Nu este glam, dar uneori te provoacă – Plan de luptă împotriva mătreţii

Are diferite cauze, cele mai neplăcute moduri de a-şi face simţită prezenţa, dar poate fi combătută. Îţi spunem cum să faci faţă mătreţii.

Este esenţial să ştii ce este mătreaţa
Mătreaţa, în cele mai simple forme, nu este decât o descuamare a celulelor moarte ale pielii scalpului. În mod normal, ciclul natural de regenerare al acestor celule este resimţit o dată pe lună. Oricum, mătreaţa obişnuită este aproape imperceptibilă, excepţie făcând cazurile în care părul este murdar sau în timpul spălării acestuia. Formele vizibile ale pitiriazisului (denumire medicală pentru mătreaţă) sunt provoacate de o hipersecreţie a unei ciuperci numite Pityrosporum Ovale, prezentă în sebumul scalpului. Când se întâmplă acest lucru, mai multe celule se strâng la nivelul scalpului, iar apoi se desprind. Din momentul în care mătreaţa devine vizibilă şi provoacă iritaţii sau mâncărime, este limpede că trebuie să acţionezi!

Tipologie
Din punct de vedere medical există două forme de mătreaţă: uscată şi grasă. Cea uscată este mai des întâlnită şi apare cu precădere iarna (da, sunt acele cojiţe mici şi inestetice care se desprind cu uşurinţă). Mătreaţa grasă este specifică anotimpului cald şi scalpului seboreic (aici se încadrează scoamele mari şi dificil de îndepărtat, care provoacă iritaţii).

Ce o provoacă?
Notează aşa: 1. Un scalp prea gras; 2. Microorganisme fungice, în special Malassezia globosa, ce se multiplică în prezenţa sebumului; 3. Predispoziţia scalpului; 4. Rareori, mătreaţa poate apărea şi ca reacţie alergică la produsele cosmetice; 5. Pe lângă aceşti patru factori trebuie să ai grijă şi la dezechilibrul hormonal şi regimurile alimentare dezechilibrate.

Remedii pentru acasă
Pe lângă produsele cosmetice tot mai diversificate şi mai eficiente, poţi ţine cont şi de alternativele naturale, cum sunt:
– Seminţele de cimbrişor sunt excelente în tratarea mătreţii. Lasă-le la înmuiat peste noapte, pasează-le, aplică la rădăcina părului pasta obţinută timp de 20 de minute, după care îndepărteaz-o temeinic cu şampon. Fă acest lucru de două ori pe săptămână.

– Amestecă sucul unei jumătăţi de lămâie cu două linguriţe de ulei de măsline sau migdale. Masează pielea capului timp de zece minute cu soluţia obţinută şi clăteşte cu şampon.

Lasă la macerat în doi litri de apă rece cu o mână de frunze proaspete de mesteacăn. După câteva ore încălzeşte soluţia, strecoar-o şi clăteşte-ţi părul cu ea.

Mituri în care să NU crezi:

 • Numai un scalp deshidratat face mătreaţă
  Fals! Aceasta poate afecta toate tipurile de piele.
 • Este transmisibilă prin împrumutarea pieptenelui, pernei sau periei de păr.
  Fals! Apariţia mătreţii este de natură internă.
 • Stresul este cauza apariţiei problemei.
  Stresul o agravează, dar nu o generează.
 • Igiena precară este cauza.
  Există factori care nu pot fi controlaţi chiar dacă ritualul tău de curăţare a părului este foarte atent.
 • Mătreaţa trece de la sine.
  Fals! Aceasta trebuie tratată – nu numai pentru că este inestetică, dar şi pentru că că poate ascunde o altă afecţiune.

Foto: Yannis Vlamos

 

adina.popescu
adina.popescu@ringier.ro