Ce spun unghiile despre sănătatea ta

Ne folosim zilnic mâinile, iar manichiura este unul dintre cele mai importante accesorii. Suntem atente mereu la culoarea pe care o aplicăm unghiilor, dar niciodată la culoarea pe care o au unghiile noastre naturale.

„Ce transmite culoarea unghiilor despre starea noastră de sănătate?“ este întrebarea la care doctorul Dana Stern, profesor în dermatologie la Mount Sinai Medical School, ne răspunde, dezvăluindu-ne secretele mâinilor noastre.

Unghiile tale sunt galbene?

Unghiile galbene sunt ceva normal, principala cauză fiind lacul pe care îl folosim. Însă, în cazul în care nu suntem împătimite ale lacurilor colorate, cauza diferă. Unghiile galbene sugerează faptul că acestea nu au crescut corect, din cauza unor simptome lungi de bronşiectazie. „Această culoare este rezultatul unei infecţii sau a unei alte boli. Pentru că bronşiectazia este cronică, la fel se întâmplă şi cu unghiile galbene.”

Unghiile tale sunt albe?

Atunci când partea superioară a unghiei este albă, iar cea inferioară are o nuanţă de roz pal, vorbim de sindromul unghiilor jumătate – jumătate. Această culoare indică probleme la rinichi. În cazul în care două din trei părți ale unghiei sunt albe şi doar o porţiune mică este roz, avem de-a face cu sindromul numit Terry’s Nails, iar acesta poate să fie un indicator al cirozei sau al diabetului.

Unghiile tale au o formă concavă?

Acest model se numeşte kolionychia şi indică lipsa fierului în organism, scăderi considerabile ale acestuia sau alte probleme în care fierul nu este corect metabolizat.

Unghiile îţi cresc curbate în jos?

Unghiile curbate în jos indică lipsa de oxigen din sânge, şi poate fi asociată cu diverse boli de inimă precum: infecţiile sau problemele congenitale ale inimii.

Unghiile tale se desprind?

Cunoscut şi sub numele de onicoliză, acest fenomen se întâmplă când persoanele au avut unghii extrem de lungi. În principiu, acest semn nu indică boli grave, ci doar trauma prin care unghiile au trecut din cauza lungimii lor. Mai poate fi asociată în cazuri izolate, şi cu psoriazisul.

Foto:

erika
erika.chivu@ringier.ro