Cât de benefică este exfolierea uscată, de fapt?

Cât de benefică este exfolierea uscată, de fapt?

Exfolierea uscată are o mulțime de beneficii, dacă e să ascultăm opiniile influencerilor internaționali de pe Instagram. Dacă petreci mult timp pe social media, probabil știi deja că acest tip de exfoliere a devenit un trend, și mulți bloggeri de beauty și wellness susțin că rezolvă o varietate de probleme ale pielii, precum celulita.

Totuși, cât de benefică este exfolierea uscată, de fapt? Probabil știi, deja, de aici, că exfolierea pe pielea uscată nu este potrivită pentru oricine. Chiar și așa, dacă te tentează să încerci această tehnică, iată câteva lucruri pe care trebuie să le știi înainte să îți cumperi perii speciale.

Exfolierea uscată – beneficii

Ce este exfolierea uscată?

Exfolierea uscată, sau „Dry brushing”, este o tehnică de exfoliere a pielii folosind doar o perie. Acest procedeu este inspirat dintr-un ritual tradițional din Ayurveda, India, numit Garsham. Presupune frecarea pielii uscate cu o perie specială, și se presupune că această practică ajută la drenarea limfatică și, deci, la eliminarea toxinelor. Bineînțeles, scopul ei principal este acela de a îndepărta celulele moarte.

Cât de benefică este?

Medicul Raja Sivamani, profesor asociat de dermatologie clinică la Universitatea din California, a explicat pentru Refinery29 că beneficiile exfolierii uscate nu au baze științifice. „Exfolierea uscată ajută la exfolierea pielii, dar pielea ta se exfoliază în mod natural, oricum, mai ales când ești tânără”, a spus Sivamani. „Nu există dovezi științifice ale beneficiilor specifice exfolierii uscate. Ceea ce știm este că poate crește rata la care elimini apa prin piele, iar acest lucru ar putea duce la o piele predispusă la uscare, așa că dacă te exfoliezi pe pielea uscată, este important ca apoi să aplici o cremă hidratantă”, a explicat medicul. „Exfolierea uscată te ajută să iei o pauză și să te concentrezi pe îngrijirea pielii – iar asta ar putea însemna că oamenii își vor acorda timpul necesar pentru a-și hidrata pielea”, a concluzionat Raja Sivamani.

Rianna Loving, estetician și fondator la Organic to Green and Sauna Bungalow & Spa în Santa Monica, California, pune accentul pe faptul că exfolierea uscată nu este pertu oricine. „Dacă ai pielea sensibilă din cauza hormonilor (de exemplu după sau înainte de naștere, menopauză, sau de la alergenii din medicamente) ori suferi de alte afecțiuni ale pielii, atunci exfolierea uscată ar putea să-ți facă mai mult rău decât bine”, spune ea. Mai mult decât atât, „exfolierea uscată nu este pentru persoanele predispuse la eczeme sau infecții ale pielii”, adaugă dr. Sivamani.

Beneficiile interne ale exfolierii uscate

Totuși, antrenoarea Lauren Roxburgh este de părere că exfolierea uscată ar putea ajuta la eliminarea toxinelor. „Problema cu sistemul limfatic este că nu are un flux constant în organism, așa că trebuie să pui limfa în mișcare cu ajutorul activității fizice, fie că vorbim de mersul pe jos, despre yoga sau despre alte forme de exerciții”, spune Roxburgh.

„Dacă stai prea mult jos, ești stresată, sau dezvolți țesut cicatricial în țesutul conjunctiv sau fascia, sistemul tău limfatic poate stagna”, explică Roxburgh. Când se întâmplă acest lucru, corpul poate avea dificultăți în eliminarea lucrurilor dăunătoare precum pesticidele din mâncare, agenții cancerigeni din țigări sau toxinele din aerul pe care îl respirăm. „De aceea, vorbesc foarte mult despre modul în care exfolierea uscată poate ajuta sistemul limfatic, pentru că este o unealtă atât de simplă și eficientă ce pune limfa în mișcare și elimină mai eficient toxinele”, spune Roxburgh.

În plus, ar putea exista beneficii ale exfolierii uscate și când vine vorba de celulită. „Am descoperit că există o legătură între exfolierea uscată și fascia. Fascia ta este ca o pânză în care trăiesc sistemul limfatic și nervii, și prin care trece sîngele. Oricând există țesut cicatricial sau noduri în acea pânză, se formează blocaje, iar acestea fac pielea de la suprafață să aibă aspect neuniform (celulita)”, explică Roxburgh. Așadar, unul din beneficiile exfolierii uscate ar putea fi ameliorarea celulitei.

Care este cel mai bun moment pentru exfolierea uscată?

Se recomandă să recurgi la acest procedeu înainte de un antrenament, fiindcă astfel vei activa sistemul limfatic și vei mobiliza toxinele, pentru ca trupul tău să le elimine mai ușor. În plus, toți specialiștii sunt de părere că exfolierea uscată ar trebui urmată de o rutină de hidratare, pentru că această practică poate usca pielea.

Deși exfolierea uscată și beneficiile ei sunt ridicate în slăvi pe social media, întotdeauna trebuie să testezi ce funcționează pentru tine. Nu te încăpățâna să continui cu această practică, dacă pielea ta nu reacționează bine la ea. În fond, ar trebui să vezi rezultate benefice, nu-i așa?

Foto: Shutterstock

Cezara Palade
palade.cezara@gmail.com