Cele mai periculoase lucruri din baia ta

Ca orice persoană căreia îi place să se îngrijească, probabil îți iubești produsele cosmetice și de îngrijire, însă nu totul este minunat la ele. Oamenii de știință au descoperit că multe dintre ele ascund lucruri scârboase – bacterii, ciuperci, microbi – care se înmulțesc pe măsură ce le folosești.

În majoritatea timpului, acestea nu produc niciun rău, dar se poate întâmpla ca pielea să fie mai vulnerabilă sau să depășești termenul de valabilitate al unui produs și efectele se vor vedea imediat. Iată câteva dintre cele mai periculoase produse și cum poți reduce riscul la care te expune folosirea lor!

  1. Machiajul expirat

Este foarte ușor să uiți de un produs și să îl folosești mai mult decât este indicat pe ambalaj. De fapt, 98% dintre femei recunosc că au folosit produse cosmetice expirate. Ceea ce face din aceste produse unele foarte periculoase este faptul că au avut la dispoziție prea mult timp în care au strâns bacterii sau conservanții nu își mai fac efectul. Pentru a sta departe de probleme, aruncă mascara, eyeliner-ul lichid și cremele pentru ochi după două-trei luni de la deschidere, produsele pentru față după șase luni până la un an, iar rujurile și produsele pentru corp după un an până la doi.

  1. Periuța de dinți

Studiile au arătat că după trei săptămâni de folosire, periuța poate fi plină de bacterii precum stafilococi și candida, dar nu acestea sunt cele mai deranjante. Din cauză că multe persoane nu lasă jos capacul de la WC atunci când trag apa, pe periuța de dinți se depune și materie fecală. Așa că asigură-te că lași capacul de fiecare dată și găsești un loc unde să îți depozitezi periuțele (în dulap, de exemplu). Un alt sfat util este să ții periuța sub apă fierbinte două-trei minute după fiecare folosire.

  1. Rujul

De fiecare dată când te dai cu ruj dai ocazia bacteriilor din salivă și celulelor din piele să se transfere pe el. Dacă îl reaplici după ce ai mâncat, este chiar mai rău. Pentru a reduce efectele negative pe care le-ai putea resimți din cauza rujului, poți șterge întotdeauna înainte de aplicare buzele cu un șervețel, poți tăia partea de sus odată la câteva săptămâni sau îți poți schimba rujul mai des. Și cel mai important, nu-l împrumuta sub nicio formă!

  1. Mascara și eyeliner

Produsele pentru ochi sunt cele care necesită cea mai mare atenție din partea ta. Spre deosebire de sistemul imunitar al pielii de pe corp, cel al pielii din jurul ochilor este foarte vulnerabil, ceea ce o face să fie foarte predispusă la infecții. Ai grijă să arunci produsele expirate, aplică o soluție dezinfectantă pe ascuțitoare înainte să ascuți creionul și nu face mișcări repetate cu periuța de la mascara în tub pentru că nu vei face decât să introduci mai mult aer și bacterii.

  1. Cremele de față și serumurile în borcănel

Produsele în borcănele în general sunt problematice pentru că atunci când iei produsul cu degetele, introduci bacterii în el. Cel mai bine ar fi să iei produsul cu un bețișor de urechi și să îl aplici pe piele cu degetele proaspăt spălate.

  1. Pensulele de machiaj

Pensulele sunt precum magneți pentru bacterii, din cauza uleiurilor și grăsimilor pe care le acumulează pe măsură ce le atingi de față. Dacă nu îți speli pensulele o dată pe săptămână, ar trebui să începi să o faci. Poți folosi șampon pentru copii sau o soluție dezinfectantă specială.

  1. Peria de păr

Testele au arătat că periile de păr sunt mai acoperite de bacterii decât bolul de mâncare al unui animal sau scurgerea unei chiuvete. Oamenii nu se gândesc să le spele, însă ele ar trebui spălate la fel ca pensulele de machiaj – o dată pe săptămână cu apă fiebinte.

Foto Yannis Vlamos

roxana.cornac
roxana.cornac@glamour.ro