Cazurile de cancer de piele sunt în continuă creștere. De ce ne șochează această veste

Cazurile de cancer de piele sunt în continuă creștere. De ce ne șochează această veste

Iată un adevăr care să te trezească la realitate: din anii 1980, cazurile de melanom, cea mai letală formă de cancer de piele, s-au dublat. „Statisticile sunt șocante – rata motarlității pentru melanom crește mai rapid decât cele pentru toate celelalte forme comune de cancer, după cancerul esofagian”, spune Elizabeth Hale, dermatolog în New York City, și vicepreședinte senior al Fundației Cancerului de Piele.

„Cancerul de piele este un cancer atât de unic, pentru că știm exact ce îl cauzează – razele ultraviolete ale soarelui – și putem limita expunerea la soare”, explică Hale. Și totuși, în ultimii 30 de ani, mai mulți oameni au suferit de cancer de piele decât de toate celelalte forme de cancer combinate, lucru care este pe atât de derutant, pe cât este înspăimântător.

„Este o epidemie în rândul femeilor tinere”

Cancerul de piele obișnuia să fie incredibil de rar pentru persoanele de 20, 30 sau maximum 45 de ani. „Credeam că este o boală a bunicilor”, spune HAle. Nu mai este cazul: femeile tinere fac melanom, și carcinoamele scuamoase și bazo-celulare (forme mai puțin agresive dar tot potențial fatale de cancer de piele) sunt în creștere. Oprește-te și gândește-te la asta pentru o secundă: o grupă de vârstă care nu făcea aproape niciodată cancer înainte, este din ce în ce mai des diagnosticată cu această boală. Melanomul este acum al treilea cel mai frecvent diagnostic la femeile sub 49 de ani.

Factorul comun: aceste tinere femei fac parte din prima generație care a sărit în solare încă din adolescență. (Solarele au devenit disponibile în număr mare la finalul anilor 1980). „În foarte multe moduri, puten atribui rata crescândă a cancerului de piele invențiilor de bronzat înăuntru”, spune Steven Q. Wang, dermatolog și drector al dermatologiei și operațiilor dermatologice la Memorial Sloan Kettering Cancer Center în Basking Ridge, New Jersey.

„Folosirea aparatelor de bronzat în interior înainte de 35 de ani poate crește riscul de melanom până la 50%”

„Dar când ești tânăr, crezi că ești invincibil, iar bronzatul în interior a fost incredibil de popular când aceste femei aveau 15, 16 ani”, spune Wang. Știm că paturile de bronzat cauzează melanomul – radiațiile ultraviolete emise de aceste aparate sunt de 12 ori mai puternice decât cele emise de soare – „iar mutațiile canceroase pe care le cauzează pot aparea la mai mult de 10 ani mai târziu, așa că le vedem acum. A creat o epidemie de cancer de piele în rândul femeilor tinere”.

Iar amenințările către Affordable Care Act (ACA, un statut federal adoptat de Statele Unite ale Americii, cunoscut și sub numele de Obamacare) ar putea ajuta la continuarea acestui pattern: sub ACA, există o acciză pentru saloanele cu aparate de bronzat în interior care, spune Wang, a ajutat să le falimenteze pe multe dintre ele, și ar putea descuraja o nouă generație de adolescenți de la a se bronza, când riscurile asupra sănătății nu sunt suficient pentru a-i opri. Dacă taxa dispare, dispare și această descurajare. Există speranța că schimbările la nivel de stat vor continua, totuși. „Vedem din ce în ce mai multe state adoptând legi care restricționează minorii de la a folosi paturi de bronzat, și schimbările de politică care protejează comunitatea tânără pot face diferența în rata de îmbolnăvire de cancer, pe termen lung – luați exemplu țigările”, spune Dawn Holman, om de știință specializat în comportament la Centers for Disease Control and Prevention, care este în continuă căutare de modalități pentru a reduce cazurile de cancer în Statele Unite (comparația este una relevantă, mai ales că în 2009, World Health Organization a raportat că paturile de bronzat sunt la fel de cancerigene precum țigările și arsenicul).

Statul la plajă era un „sport național” și înainte

„Nu există bronz precum bronzul de Coppertone”, „Nu fii o față palidă” – acestea sunt reclame din anii ’50, ’60 și ’70. Nu ai vedea niciodată o astfel de reclamă acum, dar acum 40 de ani? Era complet standard. Vorbim despre o vreme când toată lumea cumpăra folii reflectorizante și ulei de bronzat, iar oamenii stăteau pe acoperiș, la copt. În timp ce creșterea cazurilor de cancer de piele la femei tinere este alaramantă, „încă vedem o creștere constantă a cazurilor de melanom la adulți de peste 65 de ani, care au crescut într-o vreme când normele sociale legate de siguranța expunerii la soare erau diferite”, spune Holman. „Statul la plajă” în weekenduri nu mai este o metodă națională de petrecere a timpului, „dar pentru generațiile care au stat la bronzat în tinerețe, efectele negative se manifestă sub forma cancerelor de piele pentru adulți la 40 de ani și mai mult”, spune Wang.

Arsurile de soare sunt în special periculoase, la orice vârstă. „Fermierii și marinarii care lucrează afară fac melanom rareori, chiar dacă stau la soare tot timpul”, spune Hale. „Oamenii care trăiesc în climate temperate, iar apoi merg în vacanță și au perioade de expunere intensă la soare și se ard, ei sunt cei care fac melanom”. Dacă suferi de cinci arsuri serioase de soare între vârstele de 15 și 20 de ani, crește riscul de a face melanom cu până la 80%, potrivit Academiei Americane de Dermatologie.

