Ce ingrediente din produsele de beauty îți pot da hormonii peste cap

Ce ingrediente din produsele de beauty îți pot da hormonii peste cap

Sănătatea a devenit unul dintre cele mai discutate subiecte în industria de beauty, și pe bună dreptate. Dacă nu ai cunoștințe de farmacist, ajungi să te uiți strâmb la eticheta cu ingrediente și să nu înțelegi nimic. Cine mai știe ce e benefic pentru noi și ce ne pune sănătatea în pericol? Îți spun experții ce și cum.

Lăsăm deoparte discuția despre produse de beauty și potențiale afecțiuni sau reacții ale pielii, și săpăm adânc. Este timpul să aflăm ce ingrediente din produsele cosmetice îți pot da hormonii peste cap.

Iar dacă pare incredibil, trebuie să știi că este inevitabil ca lucrurile pe care le aplici pe piele să fie absorbite în organism. Gândește-te doar la plasturii cu nicotină: funcționează, nu? Cel puțin în anumite cazuri, da, funcționează, iar asta este pentru că nicotina se absoarbe în corp prin piele. La fel se întâmplă și cu ingredientele din produsele tale de beauty, cele pe care le aplici pe față sau corp. În fond, pielea este cel mai mare organ al tău.

Întrebarea este, pot ingredientele din produsele de frumusețe să ne dea hormonii peste cap? Răspunsul nu este unul sigur. O evaluare realizată de United Nations Environment și World Health Organisation în 2012 a dezvăluit că „aproape 800 de chimicale sunt capabile sau sunt suspectate că sunt capabile să interfereze cu receptorii hormonali, sinteza hormonală sau conversia hormonală”, conform GLAMOUR UK.

Situația nu este atât de neagră precum pare, iar cifrele spun că depinde foarte mult de cât de des sunt folosite aceste chimicale și de dimensiunea moleculei, dacă acestea vor afecta sistemul endocrin. Concluzia este că nu trebuie să îți faci griji. Totuși, dacă vrei să fii sigură și să eviți orice posibilitate, iată cele trei ingrediente din produsele de beauty care pot afecta hormonii.

Ce ingrediente din produsele cosmetice îți pot da hormonii peste cap

Parabenii

Parabenii nu prezintă niciun risc dacă sunt adăugați în produse în cantitățile admise în mod oficial de Comitetul Științific European. Din fericire, dacă ești îngrijorată și vrei să eviți, industria de beauty a evoluat extrem de mult, iar în ziua de azi multe produse titrează cu mândrie pe ambalaj „Fără parabeni”.

Ftalații

Ftalații sunt agenții de legătură care fac plasticul flexibil. Ei ajung în orice: în șampon, în gelul de duș, în orice este păstrat în recipiente de plastic. Dacă vrei să reduci expunerea la acest ingredient, cumpără produse de beauty păstrate în recipiente de sticlă..

Ingredientele chimice din produsele de protecție solară

Încă sunt în desfășurare studii pe baza acestui subiect, însă se pare că ingredientele din protecția solară chimică precum Oxybenzone sau Octinoxate pot avea efecte asupra sistemului endocrin. Dacă ești îngrijorată, înlocuiește-le cu protecție solară minerală, pe bază de oxid de zinc sau dioxid de titan.

Foto: Shutterstock

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com