Cele mai ciudate trenduri ale sezonului toamnă-iarnă 2015

Machiajul dus la extrem e în plină ascensiune, iar tendințele care promovează naturalețea dispar ușor din peisaj. A venit vremea să îndrăznim și să privim cu atenție la schimbările din acest sezon ce anunță o nouă viziune asupra frumuseții. 

Dacă un novice din domeniul frumuseții ar studia trendurile din sezoanele trecute, unde cel mai răspândit look era cel natural, cu bucle lejere și chipuri pe care abia se distingea machiajul, ar zice că toată agitația în privința trendurilor a fost o treabă de-a dreptul inutilă. Și n-am putea să-l contrazicem cu argumente solide.

S-a scris mult despre curentul „non-hair”, adică acele coafuri de care nu trebuie să ne ocupăm foarte mult: era suficient să spălăm părul și să-l aranjăm puțin sau să-l întindem cu placa. Însă de curând acest trend a dispărut complet de pe catwalkuri.

Anul trecut se punea accent pe nuanțele frumuseții: un machiaj cât mai simplu, în care iluminatorul era cel mai elaborat produs, iar părul era răsucit pe deget și transformat în bucle lejere sau era prins într-o coadă.

Doar câțiva au încercat să iasă din tipare: printre ei, Vivienne Westwood, Gareth Pugh sau Karl Lagerfeld. Dar nu putem condamna trendul naturaleții. În spatele lui se ascunde un mesaj puternic: încrederea în sine e foarte atrăgătoare și nu necesită ore întregi petrecute în oglindă. Părul nepieptănat și hainele îmbrăcate la întâmplare au un farmec aparte atunci când ești sigură pe tine.

Toate acestea aveau rostul lor până când au început prezentările pentru toamnă-iarnă 2015-2016, un sezon în care make-up artiștii și hairstyliștii au dat frâu liber imaginației. Schimbarea a avut loc destul de lent în New York, Londra și Milano, dar elementele surprinzătoare nu au lipsit în totalitate: aplicații pe genele inferioare la Rodarte, șuvițe răsfirate la Alexander Wang, buze negre la Giles sau bucle perfect definite la Missoni.

Încercări timide în comparație cu prezentările de la Paris. Orașul Luminilor a fost locul în care s-a produs revoluția și machiajul a devenit cu adevărat îndrăzneț: de la linii grafice trasate de jur-împrejurul ochilor, până la podoabe tridimensionale și fețe acoperite cu foiță de aur. Spiritul rebel și îndrăzneț a revenit la viață în sezonul toamnă-iarnă 2015. Mesajul transmis de cei ca Riccardo Tisci, John Galliano, Rick Owens sau Hedi Slimane a fost: „Hai să le dăm oamenilor ceva despre care să vorbească – și să posteze pe Instagram”.

Odată ce agitația de pe rețelele de socializare s-a mai liniștit, ne întrebăm cum vor influența aceste excese de creativitate rutina unei femei obișnuite. Ar încerca cineva care nu folosește decât mascara și ruj cercei în sept sau wet hair look cu bucle lipite de frunte? Bine, nici dacă ne-am dori nespus nu am avea de unde să cumpărăm bijuteriile faciale prezentate. După show, Ricardo Tisci a anunțat că toate podoabele de față prezentate în show vor fi disponibile în magazine Givenchy, dar ulterior s-a comunicat să doar colierul și cerceii vor fi scoși la vânzare.

Așteptăm cu sufletul la gură momentul în care stelele stilizate în colțul ochiului ca cele de la Anthony Vaccarelo, tatuajele desenate pe față cu mâna liberă sau buzele gotice de la Giles vor fi reinterpretate pe covorul roșu. Cu siguranță nici părul purtat natural nu va mai avea succes în următorul sezon, ci va fi eclipsat de un coc atent finisat.

Mai avem până să adoptăm aceste trenduri, dar deja nume mari din industria cosmeticelor au lansat produse cum ar fi cerneala temporară sau aplicații pentru unghii, semn că noile tendințe nu sunt chiar de ignorat.

Pe scurt: a venit timpul să prindem curaj. O bijuterie discretă de față sau un ruj negru nu au de ce să ne sperie.

Foto: Yannis Vlamos

Bianca Sterie
bianca.sterie@glamour.ro