Cât de eficientă este pasta cu cărbune pentru albirea dinților

Cât de eficientă este pasta cu cărbune pentru albirea dinților

La o simplă căutare pe Google după trucuri de albire a dinților, vei găsi zeci de rezultate, sfaturi din bătrâni, dar și produse și device-uri scumpe. În ultimii ani, a devenit virală pe rețelele sociale o metodă de graniță dintre cele două: pasta de dinți cu cărbune activ. Iată cât de eficient este acest produs pentru albirea dinților, de fapt.

Se presupune că pasta de dinți cu cărbune are efect de albire. Specialiștii spun, totuși, că ingredientul activ din acest produs funcționează complet diferit. De aceea, și scopul pastei ar trebui să fie cu totul altul. Iată explicația.

Cât de eficientă este pasta de dinți cu cărbune activ

Nu întâmplător am spus că pasta de dinți cu cărbune activ este o metodă de graniță de albire, între sfaturile din bătrâni și tehnologia modernă. „Pastele de dinți cu cărbune activ sunt o formă de renaștere a tehnicilor antice de medicină. În teorie, [cărbunele] se leagă de orice este în calea lui – pete, tartar, bacterii, virusuri (și poate chiar și de amigdale)”, explică dentistul cosmetic Peter Auster, conform Harper’s Bazaar.

Toate aceste lucruri sună minunat pentru o pastă de dinți. Totuși, scopul mediatizat al acestui produs este acela de albire. „Recomand o pastă de dinți cu cărbune pentru a îndepărta petele de suprafață, însă nu pentru a albi dinții”, spune dentistul cosmetic Gregg Lituchy. „Este dificil chiar să albești un dinte cu orice pastă de dinți, însă cele cu cărbune îndepărtează destul de eficient petele de suprafață”, mai explică Lituchy.

Diferența dintre albire și îndepărtarea petelor de suprafață este că albirea vine din interior. Culoarea dinților vine dinăuntrul acestora. Uneori poate fi un rezultat al traumei, un semn de slăbiciune a smalțului, un efect al diferitelor medicamente și chiar utilizarea excesivă a fluorului. Tocmai de aceea, pasta de dinți cu carbon, ori orice altfel de pastă, nu poate acționa decât la suprafața dinților, unde în cel mai bun caz poate îndepărta pete de cafea, vin roșu, tabac și alte alimente care pătează.

Foto: Hepta

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com