Ce efecte poate avea asupra tenului lumina albastră de la telefon

Ce efecte poate avea asupra tenului lumina albastră de la telefon

Pentru că am ajuns într-o eră în care ne petrecem o foarte mare parte din timp cu smartphone-ul în mână, trebuie să vorbim. Cercetătorii sunt pe cale de a afla ce efecte poate avea asupra tenului lumina albastră de la telefon.

Câte ore pe zi privești în telefon pe diferite aplicații de social media? Probabil mai multe decât ai crede. Lumina ecranului smartphone-ului tău îți poate afecta negativ vederea pe parcursul anilor, iar acum, experții în sănătate încearcă să descopere ce efecte poate avea asupra tenului această lumină albastră.

Ce efecte poate avea asupra tenului lumina albastră de la telefon

În primul rând, să vorbim despre principalul inculpat: lumina albastră este o lumină de înaltă energie, cu o lungime de undă scurtă, care nu trebuie confundată cu razele UVA sau UVB, spune Shari Marchbein, dermatolog și profesor asistent clinic la New York University, conform Allure.

Sursa principală de lumină albastră la care suntem cu toții expuși este soarele. Însă primim o doză semnificativă de la ecrane și surse de iluminare interioară. Asupra ochilor, această lumină poate avea efecte negative: „Poate contribui la oboseala ochilor precum și la cataractă, glaucom și alte boli oculare”.

Însă lumina albastră vine și cu o serie de beneficii. „Lumina albastră are un rol critic în menținerea sănătății, pentru că reglează ritmul circadian al corpului”, spune Meenakashi Gupta, profesor asistent de oftalmologie la Icahn School of Medicine, Mount Sinai, New York. De asemenea, „lumina albastră ridică starea de spirit și ajută la îmbunătățirea memoriei și funcției cognitive”, spune Gupta.

Poate avea efecte negative asupra pielii?

Industria produselor de skincare se agață de presupusele efecte negative ale luminii albastre asupra pielii. Cum? Din ce în ce mai multe branduri formulează produse care promit protecție împotriva acestei lumini.

Până acum, cercetătorii nu au ajuns încă la o concluzie clară în legătură cu ce efect poate avea asupra tenului lumina albastră, în special cea de la telefon. Deocamdată, „există dovezi care adeveresc contribuția sa la foto-îmbătrânire, inclusiv la apariția ridurilor, agravarea laxității pielii și hiperpigmentare”, spune Marchbein.

Studiile cu privire la această problemă sunt în continuă desfășurare, însă rezultatele obținute până acum de dermatologi nu arată promițător. Un mic studiu publicat în 2010 în Journal of Investigative Dermatology a relevat că expunerea pielii la cantitatea de lumină albastră pe care o primim de la soare a cauzat mai multă pigmentare, roșeață și inflamație decât atunci când aceeași persoană a fost expusă la niveluri similare de UVA. Un alt studiu extrem de restrâns publicat în Oxidative Medicine and Cellular Longevity sugerează că expunerea la lumina albastră poate stimula producția de radicali liberi la nivelul pielii, ceea ce poate accelera îmbătrânirea.

Concluziile întârzie însă să apară, așa că nu știm deocamdată cu exactitate ce efecte poate avea asupra pielii lumina albastră de la telefon. Însă pentru că îl ții atât de aproape de față pentru o perioadă îndelungată de timp, poate ar fi indicat să activezi funcția „Eye Comfort” a telefonului tău, așa cum sfătuia Paula Begoun în ultima ei conferință din România.

Foto: Shutterstock

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com