțin sebum în pori, șansele ca porii să devină blocați sunt reduse, iar în cele din urmă scad șansele apariției acneei”, mai explică Daya. În plus, Retinolul ajută la eliminarea celulelor moarte și sporește producția de colagen, minimizând profunzimea cicatricilor. Ai grijă însă, dacă folosești un produs pe bază de retinol, trebuie să eviți să incluzi acizii precum AHA și BHA în rutina ta, și să aplici întotdeauna cremă cu protecție solară.

Încearcă un tratament profesional

„Cea mai eficientă metodă pentru a scăpa tenul de cicatricile cauzate de acnee este printr-un tratament făcut într-o clinică, precum microdermabraziune, tratament cu laser sau peeling”, spune Morris. Tenul cicatrizat este sensibil, așa că este important să te consulte un specialist înainte să alegi un tratament potrivit pentru tine.

Adoptă o dietă sănătoasă

Am mai spus-o și o repetăm de câte ori este nevoie: o dietă sănătoasă este esențială pentru o piele frumoasă. „Glutenul poate fi foarte rău pentru ten și pentru forma feței. Există o proteină în gluten care duce adesea la […] inflamația feței și la probleme ale pigmentării pielii”, axplică dr. Alexandrides. Încearcă să reduci, de asemenea, consumul de alcool, zahăr și carbohidrați, și să incluzi în dieta ta multe fructe și legume de sezon, și să bei o cantitată ridicată de apă în fiecare zi.

Folosește machiaj non-comedogenic

Uneori, machiajul pe care îl aplici deasupra coșurilor poate înrăutăți problema. „Produsele de machiaj care conțin parabeni și uleiuri artificiale pot uneori să înrăutățească pielea, dacă nu sunt îndepărtate corect seara”, spune dr. Alexandrides.

Nu este neapărat necesar să recurgi la un tratament invaziv pentru a scăpa de cicatricile cauzate de acnee, însă este necesar să fii foarte atentă atât la ce aplici pe ten, cât și la ce mănânci.

Foto: Pixelformula

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com