Cercetătorii au confirmat legătura dintre acnee și depresie

Cercetătorii au confirmat legătura dintre acnee și depresie

Nu mai surprinde pe nimeni, însă este oficial: există o legătură strânsă între acnee și depresie. Coșurile inestetice și dureroase par să ne strice viața socială în adolescență, și ne scot din minți atunci când nu dispar nici măcar la maturitate.

Cercetătorii au confirmat că există o rlegătură între acnee și depresie, după ce au realizat un studiu care a durat mai bine de 15 ani. La realizarea lui au participat 134 427 de femei și bărbați cu acnee și 1,731,608 de femei și bărbați fără acnee. Majoritatea lor au avut vârste sub 19 ani la începerea studiului.

După un deceniu și jumătate, cercetătorii au descoperit că pacienții cu acnee aveau cu 63% mai multe șanse să fie diagnosticați cu o formă gravă de depresie în primul an al dezvoltării acneei, în comparație cu pacienții care nu sufereau de această condiție. „Acneea poate avea un impact important asupra sănătății mentale”, a explicat epidemiologul Universității din Calgary, Isabelle A. Valerand, autor coordonator al studiului citat de New York Times.

Există, totuși, și vești bune. Oamenii de știință au descoperit că riscul crescut de a suferi de depresie la persoanele cu acnee se manifestă numai în primii cinci ani. De obicei, în acest interval de timp, majoritatea pacienților au început să vadă îmbunătățiri ale tenului, ori pur și simplu unii s-au acomodat cu ideea.

Dacă te confrunți cu această problemă a tenului, este posibil să fie declanșată de una dintre aceste 5 cauze pe care le poți elimina rapid.

Foto: Shutterstock

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com