Cel mai simplu remediu împotriva arsurilor solare

Cel mai simplu remediu împotriva arsurilor solare (pe care sigur îl ai în casă)

Știm, nu ar trebui să ajungem în stadiul în care să tratăm (sau să avem) o arsură solară, dar tuturor ni se întâmplă măcar o dată, oricât de vigilenți am fi cu protecția solară. Din fericire, oamenii de știință au descoperit acum un nou remediu în tratarea arsurilor solare, neașteptat de accesibil.

Pe lângă faptul că arsurile solare cresc riscul de cancer de piele, ele provoacă dureri și usturimi greu de suportat, așa că te vezi nevoită să apelezi la tot felul de remedii și trucuri pentru calmarea și vindecarea lor mai rapidă. Te „împachetezi” în tot felul de remedii naturiste, încerci tot felul de spray-uri de la farmacie sau pastile, însă de multe ori rezultatele se lasă așteptate. Ce bine că oamenii de știință au descoperit acum un remediu simplu care nu implică sticle întregi de gel de aloe vera sau alte mixturi făcute în casă!

Potrivit unui studiu recent, administrarea suplimentelor cu vitamina D imediat după ce pielea a fost arsă ar putea face o mare diferență în vindecarea acesteia. Pentru studiu, cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Case Western Reserve au făcut echipă cu centrul medical University Hospitals din Cleveland pentru a testa efectele vitaminei D în procesul de vindecare a arsurilor solare.

La o oră după ce participanții au suferit arsuri solare (provocate controlat cu o lampă UV), cercetătorii au administrat unei părți o pastilă placebo, iar celeilalte suplimente cu concentrații diferite de vitamina D. Ulterior, au analizat bipopsii ale pielii arse după 24, 48 și 72 de ore și o biopsie finală după o săptămână.

Astfel, ei au observat că participanții care au luat doza cea mai mare de vitamina D aveau mai puțină roșeață și inflamare a pielii după 48 de ore de la arsură. În plus, au observat și o reparare mai rapidă a barierei naturale a pielii. Ce înseamnă asta? Vitamina D ajută la tratarea mai rapidă a arsurilor solare.

Riscuri

Totuși, ei avertizează că o doză prea mare de vitamina D, administrată regulat, poate duce la acumularea de calciu în corp și poate avea efecte nedorite asupra sănătății. Bazează-te pe acest remediu doar în cazurile de maximă nevoie și cel mai bine ia-ți doza de vitamina D din alimente (pește, ouă, ficat, carne de vită, cereale, ciuperci etc.).

Însă cel mai bun mod de a preveni o arsură solară este să o previi, așa că alege-ți produsele de protecție solară în funcție de nevoile pielii tale și aplică-le cu religiozitate!

Foto: Shutterstock

Andreea Badea
andreea.badea@ringier.ro