Iar deși acele folii reflectorizante și uleiuri de bronzat sunt (în mare parte) lucruri care țin de trecut, arsurile solare nu au pierit odată cu anii ’70. „Am studiat arsurile solare în ultimii 15 ani, și sincer, trendul s-a plafonat. Americanii continuă să aibă cam același număr de arsuri solare în fiecare an”, spune Holman. Iar acum, încălzirea globală ar putea reprezenta o potențială nouă amenințare – potrivit NASA, 2017 a fost al doilea cel mai cald an înregistrat. „Este o problemă în dezvoltare, și sunt cercetători care analizează cum modul în care vremea s-a schimbat de-a lungul timpului poate influenca riscul de cancer de piele, deși nu avem date specifice despre acest lucru, deocamdată”, explică Holman.

Pacienții de culoare au mai puține șanse de supraviețuire

Cancerele de piele precum melanomul sunt relativ ușor de diagnosticat – „Pielea ta este un organ vizibil”, spune Hale – iar când este descoperit devreme, rata de supraviețuire timp de cinci ani pentru melanom este de 99%. „Dar melanomul este încă unul dintre singurele cancere cu rate de mortalitate în creștere. Devenim mai buni în a-l trata, și totuși oamenii continuă să moară”.

Rata de supraviețuire este cea mai scăzută pentru bărbații peste 50 de ani, care de obicei merg la dermatolog mai rar decât femeile. Și este o diferență rasială șocantă: pentru bărbații și femeile de culoare, de orice vârstă, rata de supraviețuire de cinci ani estimată pentru melanom este de doar 69%, față de 93% pentru pacienții albi, care tind să fie diagnosticați mai devreme. „Detectarea din timp salvează vieți”, spune Hale. „Toată lumea ar trebui să facă controale anuale, indiferent de culoarea pielii” – iar apoi, poate vom reuși să răsturnăm aceste numere.

Problema este că nu toată lumea este de acord. În timp ce Fundația Cancerului de Piele recomandă controale anuale la nivel universal, acestea nu sunt recomandate de către U.S. Preventive Services Task Force, deocamdată. Sub Affordable Care Act, asiguratorii nu sunt obligați să acopere controlul dermatologic. Și chiar dacă acest control este acoperit de către asigurator sau prin alte variante, mulți oameni, inclusiv pacienți tineri și de culoare, pur și simplu nu cred că sunt predispuși la acest risc.

„Diagnosticarea din timp este cheia”

„Am făcut avansuri incredibile în tratarea cancerului de piele”, spune Hale. Dermatologii sunt mai buni la a-l diagnostica, așa că prind mai multe dintre ele. „Este un alt motiv pentru care ratele cancerului de piele sunt în creștere, iar acesta este un lucru bun”, spune ea. „Dar diagnosticarea din timp este cheia. Trebuie să te aducem în biroul dermatologului”. Asta presupunând că ai acces la un dermatolog, lucru care nu este întotdeauna așa: în unele zone rurale, cel mai apropiat dermatolog poate fi la 100 de kilometri distanță. „Oamenii din zone izolate sau rurale sunt expuși unui risc mai mare de moarte din cauza cancerului la piele, pentru că nu au acces la controale, diagnostice și tratament”, spune Hale.

Protecția solară nu are efecte imediate, de aceea nu se entuziasmează nimeni să o folosească

Mergi acum la plajă, și vei vedea copii protejați. Foarte mulți copii dați cu protecție solară. „Părinții își învață copii cum să se protejeze de soare de la o vârstă mai mică, ceea ce mă face să am speranțe pentru viitor”, spune Wang. Dar dacă nu ai crescut folosind protecție solară, probabil că nu o vei purta nici ca adult. Așa că unele state, precum Arizona, au adoptat legi care introduc educația despre protecția solară în cadrul cursurilor școlare despre sănătate.

Pentru că vrei să previi cancerul de piele, porți protecție solară. Este atât de simplu – exceptând că nu e. „Este mai puțin probabil ca oamenii care locuiesc în cămine cu venituri mici să folosească protecție solară”, spune Holman. „Dacă trăiești de pe o zi pe alta, să cumperi protecție solară e probabil ultimul lucru care îți trece prin minte”. În unele comunități au fost construite structuri care țin umbră în parcuri și la locurile de joacă, dar cel mai bun model sunt orașele precum Boston și Austin – au început să instaleze stații cu produse de protecție solară în spații publice, precum parcurile sau stadioanele.

„Protecția solară poate reduce riscul de melanom cu până la 50%”

Dacă ai suficient noroc să îți permiți protecția solară – care poate reduce riscul de melanom cu până la 50% – încă ai o barieră psihologică care te împiedică să o porți zilnic. „Protecția solară este un produs de prevenție. Nu vezi beneficiile imediat, așa că este greu să te entuziasmezi în legătură cu asta”, spune Kit Yarrow, psiholog și profesor la Golden Gate University. Te poți păcăli să porți protecție solară zilnic alegând una care nuanțează pielea (dacă îți face tenul să arate mai bine pe loc, probabil o vei purta mai des).

„Schimbările mici pot avea un impact uriaș”, spune Wang. Poartă o pălărie. Mergi la alergat dimineața devreme, când soarele este slăbit. Pune-ți protecția solară lângă pasta de dinți. Într-un studiu recent, Wang a descoperit că participanții care își țineau protecția solară în aceeași cutie cu pasta de dinți foloseau cu 20% mai multă protecție solară. „A declanșat o reacție în lanț care chiar a schimbat obiceiurile oamenilor”, iar astfel, am putea avea o conversație foarte diferită peste încă 10 ani.

Articol de Elizabeth Siegel, pentru Allure; Traducere de Cezara Palade

Foto: Shutterstock

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com