Cele trei tipuri de celulită: cum să îl tratezi pe fiecare în parte

Ai căutat mereu cele mai bune tratamente și soluții pentru a scăpa de celulită sau măcar pentru a o reduce, dar nimic nu a părut să dea rezultate? Asta pentru că există trei tipuri de celulită și sigur nu ai adaptat tratamentul la tipul tău de celulită. 

Oricine se confruntă cu celulita (și suntem multe, peste 80% dintre femei) a încercat sau s-a gândit măcar o dată să încerce un tratament împotriva ei. Deși atât de multe persoane încearcă creme, loțiuni, masaje sau diete, de la prea puține auzim că au obținut rezultate notabile. Însă pentru a diminua într-adevăr celulita și pentru a știi cum să o atacăm eficient, trebuie să înțelegem mai întâi ce este ea de fapt.

Ce este celulita?

Celulita este un tip de grăsime. Grăsimea este esențială corpului nostru și avem nevoie de ea (14% femeile și 7% bărbații) pentru a ne menține temperatura optimă a corpului, pentru a avea rezerve de energie și pentru a secreta hormoni. Există două tipuri de grăsime (țesut adipos) în corpul nostru:

  • grăsimi maro: țesutul adipos maro se găsește la persoanele care au o greutate normală și vor să ardă calorii transformând grăsimea în căldură.
  • grăsimi albe: acest tip de grăsime este responsabil de acumularea energiei pe care nu o consumăm. Deși este rezerva noastră de energie, ea este principala vinovată pentru celulită.

Cele 3 tipuri de celulită

Celulita sau paniculopatia edematous-fibro-sclerotică, așa cum este numită în medicina estetică, este tipul de grăsime albă de care ne preocupăm. Așadar, iată cele 3 tipuri de celulită:

1. Celulita tare

Este tipul de celulită care afectează în principal femeile tinere. Pielea este tare la atingere și greu de strâns între degete (dacă o faci, este posibil chiar să te doară). Se găsește de obicei pe coapse și fese. Aspectul este dur, cu „gropițe” și adesea cu vergeturi.

Cum o tratăm: acest tip de celulită, de pe aceste zone, poate fi eliminată cu ajutorul tratamentelor non-invazive. O procedură recomandată este cavitația (elimină grăsimile cu ajutorul ultrasunetelor de frecvență joasă), care și-a demonstrat științific eficacitatea. Între ședințele de cavitație se pot folosi creme anticelulitice pentru că acum penetrează mai ușor pielea.

Celulita moale

În acest tip ce celulită, aspectul de coajă de portocale se observă mult mai ușor și consistența pielii este gelatinoasă și lăsată. Începe să apară la femeile de peste 35 de ani și de obicei afectează mai multe părți ale corpului precum abdomenul, brațele și spatele.

Cum o tratăm: cu ajutorul tratamentelor invazive, precum liposucția (operație care îndepărtează grăsimea in corp) sau intralipoterapia (introducerea în țesutul adipos a substanțelor lipolitice, care distrug grăsimea) – în acest model, grăsimea este transformată în lichid și este eliminată natural de corp. De asemenea, cremele pentru fermitate ajută în combinație cu aceste proceduri.

Celulita edematoasă

Este celulita care prezintă, pe lângă aspectul de coajă de portocală, și edem (retenție de lichide). Poate apărea la femeile de toate vârstele, mai ales între 20 și 40 de ani. Deși este mai puțin frecventă, este importantă să fie tratată începând de la retenția de apă.

Cum o tratăm: cu drenaj limfatic, pentru a elimina acumularea de fluid, și cu intralipoterapie.

Acum că ai identificat ce tip de celulită ai, atac-o în cel mai eficient mod. Totuși, nu uita de o dietă echilibrată (dieta mediteraneană este eficientă împotriva celulitei), de mișcare și de un somn bun.

Foto: Instagram @emrata

 

 

 

 

 

 

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro